У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 657

УДК 657.4

Д.Є. Свідерській, доц., канд. екон. наук

Київський національний економічний університет

Бухгалтерський і податковий облік операцій в іноземній валюті

У статті розглянуто бухгалтерський та податковий облік операцій в іноземній валюті, вплив методик діючих нормативів складання фінансової і податкової звітності на формування кінцевого фінансового результату діяльності підприємства. Розглядаються балансова вартість валюти, Формування собівартості одержаних за іноземну валюту виробничих запасів, робіт, послуг при попередній оплаті, надходження іноземної валюти на підприємство з відповідного джерела, продаж валюти, бухгалтерський облік, податковий облік, іноземна валюта, фінансовий результат, операції

Наявність двох систем і методик бухгалтерського обліку підприємницької діяльності в Україні ставить складні завдання для працівників обліку. З одного боку, підприємства повинні вести бухгалтерський облік згідно ст.2 Закону України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні» [ 1 ] і складати фінансову звітність згідно національних Положень (стандартів) бухгалтерського обліку (далі - П(С)БО) а для цього вести фінансовий облік. З іншого боку згідно ст. 11 Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств»» [2] (далі - Закон 283) підприємству одночасно необхідно вести податковий облік і складати звітність про податок на прибуток.

При цьому слід враховувати, що на практиці підприємство несе відповідальність в основному за достовірність показників у податковій декларації, які часто не відповідають аналогічним показникам звіту про фінансові результати.

Одним із складних питань є порядок відображення в обліку операцій в іноземній валюті тим більше, що в сьогоднішній діяльності маємо стрімкий ріст і коливання курсу іноземної валюти в умовах економічної кризи, що має значний вплив на формування фінансових результатів діяльності підприємства. Особливо це простежується в промисловості, де такі операції мають великий обсяг.

Методиці і організації обліку операцій в іноземній валюті присвячені праці В.І. Бабича, І. Буфатіної, С.Ф. Голова, В.М. Пархоменка, С.О. Левицької, інших науковців. Діючі дослідження розглядають правомірність відображення в обліку і відповідній звітності окремих операцій у іноземній валюті згідно нормативів фінансового і податкового обліку але недостатньо характеризують вплив цих операцій на загальний фінансовий стан підприємства.

Автор ставить за мету дослідити вплив методик діючих нормативів складання фінансової і податкової звітності на формування кінцевого фінансового результату діяльності (прибутку або збитку) підприємства а також розбіжності, які виникають за різними методиками, коли фінансовий результат формується відповідно в фінансовому і податковому обліку на основі нормативів ведення бухгалтерського обліку.

На загальний фінансовий результат підприємства в операціях з іноземною валютою мають вплив фактори при різних методиках оцінки операцій в фінансовій і податковій звітності. У складі фінансової звітності згідно П(С)БО - 21 «Вплив змін валютних курсів» (далі - П(С)БО - 21), складається форма 2 «Звіт про фінансові результати» (далі - Форма 2), у податковій згідно Закону 283 - Декларація про податок на прибуток (далі - Декларація).

У фінансовому обліку важливе значення має курс НБУ на дату здійснення операції. Відповідно до п. 5 П(С)БО - 21 операції в іноземній валюті під час первісного визнання відображаються у валюті звітності шляхом перерахунку суми в іноземній валюті із застосуванням валютного курсу Національного банку України (далі - НБУ) на дату здійснення операції (дата визнання активів, зобов'язань, власного капіталу, доходів і витрат). Балансова вартість зазначених статей балансу надалі визначається (оцінюється) згідно з відповідними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку.

Згідно п.8 П(С)БО 21 визначення курсових різниць за монетарними статтями в іноземній валюті проводиться на дату здійснення розрахунків та на дату балансу. Курсові різниці від перерахунку грошових коштів в іноземній валюті та інших монетарних статей про операційну діяльність відображаються у складі інших операційних доходів (витрат). Монетарні статті - статті балансу про грошові кошти, а також про такі активи й зобов'язання, які будуть отримані або сплачені у фіксованій (або визначеній) сумі грошей або їх еквівалентів. Немонетарні статті - статті інші, ніж монетарні статті балансу. За немонетарними статтями курсові різниці взагалі не розраховуються.

Визначення курсових різниць за грошовими коштами в іноземній валюті особливих проблем не викликає, адже сама валюта, як правило, що обліковується на субрахунку 312 є монетарною статтею. Із заборгованістю ситуація дещо складніша. Адже на одному і тому самому субрахунку може відображатися і монетарна, і немонетарна заборгованість. Тому до кожної заборгованості в іноземній валюті слід підходити окремо. До монетарних статей відносяться грошові кошти та їх еквіваленти, а також заборгованість {як дебіторська, так і кредиторська), яка погашатиметься грошовими коштами або їх еквівалентами.

Для податкового обліку операцій в іноземній валюті введено поняття «балансової вартості» валюти, яке формується згідно п. 7.3 Закону 283 за однією із методик:

- при попередньому надходженні іноземної валюти за продукцію - по курсу НБУ на дату надходження валюти;

- при попередньому відвантаженні продукції - за курсом НБУ на дату відвантаження продукції;

- при купівлі іноземної валюти за гривні - по сумі гривен, сплачених у зв'язку з такою купівлею (без урахування комісійних або вартості інших послуг осіб, які здійснюють конверсійні (обмінні) операції за дорученням платника податку). Курс НБУ в цьому випадку принципового значення не має;

- при купівлі іноземної валюти за іншу іноземну валюту - на рівні балансової вартості іноземної валюти, що була продана;

- при закінченні звітного періоду - для


Сторінки: 1 2 3 4 5 6