У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





РОБЕРТ ХАТЧІНГС

РОБЕРТ ХАТЧІНГС. АМЕРИКАНСЬКА ДИПЛОМАТІЯ ТА ЗАВЕРШЕННЯ ХОЛОДНОЇ ВІЙНИ: ПОГЛЯД "ЗСЕРЕДИНИ" НА АМЕРИКАНСЬКУ ПОЛІТИКУ В ЄВРОПІ У 1989-1992 рр. - Вашингтон, 1998. - 456 с.

Події 1989-1991 рр. істотно змінили систему міжнародних відносин, що склалася після Другої світової війни. Науковий інтерес до цього періоду почав реалізовуватися через низку праць тільки з другої половини 1990-х років. Серед них є роботи, присвячені аналізу причин та перебігу подій антитоталітарних революцій 1989 р. у Східній Європі, економічній кризі країн колишнього соціалістичного табору, розпаду СРСР тощо. Особливу увагу привертають роботи, що вивчають трансформацію системи міжнародних відносин та зміни у зовнішній політиці провідних держав світу.

Серед робіт, в яких було зроблено спробу проаналізувати реакцію США на вищеозначені процеси, є праця Роберта Хатчінгса "Американська дипломатія та завершення холодної війни: погляд "зсередини" на американську політику в Європі у 1989-1992 рр.". Вона привертає особливу увагу до себе тим, що її автор у 1989-1992 рр. був директором європейського відділу Ради національної безпеки США. Цінність дослідження полягає у тому, що Р. Хатчінгс безпосередньо брав участь у розробці та втіленні американських зовнішньополітичних рішень, співпрацював з тогочасним президентом США Дж. Бушем- старшим, держсекретарем Дж. Бейкером, радником з питань національної безпеки Бр. Скоукрофтом та ін.

За твердженням самого автора, під час написання роботи він зіткнувся з певними труднощами, характерними для написання так званої "immediate history" - "поточної історії". Першу проблему Р. Хатчінгс визначив як відсутність можливості подивитися на висвітлюванні процеси в історичній перспективі. Друга проблема полягала в інтерпретації та співставленні використаних джерел, бо дослідження автора базується на різноманітних за своїм походженням та характером документах як американської, так і східноєвропейської та радянської дипломатії [Р. XIV]. Окрім того, робота ускладнювалася тим, що певна частина американських документів, доступних автору на час написання книги, ще була закритою, тому не могла бути опублікованою. Р. Хатчінгс також відзначив суб'єктивний характер своєї праці та намагання у ретроспективі самовиправдатися та раціонально пояснити ті дії, в яких він, як офіційна особа, був безпосереднім учасником [Р. XV].

У цілому дослідження присвячене подіям, що знаменували собою завершення глобального протистояння, яке увійшло в історію та історіографію як "холодна війна". У назві роботи автор визначив географічні рамки, в яких він вивчає реалізацію американської дипломатії - "Європа", проте, найбільше уваги приділяється її східноєвропейському регіону.

Як це можна побачити з назви роботи, хронологічні рамки завершення "холодної війни" автор не пов'язує з однією чітко визначеною датою і подає як період 1989-1992 рр. У цей проміжок часу основними віхами, які зумовили весь подальший розвиток світової системи міжнародних відносин, на думку Р. Хатчінгса, були: (1) повалення комуністичних режимів восени-взимку 1989 р. у Польщі, Угорщині, Східній Німеччині, Чехословаччині, Болгарії, Румунії; (2) возз'єднання Німеччини; (3) розпад СРСР [Р. 1]. Окрім цього, автор вважає, що завершення "холодної війни" було кульмінацією процесу розпаду імперій, що характеризувало в цілому ХХ століття.

У вступі до своєї роботи американський дослідник одразу ж відзначає, що всі ці події були викликані не діяльністю США у регіоні, а героїчними зусиллями лідерів демократичної опозиції країн Центральної та Східної Європи та причинами, які глибоко корінилися в історії регіону. Проте, важливу роль Сполучених Штатів у подіях того часу він вбачає у тому, що післявоєнний розділ Європи та розпад радянської імперії мали мирний характер [Р. 2]. Саме в такому контексті - активна участь та важлива роль США у становленні нової системи міжнародних відносин - подається аналіз подій 1989-1992 рр.

Як уже відзначалося, найбільше уваги приділяється східноєвропейському регіону, якому присвячені окремі розділи: "Революції 1989 р.", "Виклики пост-комуністичного транзиту", "Сполучені Штати та Східна Європа". Характеристику політики США щодо країн Східної Європи автор подає на фоні змін всієї системи міжнародних відносин.

Велику увагу Р. Хатчінгс приділяє аналізу американо-радянських взаємин, ситуації у Західній Європі, проблемам безпеки на європейському континенті. Цікаві подробиці розкриті автором у матеріалі розділу "Дипломатія німецького об' єднання". Дослідник відзначає, що підтримка Сполученими Штатами ідеї та процесу створення єдиної Німеччини була значною, але вона була зорієнтована не стільки на допомогу самому об' єднанню, скільки спрямуванню його у правильному напрямку: аби Німеччина досягла повного суверенітету; аби вся Європа прийняла об' єднання; аби основні європейські та трансатлантичні структури безпеки пристосувалися до нових обставин. Автор визнає, що США робили це задля власних інтересів, які на той момент співпадали з інтересами Німеччини. Для німців головною метою було об' єднання їх країни, для американців - майбутнє присутності США в Європі, для обох сторін - нова система європейської безпеки та відносини з СРСР [Р.90, 109].

Привертає увагу українського читача і згадка про політику США щодо України. Ця проблематика не становила собою окремий напрямок дослідження, і Україна у роботі фігурує разом з іншими радянськими республіками. Візит Дж. Буша-старшого на початку серпня 1991 р. до України та його промова з приводу майбутнього нового союзного договору між Горбачовим та республіканськими лідерами у Києві представлені коротко, і в чому власне полягали її основні тези, не деталізується, автор наводить лише найбільш яскраві вислови американського президента, такі як "місцевий деспотизм" та "самовбивчий


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ВІДНОСИНИ З ЯПОНІЄЮ В ЗОВНІШНІЙ ПОЛІТИЦІ УКРАЇНИ НАПРИКІНЦІ XX - НА ПОЧАТКУ XXI СТОЛІТЬ - Стаття - 14 Стр.
"СИСТЕМА НОВОГО СВІТОВОГО ПОРЯДКУ" ТА ЯПОНІЯ (ДО ПРОБЛЕМИ ВИЗНАЧЕННЯ ПОНЯТТЯ "НОВИЙ СВІТОВИЙ ПОРЯДОК" В ІСТОРІЇ МІЖНАРОДНИХ ВІДНОСИН) - Стаття - 8 Стр.
ДЕЯКІ АСПЕКТИ ПОБУТУ РОСІЙСЬКИХ ВІЙСЬКОВОПОЛОНЕНИХ В РОКИ ПЕРШОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ - Стаття - 12 Стр.
ОФІЦІЙНА ЦЕРКВА ПО ВІДНОШЕННЮ ДО СЕКТАНТІВ ПІВНІЧНОГО ПРИАЗОВ'Я (КІНЕЦЬ XVIII - ПЕРША ПОЛОВИНА ХІХ СТ.) - Стаття - 9 Стр.
ДАВНІ ВОРОГИ ЧИ НОВІ ДРУЗІ: ЛЮДСЬКИЙ ВИМІР РАДЯНСЬКО- НІМЕЦЬКИХ ТУРИСТСЬКИХ ЗВ'ЯЗКІВ У ПОВОЄННИЙ ЧАС - Стаття - 13 Стр.
ПРИТЕСНЕНИЯ РУССКОЙ ПРАВОСЛАВНОЙ ЦЕРКВИ В 50-60-Х ГГ. СОВЕТСКИЙ КОНКОРДАТ - Стаття - 40 Стр.
ОСОБЕННОСТИ СОСТАВА ПРАВОМОНАРХИЧЕСКИХ ОРГАНИЗАЦИЙ НА ТЕРРИТОРИИ БЕЛОРУССКИХ ГУБЕРНИЙ РОССИЙСКОЙ ИМПЕРИИ В НАЧАЛЕ ХХ ВЕКА - Стаття - 26 Стр.