У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 657

УДК 657.4

Д.Є. Свідерській, канд. екон. наук

Київський національний економічний університет ім. Вадима Гетьмана

Удосконалення обліку матеріальних валових витрат у податковому обліку

У статті представлено методику удосконалення обліку матеріальних валових витрат у податковому обліку. Запропонована методика розглянута на конкретному числовому прикладі, також наведено переваги запропонованої методики.

матеріальні витрати, валові витрати, податковий облік, приріст (убуток), балансова вартість

Актуальність теми визначається необхідністю ведення об'єктів податкового обліку за даними бухгалтерського обліку, зокрема обліку матеріальних валових витрат.

Постановка проблеми. При веденні обліку приросту (убутку) вартості матеріальних ресурсів у незавершеному виробництві і залишках готової продукції визначається вартість не всього незавершеного виробництва або залишків готової продукції, а лише вартість матеріальних ресурсів, які використані у виробництві продукції (робіт, послуг).

Якщо вказані товарні запаси і матеріальні ресурси у звітному періоді використані на цілі, що не пов'язані з підготовкою, організацією, веденням виробництва, продажем продукції (робіт, послуг), то їх балансова вартість вираховується із суми залишку на початок періоду.

У разі переоцінки товарних запасів і матеріальних ресурсів сума дооцінки додається, а сума уцінки вираховується із суми залишку на початок періоду.

Необхідні дані одержуються на підставі даних бухгалтерського обліку за балансовою вартістю матеріальних ресурсів на складах (місцях зберігання), у незавершеному виробництві і залишках готової продукції, а товарних запасів - на оптових складах, базах торговельних і постачальницько-збутових підприємств і в залишках на підприємствах торгівлі та громадського харчування. При цьому відомості про малоцінні предмети на складах наводяться за первісною вартістю.

При веденні обліку приросту (убутку) вартості матеріальних ресурсів у незавершеному виробництві і залишках готової продукції визначається вартість не всього незавершеного виробництва або залишків готової продукції, а лише вартість матеріальних ресурсів, які використані у виробництві продукції (робіт, послуг).

Приріст (убуток) товарних запасів визначається за покупною вартістю товарів (без товарних надбавок).

Визначення приросту (убутку) балансової вартості товарних запасів і матеріальних ресурсів проводиться платниками податку шляхом порівнювання їх залишків на початок та на кінець звітного кварталу.

Якщо балансова вартість товарних запасів і матеріальних ресурсів на кінець звітного кварталу перевищує їх балансову вартість на початок того ж періоду, то різниця вираховується із суми валових витрат платника податку у кварталі.

Якщо балансова вартість товарних запасів і матеріальних ресурсів на початок звітного кварталу перевищує їх вартість на кінець того ж звітного кварталу, то різниця додається до складу валових витрат платника податку у кварталі.

Нормативні документи і публікації в науковій літературі містять неоднозначне і недостатнє вирішення вказаних питань.

Аналіз останніх публікацій і досліджень з даної проблеми. Відповідно до п.5.9 ст.5 Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств" [1] платник податку веде податковий облік приросту (убутку) балансової вартості товарів (крім тих, що підлягають амортизації, та цінних паперів), сировини, матеріалів, комплектуючих виробів, напівфабрикатів, малоцінних предметів па складах, у незавершеному виробництві та залишках готової продукції, витрат на придбання та поліпшення (перетворення, зберігання), які включаються до складу валових витрат згідно до цього Закону (за винятком тих, що отримані безкоштовно).

Останнім абзацом цього пункту визначено, що коригування балансової вартості запасів повинні здійснювати за одним з двох методів: ФІФО або методом ідентифікованої вартості відповідної одиниці запасів, що визначається відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 9 „Запаси" [3]. При цьому застосовані платником податку методи обліку вартості запасів не можуть змінюватися протягом звітного податкового року.

Методика ведення обліку приросту (убутку) вартості матеріальних ресурсів була визначена Порядком ведення обліку приросту (убутку) балансової вартості покупних товарів (крім активів, до підлягають амортизації, цінних паперів та деривативів), матеріалів, сировини, палива, комплектуючих виробів та напівфабрикатів на складах, у незавершеному виробництві і залишках готової продукції (у тому числі малоцінних предметів на складах) (далі - Порядок 1) [4].

Згідно Порядку 1 облік приросту (убутку) товарних і матеріальних ресурсів ведеться тільки щодо тих товарних запасів і матеріальних ресурсів, витрати на придбання яких відповідно до Закону включаються до складу валових витрат.

У зв'язку з прийняттям Закону України від 24 грудня 2002 року № 349 "Про внесення змін до Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств" [2] наказом Міністерства фінансів України від 11 червня 1998 року № 124 [6] Порядок 1 було відмінено.

Метою данної статті є розробка удосконаленої методики обліку матеріальних валових витрат у податковому обліку.

Виклад основного матеріалу. До валових витрат, зокрема, відноситься купівельна вартість матеріальних ресурсів і транспортно - заготівельні витрати, за якими в бухгалтерському обліку відображається первинна вартість ресурсів згідно ПСБО 9 „Запаси" [3].

В бухгалтерському обліку ці операції відображаються за кредитом рахунків 37 „Розрахунки з різними дебіторами", 63 „Розрахунки з постачальниками та підрядниками" тощо і дебетом рахунків обліку запасів 20 „Виробничі запаси", 22 „МШП", 28 „Товари" тощо.

Формою податкової звітності є Декларація з податку на прибуток підприємства (далі - Декларація), яка складається згідно Порядку складання декларації з податку на прибуток [5].

В Декларації вказані операції відображаються в рядку 04.1 як валові витрати.

Згідно п.5.9 ст.5 Закону 1 [2] валові витрати матеріальних ресурсів коригуються на:

а) збільшення або зменшення їх вартості на початок і кінець звітного періоду;

б) суму використання не в господарській (не у виробничій) діяльності.

Ці коригування відображаються в таблиці К1/1 Декларації. Збільшення вартості ресурсів на кінець звітного періоду і списання


Сторінки: 1 2 3