У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 811

УДК 811.161.2:81'373.611

Гомонай Р.О., аспірантка Інституту української мови НАН України

Прикметники з префіксом без- у староукраїнській мові XVI століття

У цій статті розглядаються прикметники з префіксом БЕЗ-, зафіксовані пам 'ятками української мови XVI ст. На підставі зібраних даних було з 'ясовано, що основним способом творення прикметників такого типу був префіксально-суфіксальний, в основі якого лежало приєднання, як правило, суфікса -Н- до сполучення іменника в родовому відмінку з прийменником БЕЗ. Аналіз семантики й структури похідних слів показав, що префікс БЕЗ- у сполученні з конкретними іменниками передавав значення "позбавлений того, що назване твірним словом", а в сполученні з абстрактним - набував значення "властивості предмета, його якості чи стану ".

In this article we analyze adjectives with prefix "BEZ-" which have been fixed in Ukrainian language monuments of 16th century. The obtained data have shown that main method of creature of this type adjectives was prefixation plus suffixation. It means that suffix -N- was added to noun with preposition "BEZ". The analysis of structure and meaning of derivates has shown that prefix "BEZ-" in combination with concrete noun means "deprived of something" and in combination with abstract noun represents the property of object, its quality and state.Одним з найпродуктивніших способів поповнення лексичного складу мови є словотвір, тобто утворення нових слів на базі наявних за допомогою певних словотворчих формантів. Причому кожна частина мови характеризується неоднаковою поширеністю різних способів творення, специфічними афіксами, різною типологією словотвірних значень та ін. Що ж стосується прикметника, то тут поряд із суфіксацією найпоширенішими способами словотвору залишаються префіксальний і префіксально-суфіксальний. Об'єктом даного дослідження стали прикметники з префіксом БЕЗ-, зафіксовані пам'ятками XVI ст.

Незважаючи на велику продуктивність утворень з префіксом БЕЗ- та їх поширення в українській мові, в мовознавчій літературі ще й досі немає повного і всебічного висвітлення специфіки цих прикметників. Як правило, історія розвитку прикметників з префіксом БЕЗ- згадується тільки принагідно [8, с. 244; 9, с. 209; 211; 6, с. 31; 5, с. 16 та ін.]. У монографії А.П.Грищенка "Прикметник в українській мові" основна увага приділяється суфіксальному утворенню прикметників в історії української мови. Що стосується префіксальних утворень з БЕЗ-, то вчений тільки виділяє утворення типу "БЕЗ + родовий відмінок іменника + суфікс -Н-" як окремий різновид префіксально-суфіксальних утворень, але не дає його історичного аналізу [4, с. 179] (коли з'явилися в мові прикметники такого типу, як і на основі чого утворилися, які словотвірні значення передавали тощо).

Найбільш вичерпна характеристика прикметників з префіксом БЕЗ- у давньоруський період (ХІ-Х^ ст.) представлена в працях російських лінгвістів В. М. Виноградової [1; 2; 3] та В. Д. Романовської [7]. Але дослідниці в основному беруть до уваги російські пам'ятки зазначеної доби. Таким чином, можна констатувати, що прикметникові утворення з префіксом БЕЗ- в українській мові різних історичних періодів залишилися поза увагою дослідників. З огляду на це запропоноване дослідження має не тільки актуальний характер, але й певне значення для вирішення питань діахронного словотвору прикметників української мови.

Мета статті - на основі пам'яток XVI ст. описати прикметники з префіксом БЕЗ-, визначити їх семантичні та структурні особливості.

Аналіз зібраного матеріалу показав, що для прикметників з префіксом БЕЗ- характерним є префіксально-суфіксальний спосіб творення, до якого в переважній більшості випадків залучається суфікс -Н-. Такі прикметники могли утворюватися від основи конкретних та абстрактних іменників, що безпосередньо впливало на семантику похідного слова. Так, утворені від назв конкретних предметів прикметники отримували значення "такий, що не має чогось, що позначене твірною основою, позбавлений чогось". В основі цього словотворчого типу лежить сполучення родового відмінка іменника з прийменником БЕЗ. Залежно від значення мотивуючого слова можна виділити кілька семантичних груп похідних прикметників:

прикметники, утворені від іменників, які є назвами частин тіла людини чи тварини: безя- зычныи - ... же господь сліпца умудряет, же безязычного и гугнивого Моисеа в мові украшаєт... (КО, 2 зв.); безголовний - Безголовная справа (Пам. IV, отд. ІІ, 191); безногий - тамъ же ... не застали ничого, толко дей худого, а безногого, а схоралого коня (Арх. ЮЗР, 6/І, 77). Прикметники цієї семантичної групи могли розвивати переносне значення. Наприклад, прикметник безсер- дечный отримував значення "нечулий до інших; безжалісний, жорстокий, нечуйний": лєгкомьіслно (ст) лю(д)скіЮ строфоуетъ сліпими глоухими, шалеными бє(з)сръдєчными,... (КО, 207).

прикметники, утворені від назв різних конкретних предметів: безводный - ...гды своими плохими сміло(ст)ми, яко облацы бе(з)водны (и) ... вьістоупіЄмо (КО, 204), ... коли жъ пакъ нечистый доухъ из члка изыйде(т) пєрєходи(т) через (ъ) безводны(и) міста ищоучи покоА... (ПЄ, 59); безмытныи - Безмытное торгованье (Арх. ЮЗР, І, 69), ... листы безмытныи (Арх. ЮЗР, І, 69); безъименъный - ... бо я съ таковыми маш- каръниками (безъименъными) не звыкъ справы мевати (Відп. ПО, 1049); беззаконный - ... соудо (м) бєзако(н)ны(м) во(з)нєслисА (Виш. Кн., 261); безправний - За таковые повісти заочные и бесправные не маемъ жидовъ имати а ни карати (Арх. ЮЗР, І, 108), безправныи грабеж (АЖ, 11 зв.; 35 зв.; 46 зв.); бєзплодньш - Єв(г)листа выписоує, якь іс послалъ по сосліи якь смоковницоу бєзъпло(д)ноую оусоушиль


Сторінки: 1 2 3