У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 657

УДК 657.6 С.В.Рудейчук, викл.

Тернопільський національний економічний університет, Івано-Франківський інститут менеджменту

І.В.Перевозова, доц., канд. екон. наук

Івано-Франківський НТУНГ

Оцінка ефективності інвестиційних проектів: облікове забезпечення

У статті розглядаються можливості управлінського обліку в сфері оцінки управлінських рішень щодо ефективності інвестиційних проектів, з врахуванням реальних характеристик економічного середовища. Виявлено можливості застосування аналітично-розрахункових методів та прийомів управлінського обліку, що базуються на науково-практичному підході, з метою прийняття раціональних управлінських рішень в контексті ефективності інвестування.

обсяг інвестицій, управлінське рішення, ризик, виробничий проект, рівень інфляції, теперішня вартість (NPV), внутрішня норма прибутковості, рентабельність, дисконтований період окупності проекту

Постановка проблеми. Одним з напрямів діяльності підприємства для одержання прибутку є інвестиційна діяльність, зміст якої полягає у капіталовкладенні значних ресурсів для отримання майбутніх вигід. Практично всі підприємства й організації відчувають фактор обмеженості джерел фінансування поточної і, тим паче, інвестиційної діяльності. Адже, «гроші сьогодні» краще ніж гроші, які будуть отримані в майбутньому, тому що «сьогоднішні» гроші можна вигідно вкласти і мати з них певний дохід у вигляді відсотків» [2, с. 289]. Управлінський облік покликаний сформувати інформаційну систему для прийняття конкретних управлінських рішень щодо інвестування з метою допомоги керівництву у подальшому досягненні стратегічних завдань.

Прийняття управлінського рішення повинно супроводжуватися визначенням і порівнянням показників ефективності інвестиційних витрат з майбутніми прогнозованими грошовими доходами від їх використання, а також оцінкою рівня ризику.

Аналіз сучасних досліджень і публікацій. Сучасні вчені економісти у своїх наукових працях висвітлюють питання оцінки управлінського рішення щодо інвестиційних проектів (А. Аткінсон, I.A. Бланк, А.З. Бобильова, Г. Бірман., Р.Д. Банкер, М.А. Вахрушина, П.Л. Віленський, С.Ф. Голов, В.Н Глазунов, В.Б. Івашкевич, Р. Каплан, В.В. Ковальов, П.С. Рогожин, Е.С Хендріксен, У.Ф. Шарп, С. Шмідт, В.О. Шевчук, та інші), проте, на практиці не вироблено єдиної методики оцінки і управлінського обліку інвестиційних проектів з врахуванням реальних характеристик економічного середовища. Таким чином, проблема облікового забезпечення інвестиційного проекту є актуальною і сьогодні.

Метою дослідження є виявлення можливостей застосування методів та прийомів управлінського обліку з метою прийняття раціональних управлінських рішень в контексті ефективності інвестування коштів у сферу підприємницької діяльності.

Викладення основного матеріалу. Прийняття управлінського рішення є творчий і відповідальний процес, який включає в себе вибір мети, вивчення альтернатив на основі доступної інформації, вибір критеріїв результативності, оцінка можливих наслідків прийнятого проекту, і насамкінець, формулювання оптимального рішення, що забезпечить максимальний прибуток. На результативність прийнятого рішення впливає якість інформаційного забезпечення як ресурсу - збір, оцінка і підготовка, що формується згідно принципу аналітичності.

Для прикладу проведення аналізу візьмемо дві альтернативи: купівля цільових облігацій місцевих позик, які вважаються безризиковими активами, і інвестування коштів у сферу підприємницької діяльності, зокрема, придбання нематеріальних і матеріальних активів для створення нової лінії продукції і завоювання нових ринків.

Банк «X» має власні вільні кошти під інвестиційні проекти. Управлінцями розглядається варіант купівлі цільової облігації місцевої позики, емісія якої була здійснена Івано-Франківською міською Радою, для фінансування цільової програми під назвою «Модернізація зовнішнього освітлення міста 2010», номінальною вартість 1500000 грн. Термін обігу - 3 роки, фіксована ставка прибутку 14% з виплатою відсотків один раз на рік. Облігації місцевих позик насправді привабливі для інвесторів тому що:

- вони є менш ризикованими фінансовими інструментами порівняно з іншими, їх прибутковість відома з початку володіння цим активом, а ставка прибутковості встановлюється вище ніж депозитні ставки банків. При розрахунку фінансовому менеджеру потрібно врахувати рівень інфляції;

- їх можна використати як заставу при операціях РЕПО;

- висока ліквідність через потенційно широке коло інвесторів [4, с. 106].

Учасниками цього інвестиційного проекту виступають з одного боку юридична

особа - комерційний банк «X», що планує вкласти свої кошти в придбання цінні папери, і емітент - споживач капіталу, орган місцевої влади - міська Рада.

Як зазначалось вище, не можна залишити поза увагою вартість визначеної суми доходу - порівнюючи «цінність грошей» які будуть одержані через 3 роки з грошима, що мають бути інвестовані сьогодні. їх нееквівалент можна пояснити ризиком втрати грошей взагалі (чим вищий % - тим більший ризик), втратою відсотків за час використання інвестицій і впливом інфляційних процесів. Прибуток від інвестицій повинен забезпечувати рівень звичайної відсоткової ставки + надбавку за інфляцію + премію за ризик [1, с.262], в іншому разі немає змісту брати до уваги розгляд такої пропозиції.

В нашому випадку, для того щоб визначити реальний дохід від інвестування, необхідно розрахувати суму внеску з відсотками з урахуванням інфляції, для ставки простих відсотків. Середньорічний рівень інфляції на 2010 р - 9,2%. Припустимо, що він не зміниться протягом трьох аналізованих років. Тоді сума з урахуванням інфляції становитиме:

Вартість доходу з урахуванням часу вимірюється показником чистої теперішньої вартості (№>У) майбутніх грошових надходжень. Його ціллю є виявлення реального розміру прибутку, що може бути одержаний від прийнятого інвестиційного рішення. Якщо ІМРУ > 0 , то проект є прибутковим і на суму МРУ збільшує вартість вкладених інвестицій.

Розрахунок показує, що ІМРУ від'ємний, отже, проект не забезпечить середньогалузевої норми прибутковості інвестицій і має бути відхилений, хоча покриває інфляційний поріг. Підтвердить правильність судження показник внутрішньої норми прибутковості, при ставці дисконту 12%, його значення між 11 і 10%, що не покриває внутрішньої норми прибутковості, тобто проект є збитковим


Сторінки: 1 2 3