У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 330

УДК 330.336.221

Дмитриченко Л.І., Єгорова Т.М.

ПОДАТКОВИЙ РЕСУРС ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ

Статтю присвячено проблемі оподаткування не тільки як чинника бюджетного процесу, але й як основи соціально-економічного розвитку країни. Доводиться необхідність і пропонується механізм податкового планування.

Ключові слова: податки, податкове планування, бюджет, соціально-економічний розвиток.

Статья посвящена проблеме налогообложения не только как фактора бюджетного процесса, но и как основы социально-экономического развития страны. Обосновывается необходимость и предлагается механизм налогового планирования.

Ключевые слова: налоги, налоговое планирование, бюджет, социально- экономическое развитие.

This article contains the analyses of taxation problem as not only factors of budget process, but and as factor ofsocial-economical development. Ground necessary and proposed the mechanism of taxation planning.

Key words: tax, taxation planning, budget, social-economical development.Вступ. У системі економічних відносин одною з найскладніших і суперечливіших проблем є проблема оподаткування. Ось чому першочерговим завданням сучасної нової влади є завершення податкової реформи, прийняття нового Податкового кодексу. Зазначимо, що це завдання вкрай складне, про що свідчить той факт, що податкова реформа та прийняття Податкового кодексу Верховна Рада України почала ще до 1999 року, але проблему не розв'язано дотепер. Проте прем'єр-міністр сучасного українського уряду М.Я. Азаров вже неодноразово підкреслював нагальну необхідність завершення податкової реформи. Деякі кроки у цьому напрямку вже навіть здійснено. (Принаймні проголошено зміни у підходах до принципів оподаткування. Йдеться про підвищення податків на крупний бізнес.) Отже, проблема оподаткування є актуальною, що й визначило вибір теми дослідження.

Постановка проблеми. Актуальність дослідження проблеми оподаткування посилюється сучасною світовою економічною кризою, яка завдає значних збитків національній економіці України. За даними фахівців, саме в Україні криза виявляє свої руйнівні ознаки найбільш потужно. Так, тільки за листопад 2008 року ВВП країни знизився на 14,4 %; падіння промислового виробництва зросло з 19,8 % у жовтні до 28,6 % у листопаді. Майже третина промислового виробництва зникла. Такого падіння економіка України не зазнавала за всі роки незалежності. (Найбільший рівень падіння спостерігався у 1994 році, коли промислове виробництво скоротилося на 27,3 %). Бюджет 2009 року було прийнято з дефіцитом у 31,1 млрд грн, що складало 3,1 % ВВП, а за оцінками фахівців, виконано на 81 %, і його дефіцит перевищує 100 млрд грн. Намагаючись врятуватися від світової фінансової кризи, у 2009 році Україна влізла у фінансові борги. Згідно даним Міжнародного агентства Credit Market Analysis, у рейтингу світової ризикованості внесків у державні боргові зобов'язання Україна посідає перше місце й імовірно скоро втратить можливість сплачувати по рахункам. Кожна друга гривня, витрачена Кабміном України у 2009 році, була запозиченою. За минулий рік державний борг збільшився майже на 100 млрд грн - зі 130,7 млрд до 225 млрд грн (Сума валового зовнішнього боргу - тобто усіх боргів країни та її підприємств сягає катастрофічної позначки - понад 105 млрд дол!) [1, с. 13]. Згідно даним, озвученим В. Януковичем у передвиборних виступах, у 2009 році падіння ВВП України становило понад 14 %, а промислового виробництва - понад 20 %, рівень безробіття становив майже 10 %.

Отже, можна констатувати: країна знаходиться у економічній небезпеці. Таке становище національної економіки актуалізує дослідження механізмів оподаткування в аспекті бюджетного процесу, зокрема механізму податкового планування, що й є предметом даної статті.

Аналіз публікацій. Необхідно зазначити, що, не дивлячись на вельми актуальну й практично значущу проблему оподаткування, в науковій літературі останнім часом їй приділяється, на наш погляд, недостатньо уваги. Навіть у провідних наукових журналах України відчувається значний спад наукового дослідження проблеми оподаткування, не кажучи вже про податкове планування. Так, в журналі «Економіка України» за 2009 рік проблемі оподаткування було присвячено всього дві статті. В аспекті посилення регулюючої функції податків її досліджує В. Борейко [2, с. 50-58]. А в аспекті напрямів і форм оподаткування досліджує В. Парнюк [3, с. 28-39]. Заслуговує на увагу, на наш погляд, стаття О. Десятнюк щодо прагматики реформування податкової системи в умовах ризиків [4, с. 22-26]. Щодо проблеми планування податкових надходжень, то вона навіть не піднімається на сторінках сучасної наукової літератури.

Ціль статті. Негативний стан розробки проблеми податкового планування обумовив науковий інтерес до цього важливого аспекту її дослідження, що й визначило ціль статті: обґрунтувати необхідність податкового планування й запропонувати деякі методологічні й методичні підходи до його реалізації.

Результати дослідження. В «Стратегії економічного і соціального розвитку України (2004-2015 роки). Шляхом Європейської інтеграції» підкреслено: «Особливо гострою залишається проблема реформування податкової системи, яка є такою, що не відповідає принципам та засадам перехідної економіки, її системному оновленню. Податкова система не націлена на реалізацію структурних завдань та завдань інноваційного розвитку» [5, с. 212]. І далі наголошується на необхідності бюджетного планування як основи формування державного бюджету, без чого розвиток національної економіки не є можливим. А оскільки основою доходної частини бюджету є податки, то саме податкове планування здатне забезпечити позитивний бюджетний процес.

Досвід країн світу з різним ступенем соціально- економічного розвитку, як і практика державного будівництва у незалежній Україні, переконливо свідчать, що передбачити й прогнозувати майбутні економічні зміни вкрай необхідно. Спираючись на методологічне положення про те, що реалізації будь-яких звершень сприяють розумні й обґрунтовані плани суспільства, законодавство


Сторінки: 1 2 3