У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК:657

УДК:657.1:332.872 О.Д. Овсій, асп.

Полтавський національний технічний університет імені Юрія Кондратюка

Удосконалення обліку в ОСББ при дольовому фінансуванні робіт по відновленню житлового будинку

Запропоновано зміни в бухгалтерському обліку в об'єднанні співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ), які дозволять відобразити процес дольового фінансування ремонтно-будівельних робіт по відновленню багатоквартирного будинку житлового фонду міста.

дольове фінансування, відновлення житлового будинку, бухгалтерський облік в ОСББ

Постановка проблеми. Багатоквартирні будинки існуючого житлового фонду міст і селищ України, в зв'язку із значним зносом, потребують проведення робіт з їх ремонту, модернізації і реконструкції. Коштів для проведення поточних ремонтних робіт, а тим більше для здійснення заходів по енергозбереженню будинків, як у населення, так і в бюджетах усіх рівнів, недостатньо. Тому для проведення заходів з ремонту і реконструкції будинків необхідно до реальних коштів власників квартир і квартиронаймачів, які створили об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ), залучати кредитні ресурси під конкретні види робіт залежно від технічного стану кожної конструкції чи елемента. Держава, територіальні громади й інші фінансові установи можуть частково чи повністю приймати участь в дольовому фінансуванні робіт, виступаючи кредиторами. Повернення кредитів з довготривалим терміном відшкодування коштів маємо можливість здійснювати через інвестиційну складову тарифу на житло та адресну соціальну підтримку окремих верств населення.

Відповідно до статті 21 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирних будинків" [1] для накопичення коштів на ремонт передбачено обов'язкове створення ремонтного і резервного фондів об'єднання. В той же час, рахунків для накопичення коштів у резервному і ремонтному фондах у сучасному бухгалтерському обліку не існує.

Аналіз останніх досліджень і публікацій. Значний вклад в розроблення методик обліку в ОСББ зробили вчені Н.О. Гура [2-4], Н. Єрмакова [5], Ю. Кірсанова [6], О. Кононенко [7], I.A. Краївська [8], С.О. Левицька [9], В. Матвєєва [10], Н. Нетеса [11], Н. Лисенко і Г. Соколюк [12] та ін. В даних роботах були закладені основи методології обліку в ОСББ. Використовуючи напрацювання науковців Н.О. Гури, Ю. Кірсанової, В. Матвєєвой, Н. Нетеси, Н. Лисенко і Г. Соколюк та інших відповідно в роботах [4, 6, 9, 10, 12], маємо можливість проводити бухгалтерську звітність господарських операцій при фінансуванні ремонтних робіт за кошти мешканців і бюджетів усіх рівнів. Але методика, що регулювала б діяльність ОСББ, яка відповідно положень статті 4 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирних будинків" [1] є неприбутковою організацією, при дольовому фінансуванні ремонтно-будівельних робіт з використанням кредитних коштів, у сучасному бухгалтерському обліку відсутня. Тому виникла необхідність в удосконаленні методики обліку в ОСББ при дольовому фінансуванні робіт по відновленню житлових багатоквартирних будинків.

Мета статті полягає в удосконаленні методики обліку доходів і витрат при відображенні господарських операцій по ремонту в ОСББ при відновленні житлового будинку.

Викладення основного матеріалу. Джерелами фінансування ремонтно- будівельних робіт по відновленню багатоквартирного житлового будинку є кошти його співвласників, бюджетні кошти та фінанси кредитної установи, з яких може складатися загальний об'єм дольового фінансування робіт. Залежно від об'єму і вартості робіт, дольове фінансування може здійснюватися за кошти:*

власників квартир та місцевих і державного бюджетів;*

власників квартир і кредитних установ;*

власників квартир, кредитних установ та місцевих і державного бюджетів.

Рішення про проведення ремонтно-будівельних робіт та їх дольове фінансування з

залученням кредитних ресурсів приймається на загальних зборах об'єднання з урахуванням тендерних пропозицій будівельних організацій по терміну початку, об'єму і вартості (за кошторисом) робіт. На основі рішення зборів управління ОСББ звертається до місцевих органів управління з запитом про участь в регіональній програмі по відновленню житлового фонду, на основі якої їм надаються дотації (субсидії) для забезпечення оплати робіт. Місцеві органи управління, використовуючи власні кошти, формують загальний кошторис на проведення заходів, які закладені в регіональній програмі, а в результаті недостачі коштів, звертаються до обласних і державних органів управління для надання додаткових ресурсів (субвенцій) з їх бюджетів або пропонують ОСББ взяти довгостроковий чи короткостроковий (залежно від об'єму і вартості робіт) кредит у комерційному чи державному банку.

Надання (перерахунок) коштів від банківських установ чи з бюджетів різних рівнів здійснюється в короткочасний термін після затвердження річної регіональної програми та накопичення дольової частки коштів від співвласників об'єднання. Відображення внесків мешканців будинку, бюджетних коштів і кредитів здійснюється шляхом попереднього нарахування доходів на субрахунок 377 "Розрахунки з іншими дебіторами" та обліку їх на рахунку 48 "Цільове фінансування та цільові надходження" та субрахунку 501 "Довгострокові кредити банків у національній валюті" або субрахунку 601 "Короткострокові кредити банків у національній валюті" з подальшим переведенням їх у дохід на субрахунок 719 "Інші доходи від операційної діяльності", з якого і здійснюється оплата ремонтно-будівельних робіт на субрахунок 631 "Розрахунки з вітчизняними постачальниками і підрядчиками". Одночасно з надходженням кредиту нараховуються його відсотки на субрахунок 3775 "Розрахунки з банками", які потім відносяться як витрати майбутніх періодів на субрахунок 951 "Відсотки за кредит на ремонт". Частина оплати ремонтно-будівельних робіт за рахунок внесків мешканців будинку і бюджетних коштів з субрахунку 631 "Розрахунки з вітчизняними постачальниками і підрядчиками" переноситься на витрати на субрахунок 90633 "Витрати на поточний ремонт конструктивних елементів, інженерних систем і технічних пристроїв будинку" або на субрахунок 9064 "Витрати на капітальний ремонт приміщень, будинків, споруд". А частина оплати ремонтно-будівельних робіт


Сторінки: 1 2