У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК: 657

УДК: 657.1

І.В.Орлов, проф., канд. екон. наук

Житомирський державний технологічний університет

Проблемні питання обліку виплат працівникам: аналіз

Досліджено проблемні питання виплат працівникам в авторефератах дисертаційних робіт. Проведено аналіз авторефератів дисертацій в розрізі спеціальностей. Розглянуто методику формування та відображення інформації про оплату праці і доходи працівників в частині бухгалтерських розрахунків, виплати, заробітна плата, оплата праці

Завдання забезпечення зростаючої участі персоналу у виробничих процесах є важливим етапом в організації будь-якого бізнесу. Стимулювання та заохочення працівників здійснюється за допомогою елементів морального та матеріального впливу. Зрозуміло, що численні кризові процеси і неефективність антикризових програм стають передумовою розладу в механізмі оплати праці. На сьогодні проблема забезпечення населення є не тільки проблемою громадян, а і глобальним, кризовим економічним явищем, що характеризується малозабезпеченістю та бідністю. Системний та комплексний підхід до збалансування розподілу доходів, вирішення питання оплати праці та трудових відносин в цілому, сприятиме усуненню недоліків та оптимізації стану ринку праці.

Виплати працівникам займають вагому частку у витратах підприємства, тому правильність та достовірність відображення в бухгалтерському обліку інформації про оплату праці, чинить значний вплив на фінансовий результат господарської діяльності.

Аналіз досліджень і публікацій. У ході дослідження питання облікового відображення виплат працівникам опрацьовано 49 авторефератів дисертацій на здобуття наукового ступеня кандидата та доктора економічних наук, за період з 60-х років і до сьогодні. Вагомий внесок в розвиток теоретико-методичних аспектів даного питання здійснили О.А. Дороніна, JI.M. Дулуб, A.M. Колот, О.С. Коровченко, О.В. Лишиленко,

B.C. Мазур, Ю.В. Малаховський, О.І. Матійчук, JI.B. Мельянкова, Н.О. Петренко,

C.В. Посохова, О.В. Цуканова, Л.П. Шевчук, К.В. Шиманська, НВ. Шульга, та інші.

Метою дослідження є вивчення проблемних питань обліку виплат працівникам на основі аналізу дисертаційних досліджень українських та російських авторів.

Викладення основного матеріалу дослідження. Найбільша питома вага захищених дисертаційних робіт на здобуття наукового ступеня кандидата та доктора економічних наук припадає на 2000-2010 роки рис. 1. Це можна пояснити становленням ринкових відносин в Україні. Так як однією з важливих складових будь-якого бізнесу є висококваліфіковані кадри, а заробітна плата була і залишаться основним інструментом впливу на ефективність роботи персоналу.

Порівняно з дослідженнями питання виплат працівникам нинішнього століття, у 90- ті роки дане питання досліджувалося мало, причому актуальними питаннями в цей період було становлення та адаптація систем оплати праці під потреби економіки та виробничих можливостей підприємств.

У 80-х роках XX ст. було здійснено лише одне дисертаційне дослідження, з досліджуваної проблематики, яке займає найменшу питому вагу, не враховуючи періоду 70-х років, коли з питання виплат працівникам не було проведено жодного дослідження.

У період 60-х років було здійснено 6 досліджень з питань виплат працівникам. Авторами цих досліджень були російські науковці, проте для прикладу часто використовувалася інформація про господарства Української Радянської Соціалістичної Республіки.

Вивчення питання виплат працівникам є об'єктом дослідження науковців різних спеціальностей: бухгалтерський облік, аналіз і аудит, економіка підприємства і організація виробництва, економічна теорія та ін.

Як видно з табл. 2, найбільш інтенсивно дане питання досліджувалося авторами в галузі агропромислового комплексу, при чому найбільша кількість робіт припадає на 60-ті роки. Така тенденція зумовлена стрімким розвитком сільського господарства саме в цей період. З початку 70-х років і до 1999 року включно, питання оплати праці в галузі сільського господарства не було об'єктом дослідження дисертаційних робіт. Однак, за останнє десятиріччя питання виплат працівникам в галузі сільського господарства знову набуває актуальності. Зокрема, розглядається питання тарифікації оплати праці та мотивації працівників сільськогосподарських підприємств [6]. Значна увага приділяється удосконаленню методик розрахунку доплат за продукцію рослинництва і тваринництва [4], а також обліку розрахунків з оплати праці у натуральній формі [5], розглядаються проблеми удосконалення технології аналізу та оцінки ефективності організації оплати праці найманих працівників [2], підходи до забезпечення спонукального впливу на працівників з метою реалізації їх високої трудової активності [6]. На сьогодні галузям агропромислового комплексу в Україні характерний мінливий характер розвитку, недостатність кваліфікованих кадрів та занепад виробничої інфраструктури. Радикальний підхід до наукових досліджень та ґрунтовні пропозиції саме у цій сфері сприятимуть виявленню можливих шляхів виходу сільського господарства з кризового становища.

Сфера виробництва в Україні за останні роки зазнала значного краху та розорення. Масова ліквідація заводів та фабрик спонукала більшість виробників перенести свою діяльність до сфери торгівлі. У зв'язку з чим питання праці та її оплати набуло актуальності серед науковців саме в галузі оптової та гуртово-роздрібної торгівлі. Значна увага акцентується на зменшенні податкового навантаження на фонд оплати праці підприємства та наповнення соціальних фондів [7].

Поряд із вивченням бухгалтерського обліку виплат працівникам у галузі сільського господарства та торгівлі, увага авторів, також зосереджується на галузі машинобудування. Машинобудування також є однією із провідних галузей економіки. В сучасних умовах машинобудуванню належить винятково важлива роль у прискоренні науково-технічного прогресу. Випускаючи знаряддя праці для різних галузей народного господарства, машинобудування реалізує досягнення науково-технічного прогресу і забезпечує комплексну механізацію та автоматизацію виробництва. Актуальність питань полягає у розробці методичних та організаційних засад механізму формування, розподілу і використання фонду оплати праці акціонерних машинобудівних підприємств, обгрунтуванні практичних рекомендацій щодо вдосконалення окремих процедур його нарахування і використання в умовах економічних перетворень [3].

Наявні, також наукові дослідження, присвячені питанням стратегії формування системи оплати праці на


Сторінки: 1 2