У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 027

УДК 027.54(477):021.1 Наталія ЗАХАРОВА,

наук. співроб. СІАЗ НБУВ, заслужений працівник культури України

РОЛЬ НАЦІОНАЛЬНОЇ БІБЛІОТЕКИ В КУЛЬТУРНО-ІНФОРМАЦІЙНОМУ ЗАБЕЗПЕЧЕННІ СУСПІЛЬСТВА НА СУЧАСНОМУ ЕТАПІ

У статті йдеться про роль Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського в процесі розбудови демократичного суспільства в Україні, про зміни змісту та рівня публічних форм культурно-просвітницької діяльності в сучасних умовах.

Ключові слова: культурно-просвітницька функція, культурно-просвітницька діяльність, культурно-просвітницький центр, культурно-інформаційна функція, культурно-інформаційний центр, соціокультурний центр.

Діяльність бібліотек як частини інфраструктури суспільства тісно пов'язується із соціально-економічними процесами і ставить бібліотеки перед необхідністю адаптуватися до нових умов. З одного боку, на сучасну бібліотечну справу впливає інтелектуальна свобода бібліотеки, її політичний нейтралітет і самостійне управління ресурсами, з іншого - переосмислюється роль бібліотек, їх місія в розбудові демократичного суспільства.

Набуття в 1996 р. статусу національної висунуло перед Національною бібліотекою України імені В. І. Вернадського (далі - НБУВ) нагальне завдання переглянути зміст культурно-просвітницької діяльності. Ця діяльність відбувалася в умовах осмислення бібліотекознавцями ролі бібліотек у суспільних перетвореннях, пошуків нових форм та методів культурно-просвітницької роботи, трансформацію їх в інформаційні та соціокультурні центри.

Вагомого значення для виконання НБУВ основних функцій, у тому числі й культурно-просвітницької, мало вирішення завдань, поставлених у розпорядженні Президента України від 02.12.2003 р. № 396 «Про заходи щодо вдосконалення діяльності Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського». Бібліотечно-бібліографічна та інформаційна діяльність НБУВ була спрямова на розширення функцій бібліотеки як головного науково-інформаційного центру держави, розвитку її діяльності на базі запровадження сучасних інформаційних технологій, комп'ютерної та телекомунікаційної техніки. Ці завдання як пріоритетні були визначені в Постанові президії НАН України від 09.07.2003 р.

«Про стан та завдання розвитку в НАН України бібліотечно-бібліографічної сфери» .

НБУВ за цих умов успішно продовжує власний експеримент розвитку культурно-просвітницької функції, розпочатий ще в першій половині 90-х років. Бібліотека активно розвиває цей напрям діяльності, що збагачує її культурно-просвітницьку, а останнім часом культурно-інформаційну функції.

З 1997 р. визначенню форм та методів реалізації окреслених вище функцій НБУВ приділяється особлива увага, зокрема вдосконалюється координація культурно-просвітницької та культурно-інформаційної діяльності усіх підрозділів, формується єдиний інформаційний простір для усіх напрямів діяльності бібліотеки та її підрозділів.

Такий підхід позитивно позначився не лише на діяльності бібліотеки, а й, насамперед, на розвитку змісту культурно-інформаційної функції наукової, національної установи, що реалізується через органічну єдність. Набули поширення комплексні заходи, які об'єднували різні форми та методи цієї діяльності, відбувалося впровадження реклами та активного залучення до такої діяльності державних органів, культурних центрів інших організацій.

Головним координатором усієї цієї роботи був культурно-просвітницький центр (далі - КПЦ) НБУВ, створений у 1992 р. Він працював у тісному контакті з інститутами та центрами бібліотеки, іншими культурними центрами і творчими спілками. КПЦ, з одного боку, максимально враховував попередній досвід проведення різноманітних культурно- просвітницьких заходів, науково-інформаційної роботи в галузі історії книги та культури, а з другого - вів активні пошуки нових форм і методів пропаганди знання, проведення культурних заходів, які б сприяли перетворенню НБУВ на справжній культурно-інформаційний центр.

Традиційними напрямами діяльності КПЦ, як і в попередні роки, були: підготовка книжкових виставок із фондів НБУВ, виставок-арт- галерей, проведення різноманітних науково-практичних заходів, конференцій, читань, круглих столів, організація зустрічей з ученими, політиками, письменниками та діячами культури, організація лекторіїв, екскурсій по бібліотеці, роботи клубів, презентація нових книг, культурний обмін із країнами близького і дальнього зарубіжжя, участь в ювілейних заходах, загальноукраїнських та загальноміських святах. Водночас арсенал цих заходів наповнювався новим змістом, що відображав життя країни та розвиток культури.

У спеціалізованих відділах бібліотеки, зокрема зарубіжної україніки, довідково-бібліографічного обслуговування, стародруків та рідкісних видань, бібліотечних зібрань та історичних колекцій, секторах естампів та репродукцій, нотних видань, картографії обговорювалися питання усебічної репрезентації за допомогою книги та творів мистецтва розмаїття духовної культури України. Наукові теми співробітників цих підрозділів відбивали складний процес розкриття історико-культурних фондів, дослідження національної бібліографії та україномовної книги. Досить швидко бібліотека стає визнаним лідером у розвитку історико- книгознавчого напряму та національної бібліографії. Друкується ціла низка фундаментальних праць, в яких розкривалися історико-культурні фонди бібліотеки [1].

Велика увага в цей період приділяється вдосконаленню виставкової діяльності. Виставки готувалися як КПЦ, так і спеціалізованими підрозділами бібліотеки. НБУВ нарощувала практику виїзних виставок до інших установ та організацій. Вони, як правило, пов'язувалися з відзначенням важливих наукових та політичних подій. Кількість таких виїзних виставок на рік коливалася від семи до 10. Так, у лютому 2003 р. до Парламентських слухань з порядком денним «Щодо вшанування жертв Голодомору 1932-1933 рр.» у Верховній Раді України було розгорнуто експозицію «Голод в Україні. 1932-1933», а до виставки був виданий каталог. У 2005 р. видання з фондів НБУВ, представлені на виставках «Сербські фольклор і література в українських перекладах та дослідженнях. 1837-2004. Матеріали до бібліографії» та «Українсько-сербські культурні взаємозв'язки», експонувалися не тільки в приміщенні НБУВ, а й були презентовані в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка. У 2008 р. Фонд Президентів України НБУВ брав участь у підготовці та проведенні виставки «1 грудня 1991 року. День національної згоди», присвяченої 17-й річниці Всеукраїнського референдуму з підтвердження Акту проголошення незалежності України, яка проводилась в Українському домі.

Після одержання Україною незалежності значно зростає до неї інтерес


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7