У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 657

УДК 657.4 О.М. Черновол, ас.

Кіровоградський національний технічний університет

Контрольні функції бухгалтерського обліку та внутрішньогосподарського контролю як функцій управління

Розглянуто функції бухгалтерського обліку та контролю як функцій управління, методичний і методологічний зв'язок обліку та контролю. Визначені мета, сутність, задачі та предмет обліку та контролю.

бухгалтерський облік, контроль, функції управління, методологічні основи взаємозв'язку обліку та контролю

Сучасне соціальне-економічне становище України потребує значних перетворень у методах управління та постійного їх вдосконалення в зв'язку зі зміною форм власності і створенням підприємств нових організаційно-правових форм. Особливу актуальність набуває підвищення контрольних функцій обліку, яке пов'язано з багатьма факторами методологічного, організаційного, інформаційного, технічного, технологічного, економічного та соціального характеру.

Всі об'єкти обліку на підприємствах відображаються у відповідних формах і підлягають контролю до здійснення операцій, під час їх здійснення і в наступному. Форми контролю можуть бути різними. Вибір форми, часу, раціональних прийомів і методів контролю визначаються формою обліку. При визначенні об'єктів та форм контролю важливо враховувати, що повинно контролюватися за допомогою бухгалтерського обліку, а що за допомогою контролю як функцій управління.

Методично і методологічно контроль тісно пов'язаний з обліком. Як функції управління вони з'явились з виникненням держави і у своєму розвитку зазнали значних методологічних змін, які засновувались на ідеалістичних поглядах і сукупності примітивних форм і методів ведення обліку і контролю.

У економічній літературі висловлюється дуже багато поглядів з приводу взаємозв'язку обліку та контролю. Дані питання досліджувались такими науковцями як А.А.Додонов, В.Ф. Палій, Я.В. Соколов, М.В. Кужельний, М.Г. Чумаченко, Є.А. Кочерин та багато інших, але всі вони є тільки стверджувальними, тобто обмежуються лише констатацією того, що облік і контроль тісно пов'язані між собою. Однак сутність цього зв'язку, його причинно-наслідковий характер, методологічні основи ніким не досліджувались, що і є одною з причин плутанини у визначенні мети, функцій, сутності і предмета контролю.

Сьогодні, у більшості літературних джерел, облік та контроль визначаються як важливі, тісно взаємопов'язані, але до того ж самостійні функції державного управління. Однак, насправді, починаючи з визначення мети, задач та предмета обліку та контролю, нерідко відбувається протилежне - продовжується ототожнення обліку з контролем. Крім того, в деяких працях з бухгалтерського обліку, облік та контроль як самостійні функції управління чітко не виділяються (В.Ф. Палій [1]).

Важливість бухгалтерського обліку визначає його особливе місце та роль серед функцій управління. Облік є основою планування, організації, нормування, стимулювання, контролю. На жаль, трапляються випадки, коли питання господарського механізму та його основних елементів у економічній літературі розглядаються окремо від обліку. Такий стан справ є результатом недооцінювання ролі та значущості обліку у рішенні задач економічного та соціального розвитку.

Бухгалтерський облік, на відміну від оперативного та статистичного обліку, грає головну роль у системі управління. Він є основним джерелом інформаційного забезпечення для здійснення різних функцій управління, включаючи контроль; виступає у якості основи єдиної системи обліку та статистики, оскільки використовує дані оперативного і статистичного обліку, контролює їх достовірність і одночасно дає велику кількість бухгалтерської інформації для оперативного управління.

Звідси висновок: бухгалтерський облік являє собою визначену систему безперервного, суцільного, взаємопов'язаного і документального спостереження, виміру та контролю за економічними процесами і явищами у господарській діяльності.

Економічні процеси, які відбуваються у суспільстві породжують інформацію, яка більш чи менш адекватно характеризує операції виробничої та фінансово-господарської діяльності. Ці операції фіксуються на матеріальних носіях, обліковуються, співставляються, узагальнюються і контролюються на всіх етапах облікового процесу. Дані про окремі операції господарської діяльності за допомогою бухгалтерського обліку систематизуються та перетворюються у інформаційну характеристику економічних процесів та явищ. У результаті бухгалтерського обліку відображаються не самі операції, а інформація про них, яка використовується для управління господарською діяльністю.

Звідси слідує, що і облік і контроль, мають одну й ту саму методологічну основу: факти, інформацію. Ті самі факти, і та сама інформація, які обумовлені господарськими засобами і процесами і характеризують явища матеріального світу, діяльність підприємств та організацій.

Зміцнення законності за допомогою обліку і контролю проявляється у наступному. Представляючи собою одну зі сторін демократичної держави, законність виражає рівність всіх перед законом з точки зору однакового підпорядкування закону кожного члена нашого суспільства. Відхилення у виконанні законів і відповідних правових актів посадовими особами, громадянами та організаціями призводять до тих чи інших порушень та недоліків, які зустрічаються у діяльності підприємств.

Порушення та недоліки у діяльності підприємств пов'язані з багатьма факторами, визначну роль серед яких відіграють рівень відповідальності та дисципліни, зрілість свідомості людей, злагодженість у роботі всього господарського механізму. Ось чому, так гостро постали питання комплексного удосконалення усього механізму управління, підвищення організованості, зміцнення дисципліни.

Щоб забезпечити ефективну діяльність необхідно мати повну та достовірну інформацію про шляхи, методи та засоби підвищення цієї ефективності. Підставою для такої інформованості є дані бухгалтерського обліку. І чим більш достовірними та своєчасними будуть ці дані, тим краще буде виконуватися робота по вдосконаленню господарювання та всього механізму управління.

У процесі господарської діяльності на підприємстві здійснюється велика кількість операцій та дій, які регламентуються законодавством. Операції виробничої та фінансово-господарської діяльності здійснюються у відповідності з оформленими первинними документами. Дії ж можуть здійснюватись і без них. Як правило, це управлінські команди, які надходять від керівництва підприємства, керівників структурних підрозділів та


Сторінки: 1 2 3 4