У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 336

УДК 336.2

Рудь О. В.

АДМІНІСТРУВАННЯ ПОДАТКУ НА ПРИБУТОК ПІДПРИЄМСТВ

У роботі проведений аналіз механізму адміністрування податку на прибуток вітчизняних підприємств з метою усунення схем ухилення від сплати податку. Для цього використані методи кількісного аналізу показників діяльності органів Державної податкової служби в Черкаській області. У результаті отримані науково-практичні рекомендації щодо удосконалення нормативно правових актів у сфері справляння податку на прибуток, зокрема, шляхом впровадженням альтернативного мінімального податку та податкового паспорту підприємства.

Ключові слова: адміністрування податків, податок на прибуток підприємств, податковий паспорт підприємства, альтернативний мінімальний податок.

В работе проведен анализ механизма администрирования налога на прибыль отечественных предприятий с целью устранения схем уклонения от уплаты налога. Для этого применяются методы количественного анализа показателей деятельности органов Государственной налоговой службы в Черкасской области. В результате получены научно-практические рекомендации относительно усовершенствования нормативно правовых актов в сфере взимания налога на прибыль, в частности, путем внедрения альтернативного минимального налога и налогового паспорта предприятия.

Ключевые слова: администрирование налогов, налог на прибыль предприятий, налоговый паспорт предприятия, альтернативный минимальный налог.

In this article the mechanism of income tax administration of domestic enterprises is analyzed in order to eliminate schemes tax evasion. For this purpose, apply methods of quantitative performance analysis of state tax service bodies in the Cherkassy region. As a result, the scientific and practical recommendations for improvement of normative legal acts in the sphere of levying tax on profits are received, in particular through the introduction of alternative minimum tax and tax the passport of the enterprise.

Key words: tax administration, income tax, enterprise tax passport, alternative minimum tax.Постановка проблеми і її зв'язок з науковими й практичними завданнями.

Ще в 80-х роках минулого століття в розвинутих країнах почались широкомасштабні податкові реформи, але лише в кінці 90-х років їхні акценти змістилися в бік вдосконалення механізму адміністрування податків. Сучасні євроінтеграційні процеси визначають напрями реформування вітчизняної податкової системи у бік гармонізації податкового законодавства України та Європейського Союзу, побудови партнерських відносин між податковими органами та платниками податків та підвищення на цій основі рівня їх добровільної сплати. Податок на прибуток підприємств є невід'ємною складовою сучасних податкових систем, як важливий інструмент регулювання соціально- економічних процесів країни. У вітчизняній практиці оподаткування він також належить до основних бюджетоформуючих податків. Складність визначення величини прибутку, що підлягає оподаткуванню та широкі можливості ухилення від сплати податку, спонукають державу до заходів, направлених на забезпечення належного обліку та контролю доходів суб'єктів господарювання, а також до встановлення жорсткого механізму відповідальності платників податків за порушення податкового законодавства. Попри такі заходи, відмічається поширення використання суб'єктами господарювання протизаконних схем мінімізації податку на прибуток, що призводять до втрат бюджетів різних рівнів, нерівномірності розподілу податкового навантаження між платниками. Вищезазначене зумовлює необхідність пошуку шляхів вдосконалення податкового адміністрування, в тому числі в рамках реалізації Програми модернізації державної податкової служби України та реформування вітчизняної податкової системи.

Аналіз останніх досліджень та публікацій. Проблемам адміністрування податків присвячені праці багатьох вітчизняних вчених, зокрема, В.Л. Андрущенка, В.П. Вишневського, О.Д. Данілова, Ю.Б. Іванова, А.І. Луцика, Т.Б. Савченко, С.В. Онишко, Т.В. Паєнтко, К.І. Швабія та інших. Аналіз сучасної літератури із зазначеної проблеми дозволяє зробити висновок про те, що ефективність системи адміністрування податків в Україні є невисокою, до того ж дискусійними є як розуміння складових елементів системи національного податкового адміністрування, так і напрямків підвищення його ефективності [1-7]. Зокрема, С.В. Онишко наголошує, що головні проблеми адміністрування податку на прибуток містяться в основних складниках механізму його справляння, а вирішення цих проблем автор вбачає в уніфікації податкового та бухгалтерського обліків [3]. В роботі [4] Т.В. Паєнтко розглядає можливість підвищення ефективності адміністрування податку на прибуток за рахунок обмеження кола платників податку на прибуток такими підприємствами, які мають статутний капітал, поділений на частки, та запровадження оподаткування розподіленого прибутку за зниженою ставкою (на рівні оподаткування доходів фізичних осіб). К.І. Швабій вказує на суттєві резерви підвищення ефективності адміністрування податків в нашій країні в сфері реєстрації та обліку платників податків, а також відбору платників

Аналіз податку на прибуток в структурі дох<

Однак, існують і проблеми, пов'язані з адмініструванням процесу оподаткування прибутку підприємств. Про це, зокрема, свідчить рівень сплати податку на прибуток за аналізований період: 99,5 % у 2006 році, 115 % у 2007 році, 89,75 % у 2008 році.

Також, аналізуючи структуру платників податків за сплаченими сумами податку на прибуток (рис. 1), можна прослідкувати наступне: найбільша кількість платників відносилась до групи, що сплачувала до 1 тис. грн, у 2006-му році - 47,32 % від загальної їх кількості, які сплатили 0,24 % від суми надходжень податку на прибуток, у 2007-му - 53,03 %, що сплатили 0,12 %, у 2008-му - 56,77 %, що сплатили 0,07 %.

для документальних перевірок [5]. А.І. Луцик вказує на тісну залежність розміру бюджетних надходжень від ступеня розвитку підприємницької діяльності та водночас зазначає, що потенціал збільшення податкових надходжень податку на прибуток не можливо досягти за рахунок лише варіації ставки цього податку [6]. Погоджуючись з думкою цих авторів слід зазначити, що на сьогодні залишається недостатньо розроблений механізм адміністрування податку на


Сторінки: 1 2 3 4