У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 94(430)(049

УДК 94(430)(049.32)

О. Р. Давлєтов

ВІЛЬГЕЛЬМ ФРІК - ВІД ПОЛІЦЕЙСЬКОГО СЛУЖБОВЦЯ ВЕЙМАРСЬКОЇ РЕСПУБЛІКИ ДО МІНІСТРА ВНУТРІШНІХ СПРАВ ТРЕТЬОГО РЕЙХУ

Статтю присвячено дослідженню внеску одного з представників нацистської еліти у процес легального

приходу НСДАП до влади. Аналізується деструктивна діяльність В. Фріка в уряді Веймарської республіки.

Ключові слова: Вільгельм Фрік, Веймарська республіка, Третій рейх, фашизм, націонал-соціалізм, НСДАП

Інтерес до проблеми вивчення ґенези німецького варіанта фашизму виник серед науковців світу відразу після зародження цього явища. На сьогодні історіографія фашизму вже представлена великою палітрою досліджень, причому найбільшу увагу істориків за минулі десятиліття привертали сюжети, пов'язані зі створенням масової бази, ідеологічних передумов, власне механізму існування тоталітарної диктатури НСДАП тощо [1; 2]. Кількість наукових розвідок вже давно сягнула позначки 40000 позицій.

Час існування нацистського панування в Німеччині (1933-1945 рр.) - один з найбільш досліджених епізодів німецької історії. У порівнянні з ним, не так багато наукових розвідок присвячено періоду існування націонал-соціалізму в Веймарській Республіці (1919-1933 рр.) - періоду, який зі слів Германа Герінга, вважається "бойовим часом" НСДАП [3]. Саме тому в даному дослідженні автор вирішив зупинитись на біографії одного з провідних нацистів веймарської доби - Вільгельма Фріка, політичного діяча, якому знайшлась значна посада - міністра внутрішніх справ - у Третьому рейху.

В історіографії, присвяченій націонал-соціалізму, фігура В. Фріка займає окреме, не зовсім чітко визначене місце [4, э.80-90; 5; 6, э.129-150]. Загальна інформація про нього обмежується посиланням на те, що він був одним з перших баварських чиновників, хто протегував маловідомій НСДАП, або досліджується лише його діяльність у рейхстазі веймарської доби чи на посаді міністра у Третьому рейху.

Тому спеціальні дослідження про діяльність Фріка у нацистській партії або про ставлення до нього А. Гітлера мають ще багато лакун. Через розгляд біографії Федера та його праць, дослідження його специфічної діяльності усередині НСДАП за веймарської доби, ми розглянемо також роль Федера в прориві нацистської партії до влади та подальшої розбудови оргструктур "тисячолітнього рейха".

Вільгельм Фрік народився 12 березня 1877 року в родині старшого вчителя м.Альзенц (Баварія), був молодшим сином ( із чотирьох дітей). Всі його предки також мали баварське походження. Фрік навчався в гімназії м. Кайзерслаутерн, після закінчення якої активно вивчав право на юридичних факультетах Мюнхенського, Гьоттінгенського, Берлінського університетів. В 1901 р. отримав звання доктора права у Гей - дельбергському університеті. В 1903 р. склав іспит державній комісії, що надавало право займати посаду асесора у вищих юридичних й адміністративних структурах Баварії. З 1904 р. працює чиновником в управі Нижньої Баварії. З 1907 р. по 1917 р. він працює в окружному управлінні міста Пірмазенс. Проте, він прагне зайняти пост начальника поліції в м. Мюнхені, і це бажання частково збувається у 1917 р., коли він очолив у баварській столиці відділ економічних злочинів. Саме тут він здобуває цікавий досвід, відбувається оформлення його антисемітського світогляду. Від служби в армії він був звільнений через стан здоров'я - через хворобу легенів. З 1919 по 1921 р. В.Фрік очолював в поліцейському управлінні Мюнхена т.зв. політичний відділ, був заступником поліцай-президента. З 2 лютого по 9 листопада 1923 р. Фрік очолює кримінальну поліцію Баварії. Цікаво, що саме на цих посадах, він особливо завзято він захищав невеликий націонал-соціалістичний рух від цензури з приводу його антисемітських плакатів і забезпечував дозвіл на проведення його зборів.

Під час першої зустрічі з Гітлером у робочому кабінеті поліцая-президента Баварії Ернста Пьонера, куди фюрера звернувся за дозволом на проведення політичної маніфестації у Мюнхені, Фрік представив ряд пропозицій, як надалі розігрувати антиєврейські театральні вистави, не побоюючись при цьому заборони діяльності партії Гітлера. В більше пізніх розмовах Гітлер говорив про повне схвалення його бездоганних відносин із Фріком, який в Мюнхені, як "заступник поліцай-президента з його натяками надзвичайно сприяв партійній роботі із самого її початку " й "рух про це завжди буде пам'ятати". Саме про Фріка та Пьонера фюрера писав у "Майн Кампф", як про тих серед його баварських знайомих, "хто мав мужність бути спочатку німцями, а вже потім посадовими особами" [6, э.244]. Справа в тому, що "вищий державний чиновник" Фрік мріяв у той саме час про створення незалежної - "національної Баварії".

Здавалося, надвечір 8 листопада 1923 р. - під час початку гітлерівського "путчу", ця мрія - почала становиться реальністю. Інформація про путч НСДАП застала старшого офіцера поліції Фріка в його робочому кабінеті в Мюнхенському управлінні поліції. Тоді він грав у незнання й чекав переданих по телефону повідомлень про розвиток путчу в "Бюргербройкеллер", лобіюючи, по можливості, на користь націо- нал-соціалістських путчистів. В.Фрік навіть обрав на себе тимчасово посаду начальника поліції Мюнхена й підписав "Указ начальника поліції про введення цензури в пресі". З Пьонером, якого А.Гітлер призначив прем'єр-міністром Баварії, він хотів узгодити 2 укази про введення надзвичайного стану. Національний державний трибунал не залишив його поведінку без належної оцінки й згідно статті "За підлу зраду" від 9 листопада 1923 р. Фріка оголосили "поза законом".

Але вже вночі 9 листопада 1923 р. Фріка заарештували, а потім через допомогу друзів у складі баварської Феміди обвинувачення в державній зраді зняли,


Сторінки: 1 2 3