У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 330

УДК 330.142.22

В.П. Кравченко, доц., канд. екон. наук

Кіровоградський національний технічний університет

Значення інформації в управлінні фінансово-банківською системою

Запропонована система інформаційних потоків в банківській сфері. Розглянуті елементи інформаційної системи та визначено їх недоліки та переваги. Надано шляхи забезпечення ефективного використання системи інформаційних потоків.

банківська система, інформаційні потоки, інформаційна система, фінансово-банківська система зовнішня та внутрішня інформація, комерційні банки

У сучасних умовах світового соціально-економічного розвитку, особливо актуальною областю стало інформаційне забезпечення процесу управління, необхідної для прийняття обґрунтованих управлінських рішень. Без інформації і її аналізу неможливо ефективне функціонування і розвиток діяльності фінансово-банківської системи. Організована система інформаційних потоків відіграє роль в ефективному управлінні і сприяє досягненню стратегії банку, яка полягає у залученні клієнтів, розширенні сфери збуту своїх послуг, завоюванні міцних позицій на кредитному ринку і у кінцевому підсумку підвищенні прибутковості.

Розвиток інформаційних систем та технологій в банківській діяльності переживають дещо суперечливий, але достатньо активний розвиток. Оскільки фінансово-банківська система відрізняється високою динамічністю процесів і швидкістю обороту капіталу, підвищеною чутливістю до модифікацій у зовнішньому середовищі і ринковій кон'юнктурі.

Теоретичні та практичні аспекти розвитку інформаційних систем у фінансово- кредитних установах висвітленні у цілому ряді наукових праць серед яких можна відмітити Рогач І. Ф., Сендзюк М. А., Антонюк В. А. Єрьоміна Н. В., О.Г.Чумаків та ін. Між тим, ситуація розвитку інформаційних потоків банківською системою засвідчує, що продовження наукових пошуків у цьому напрямі не втрачає своєї актуальності.

В деяких теоретичних джерелах з питань управління підкреслюється, що характерною ознакою сучасного підприємництва є те, що мета - це напрямок, а не кінцевий пункт, тому для її досягнення потрібна постійна готовність до змін і реакція на зміну факторів внутрішнього та зовнішнього середовища. Все перелічене в повній мірі можна віднести і до діяльності комерційного банку, враховуючи специфічні особливості його управління.

На сучасному етапі банківська сфера має прогресивні інформаційні системи які дозволяють своєчасно отримувати інформацію і приймати управлінські рішення в середині банків. Але банківська система України має певні вади: це відсутність у банків ефективних систем інформаційних потоків, необґрунтовано високий рівень банківських витрат на інформаційне видання та рекламу, низький рівень банківського менеджменту та корпоративного управління, недосконала структура ресурсної бази з переважанням дорогих залучених коштів, недостатня прозорість діяльності банківських установ.

Управління діяльністю комерційного банку на сучасному етапі багато в чому залежить від забезпечення інформацією населення про свою діяльність, що вимагає пошуку нетрадиційних підходів і нових поглядів.

Мета даної статті полягає у розробці системи інформаційних потоків в банківській сфері та розгляду елементів зовнішньої інформації як складових системи.

Інформаційна система характеризується параметрами входу та виходу які є взаємозалежними, між ними існує прямий причинно-наслідковий зв'язок, що виявляється у функціонуванні системи. Окрім вхідних і вихідних параметрів, система характеризується множиною змінних, які визначають внутрішній стан (рис.1).

Розглянута інформаційна система має загальний вигляд і визначає тільки внутрішній стан, тому нами пропонується система інформаційних потоків яка встановлює зв'язок з банківською системою і суспільством рис.2.

Інформаційна система для банківської сфери є джерелом ефективного управління фінансово-банківською системою і її слід розглядати як інформацію, що надається комерційним банком і ним отримується. Використовуючи надану інформаційну систему банки можуть визначатись щодо виходу цінної та потрібної зовнішньої інформації. На сьогоднішній день банки не мають чіткого розмежування між внутрішньою інформацією яка повинна використовуватись для прийняття

обґрунтованих управлінських рішень і зовнішньою інформацією яка є необхідною та зрозумілою для населення та клієнтів банку. Будь-яка фінансово-банківська структура, являючись цілеспрямованою системою, повинна швидко дізнаватися про всі зміни середовища, розуміти їх значення і вибирати найкращу відповідну реакцію, що сприятиме досягненню мети.

Комерційні банки інформують населення про свій успіх та стабільність в розрізі блоків:

- "Бізнес, Активи" (фінансові результати та діяльність акціонерів відносно банку);

- "Продуктивний ряд" (комплексне обслуговування);

- "Зовнішні та внутрішні комунікації' та ін.

Нами було проведене анкетування серед клієнтів та населення у виділеннях та філіях таких банків як: Приватбанк, Укрсоцбанк, Райффайзен Банк Аваль та Ощадбанк і встановлено, що їх цікавить така інформація як: кількість клієнтів що обслуговуються в банку, депозитна політика, кредитна політика, місце розташування банку, оцінка незалежних експертів. Недовіру виявили до такої інформації як: фінансові результати банків, діяльність акціонерів відносно банків, показника репутаційної стабільності банків та їх надійності.

Результати дослідження, дозволили зробити висновок, що банківські інформаційні джерела для клієнтів несуть необґрунтовано високий рівень витрат на їх видання і включають інформацію яка несе в собі недовіру і незрозумілість для більшості верств населення, що в свою чергу може впливати на фінансовий стан банку.

При просуванні банківських послуг, розрахованих на населення, використовується предметна комунікація, спрямованої на створення іміджу не тільки банку, але й конкретних банківських послуг. Але на практиці виявляється, що привабливі пропозиції дуже часто приховують для клієнтів масу неприємних несподіванок, не тільки у кризових, але й у стабільних ситуаціях. Також слід не забувати, що інформація може мати форму стихійного поширення чуток, тобто неформальних каналів зв'язку між людьми (рис.2), і це також може вплинути як позитивно так і негативно на фінансовий стан комерційних банків.

В інформаційній системі банки часто використовують рекламу, яка тісно поєднана з життєвим циклом банківських послуг, що в фінансово-банківській сфері має свою специфіку. Процес розвитку реклами багато в


Сторінки: 1 2