У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 657

УДК 657.221

О.В. Пальчук, доц., канд. екон. наук, В.М. Савченко, проф., канд. екон. наук

Кіровоградський національний технічний університет

Посилення практичної складової підготовки фахівців з бухгалтерського обліку

Розглянуто проблеми практичної спрямованості підготовки фахівців з обліку і аудиту на етапі державної атестації. Надані пропозиції стосовно методичного та організаційного забезпечення переддипломної практики та підготовки дипломних робіт.

практична складова підготовки фахівців, методичне та організаційне забезпечення переддипломної практики та підготовки дипломних робіт

Важливим напрямком підвищення якості підготовки фахівців в сучасних умовах повинно бути посилення її практичної складової. Сучасний висококваліфікований фахівець повинен не лише володіти понятійним апаратом, використовувати сучасну термінологію, вміти робити необхідні розрахунки, а й використовувати набуті знання в умовах конкретного підприємства, розв'язувати практичні задачі, оцінювати різноманітні виробничі ситуації та знаходити вірне рішення проблем, що є актуальні для господарської практики.

Особливо актуальною є практична складова при підготовці бухгалтерів. Оскільки бухгалтерський облік це складна інформаційна система, що відбиває господарську діяльність підприємства яка безумовно на кожному підприємстві має свою специфіку. Тому його побудова залежить в значній мірі від організаційних, технологічних особливостей, стратегії та пріоритетів розвитку конкретного суб'єкта підприємницької діяльності.

У зв'язку з цим ознайомлення з практикою обліково-аналітичної роботи підприємства є обов'язковим та дуже важливим елементом підготовки сучасного бухгалтера. З цією метою навчальний план підготовки фахівців передбачає практику, результати якої використовуються студентами для підготовки курсових та дипломних робіт.

На жаль сьогодні проходження практики студентами пов'язано з певними труднощами як об'єктивного так і суб'єктивного характеру.

Об'єктивні проблеми зумовлені особливим характером облікової інформації, яка в більшості випадків є конфіденційною та становить комерційну таємницю.

Суб'єктивні труднощі пов'язані з тим, що працівники обліково-економічної служби підприємств завантажені поточною роботою і не завжди зацікавлені в роботі зі студентами.

Це зумовлює особливу важливість відпрацювання відповідного інструментарію та методичного забезпечення для ознайомлення студентів з практичними аспектами обліково-аналітичної роботи. Не дивлячись на присутність у фаховій літературі досліджень пов'язаних з методичними аспектами підготовки фахівців з обліку та аудиту [1-3] вищезазначене питання досліджено не достатньо.

У статті поставлено за мету дослідження проблем посилення практичної складової підготовки бухгалтерів на етапі їх державної атестації, яка завершає підготовку фахівців та проводиться у формі захисту дипломної роботи.

Важливим фактором, що впливає на якість дипломних робіт фахівців з обліку та аудиту є узгодження їх тематики з особливостями та специфікою діяльності базового

© О.В. Пальчук, В.М.Савченко. 2009

підприємства. Вибір теми дипломної роботи як і будь-якого іншого дослідження є першим і чи найважливішим етапом. Вона повинна бути актуальною, відповідати сучасному стану та перспективам розвитку обліково-аналітичної теорії та практики.

Формування тематики дипломних робіт повинно здійснюватися з врахуванням двох основних факторів: мети дипломування як завершального етапу процесу підготовки фахівців та реальних народногосподарських задач, які стоять перед обліково-аналітичною практикою. Дипломні роботи фахівців з обліку та аудиту в обов'язковому порядку повинні мати не лише наукову актуальність, а й практичну спрямованість.

Для максимального забезпечення останньої доцільно визначення тематики дипломних робіт здійснювати у два етапи. Перший етап це визначення напрямків для підготовки дипломних робіт, який здійснюється у відповідності з результатами дослідження потреб підприємств регіону пов'язаних з розробкою проблемних питань облікової та аудиторської практики.

Напрямки за якими формуються теми дипломних робіт з обліку та аудиту доцільно об'єднати в наступні блоки:

напрямки за топологічними об'єктами;

напрямки за видами економічної діяльності (галузевим аспектом); напрямки за організаційно - правовими формами господарювання; напрямки за проблемними питаннями становлення та розвитку теорії обліку, аналізу, контролю.

Для посилення ув'язки тематики дипломних робіт з запитами обліково- економічних служб базових підприємств необхідно на даному етапі проводити роботу по вивченню потреб обліково-аналітичної практики. З цією метою доцільним буде проведення анкетування потенційних баз практики з метою з'ясування слабких місць у підготовці фахівців та пропозицій керівників підприємств та їх обліково-аналітичних служб стосовно тематики дипломних робіт та індивідуальних завдань з практики.

Другий етап формування тематики дипломних робіт це безпосередній вибір теми дипломної роботи, що зумовлюється конкретною базою переддипломної практики, науковими інтересами студента, замовленнями підприємств. Відповідно до специфіки діяльності підприємств обраних за базові при написанні дипломної роботи, наукових уподобань студентів, їх професійних інтересів як майбутніх фахівців, та заявок підприємств на розробку окремих проблемних питань, які оформляються листом-клопотанням тематика дипломних робіт конкретизується.

Для підготовки аналітичного розділу дипломної роботи студенту необхідно зібрати практичну інформацію за матеріалами базового підприємства. Збір практичного матеріалу передбачає на лише знайомство студентів з окремими документами, схемами, інструкціями і положеннями, а і безпосередньо з роботою облікового апарату.

Вивчаючи окремі аспекти обліково-контрольної практики базового підприємства студент повинен не лише ознайомитися з документом, який регламентує порядок проведення тієї чи іншої обліково-аналітичної процедури (наприклад, Наказом про облікову політику, посадовою інструкцією), а й дослідити фактичний стан речей, яким чином вимоги цих документів реалізуються на відповідних ділянках облікових робіт.

Аналітичне обстеження базових підприємств з метою написання дипломних робіт сьогодні пов'язано з труднощами зазначеними вище. Саме тому до роботи по збору інформації на підприємстві студенту необхідно серйозно готуватися, а саме: повторити методичні засади обліку аналізу та аудиту, переглянути відповідні нормативні документи, з'ясувати потенційно можливі проблемні моменти методики організації обліку та контролю для базового підприємства.

З огляду максимальної ефективності використання часу при зборі матеріалу для підготовки аналітичної частини дипломної роботи дуже важливо


Сторінки: 1 2 3 4