У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент


УДК 657

УДК 657

Ю.А. Верига, проф., канд. екон. наук

Полтавський університет споживчої кооперації Н.В. Смірнова, ст. викладач, канд. екон. наук

Кіровоградській національний технічний університет

Передумови формування системи обліку в Україні

У статті розглянуто та узагальнено підходи до розуміння сутності бухгалтерського обліку. Виокремлено розуміння сутності бухгалтерського обліку як системи як превалюючий підхід. Обґрунтовано необхідність подальших досліджень сутності бухгалтерського обліку. Визначено ознаки бухгалтерського обліку як системи. Проаналізовано трактування складових бухгалтерського обліку як системи, здійснено їх групування. Визначено розробку моделей обліку як фактору, що дозволяє визначити напрямки вирішення існуючих проблем обліку.

бухгалтерський облік, система бухгалтерського обліку, сутність бухгалтерського обліку, бухгалтерський облік як система

В останні роки активно дискутується тлумачення сутності бухгалтерського обліку як цілісної системи та практичний аспект формування системи бухгалтерського обліку. Ця тема є об'єктом дослідження багатьох авторів [4, 5, 11,12, 14 тощо]. Процес трансформації будь-якої економічної системи є тривалим, що в свою чергу зумовлює динамічний характер формування системи обліку. В Україні реалізується державна Програма реформування системи бухгалтерського обліку із застосуванням міжнародних стандартів, відповідно з якою розроблені та впроваджені П(С)БО. Національні облікові стандарти, як і міжнародні, визначають концептуальні засади організації обліку, а їх практична реалізація передбачає врахування галузевого аспекту формування облікової політики, що зумовлює необхідність розробки відповідної методології обліку.

У цих умовах особливої актуальності набувають питання формування сутності та призначення вітчизняної облікової системи. Тому мета статті полягає в узагальнені підходів до розуміння сутності бухгалтерського обліку та аналізі складових бухгалтерського обліку як системи.

Офіційно прийняте визначення бухгалтерського обліку згідно із Законом України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні»: процес виявлення, вимірювання, реєстрації, накопичення, зберігання та передачі інформації про діяльність підприємства зовнішнім і внутрішнім користувачам для прийняття рішень. У фаховій літературі та наукових працях наведено інші визначення, що свідчить про наявність різних підходів і відсутність однозначності розуміння сутності обліку. На підставі вивчення праць науковців нами зроблена спроба узагальнити підходи до визначення сутності бухгалтерського обліку. Результати дослідження зведені у табл. 1.

Аналіз наведених визначень свідчить, що безспірним для більшості науковців є трактування бухгалтерського обліку як системи. Для того щоб сформувати власну думку за даним питанням, доцільно з'ясувати поняття «система».

У загальному розумінні система (від грецького - system) - поєднання, утвір, сукупність визначених елементів, між якими існує закономірний зв'язок чи взаємодія. Розкриття сутності системи є неможливим без усвідомлення взаємозв'язку з поняттями цілісності, структури, зв'язків, елементів, підсистем, ієрархічності, багатогранності і т. ін.

В процесі розвитку системних досліджень в XX ст. більш чітко були визначені задачі та функції різних форм теоретичного аналізу всього комплексу системних проблем. Основне завдання теорії систем - побудова конкретно-наукових знань про різні типи і аспекти систем, в той час як основні проблеми загальної теорії систем концентруються навколо логіко-методологічних принципів системного дослідження [З, С.1377-1378].

Один із фундаторів загальної теорії систем Л. Берталанфі визначав систему як комплекс взаємодіючих елементів. Водночас окремі автори розмежовують онтологічний і гносеологічний аспекти цієї категорії. В онтологічному аспекті поняття «система» постає як сукупність елементів і зв'язків між ними, що існують об'єктивно, незалежно від волі та свідомості людей. За гносеологічним аспектом поняття «система» та інші споріднені поняття використовуються як інструмент пізнання сутності складних матеріальних систем. Цей аспект науковці називають епістомолого-методологічним. І. Кант під системою розумів єдність різноманітних знань, об'єднаних однією ідеєю. Г. Гегель - логічний процес пізнання, який він розглядав як такий, що розвивається і є органічною системою; цілісність, яка охоплює низку щаблів і моментів [15, С.361].

Основою лаконічного визначення системи може бути визначення Берталанфі, доповнене положенням про взаємодію між властивостями елементів, оскільки за Гегелем, різні речі, об'єкти перебувають у сутнісній взаємодії через свої властивості. Наближеною до такого формування є дефініція А. Холла і Р. Фейжіна, згідно з якою системи є множиною об'єктів разом із відносинами між об'єктами та їх атрибутами. У цьому визначенні підміна поняття «елемент» поняттям «об'єкт» є необгрунтованим, оскільки воно не є одно порядковим з категорією «система». Розгорнуте визначення системи ґрунтується на лаконічному і водночас передбачає більш складне поняття, де крім елементів можуть виникати зв'язки між певними комплексами елементів, що утворюють підсистеми. Об'єднуючи різні елементи системи, підсистема сприяє виконанню цілісної програми з розвитку системи.

Одне із значень терміну «система» - це сукупність елементів, які працюють разом при виконанні завдання.

Нам імпонує розгорнуте визначення системи, яке сформулював С.Мочерний: комплекс підсистем, елементів й компонентів та характерних їм властивостей, взаємодія між якими та середовищем зумовлює якісно або сутністно нову та інтегративну цілісність [15, С.361]. Це визначення безпосередньо може бути віднесено і до розуміння бухгалтерського обліку як системи. Бухгалтерський облік є можливим охарактеризувати як систему, оскільки він має ознаки, властиві системі, а саме: наявність зв'язків; поділ на частини; наявність структури; цілеспрямованість; збереження певної стійкості в заданих межах під впливом зовнішніх факторів; багатоаспектність.

Науковці, які займаються дослідженням системи та системного підходу, при класифікації систем визначають статичні та динамічні системи. Бухгалтерський облік може виступати і як динамічна система, оскільки елементи і зв'язки між ними безперервно змінюються, так і як статична система. Систему бухгалтерського обліку можна розглядати як автономну, елементи якої можуть виступати в якості


Сторінки: 1 2 3 4 5