У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ОБЛІК ВЛАСНОГО КАПІТАЛУ

ОБЛІК ВЛАСНОГО КАПІТАЛУ

План

1. Структура капіталу банку і вимоги до його відображення у фінансовій звітності.

2. Характеристика рахунків, призначених для обліку капіталу.

3. Облік операцій з формування капіталу.

4. Облік операцій з власними акціями при їх викупі та перепродажу.

5. Облік результатів поточного року та розподілу прибутку.

6. Облік нарахування і виплати дивідендів.

7. Облік інших джерел капіталу банку.

Вивчивши цю тему, ви зможете:

1. Визначити структуру капіталу банку та вимоги Положень (стандартів) бухгалтерського обліку до відображення капіталу в балансі банку.

2. Здійснити облікові процедури формування статутного капіталу за рахунок внесків акціонерів.

3. Визначити інші джерела капіталу та їх роль у банківському капіталі.

4. Здійснити облікові процедури формування капіталу за рахунок інших джерел.

5. Пояснити особливості нарахування та обліку дивідендів.

6. Здійснити облікові процедури формування та розподілу прибутку.

7. Пояснити особливості переоцінки активів, їх обліку та врахування у капіталі банку.

Структура капіталу банку і вимоги до його відображення у фінансовій звітності

В основі бухгалтерського обліку лежить принцип збалансованості:

Активи = Зобов'язання + Капітал (А = З + К).

З цієї формули видно, що частина активів покривається капіталом власників, і якась частина капіталу надається власникам (акціонерам) банку як при створенні, так і в подальшому при збільшенні розміру статутного капіталу, а інша частина капіталу створюється в процесі діяльності банку.

Капітал банку – це залишковий інтерес в активах банку після вирахування його зобов'язань. Відповідно до ст. 30 Закону України "Про банки і банківську діяльність" капітал банку включає:

1) основний капітал;

2) додатковий капітал.

Основний капітал банку включає сплачений і зареєстрований статутний капітал та розкриті резерви, створені або збільшені за рахунок прибутку, надбавок до номінальної вартості акцій і додаткових внесків акціонерів у капітал, загальний фонд покриття ризиків, що створюється під невизначений ризик при проведенні банківських операцій, за винятком збитків за поточний рік (рис. 11.1).

Бухгалтерський облік акціонерного капіталу ґрунтується на концепції джерел капіталу, згідно з якою капітал власників відображають на різних рахунках розділу "Статутний капітал та інші фонди банку".

Для обліку капіталу відповідно до його складових (джерел) використовуються рахунки 5-го класу Плану рахунків бухгалтерського обліку банків України.

Характеристика рахунків, призначених для обліку капіталу

Капітал банку обліковується у 5-му класі Плану рахунків, який складається з двох розділів:

50 Статутний капітал та інші фонди банку

51 Результати переоцінки

Група 500 "Статутний капітал" включає рахунки:

5000 П Зареєстрований статутний капітал банку

5001 КП Несплачений зареєстрований статутний капітал банку

5002 КП Власні акції (частки, паї), що викуплені в акціонерів (учасників)

5003 П Дивіденди, що спрямовані на збільшення статутного капіталу

Залишки за рахунками 5001 та 5002 зменшують залишок за рахунком 5000, завдяки чому банківський баланс завжди дає реальну картину щодо суми сплаченого зареєстрованого статутного капіталу.

Приклад

Залишок за рахунком 5000 (П) становить 55,5 млн грн.

Залишок за рахунком 5001 (КП) становить 3 млн грн.

Отже, сума сплаченого зареєстрованого статутного капіталу становить 52,5 млн грн.

Група 501 "Емісійні різниці" має рахунок з такою ж назвою, призначений для обліку різниць понад номінал акцій, з якими акції можуть реалізуватись акціонерам.

Рахунки групи 502 "Загальні резерви банку" призначені для обліку резервів, що створюються за рахунок прибутку.

За рахунками групи 503 "Результати минулих років" обліковується нерозподілений прибуток, зароблений банком (рахунок 5030) та непокриті збитки минулих років (рахунок 5031).

Рахунки групи 504 "Результати звітного року, що очікують затвердження призначені для обліку прибутку та збитку, за звітний рік до його затвердження зборами акціонерів і розподілу

Рахунки розділу 51 групи 510 призначені для обліку результатів переоцінки основних засобів (рахунок 5100), нематеріальних активів (рахунок 5101).

Слід звернути увагу на те, що рахунки 5-го класу пасивні, за винятком: 5001, 5002 (контрпасивні), 5031, 5041 (активні).

За пасивними рахунками обліковуються складові банківського капіталу: статутний капітал, емісійні різниці, резерви, результати переоцінки, прибутки.

Контрпасивні рахунки, зменшуючи вартість відповідного пасиву, показують його реальну вартість: так, несплачений капітал показує, що не всі зареєстровані акції реалізовані, наявність власних акцій, викуплених у акціонерів, також свідчить про те, що фактично акцій реалізовано менше, ніж зареєстровано.

За активними рахунками обліковуються негативні фінансові результати діяльності банку – збиток минулих років чи збиток звітного року, оскільки вони зменшують капітал.

Рахунки цього класу можуть кореспондувати з дебіторами, кредиторами та рахунками грошових коштів лише у разі сплати дивідендів та внесків акціонерів. У всіх інших випадках рахунки 5-го класу кореспондують між собою.

Облік операцій з формування капіталу

Статутний капітал акціонерного банку формується шляхом випуску акцій на заплановану суму статутного капіталу банку, що передбачається установчою угодою та статутом банку. Незалежно від валюти внесеного вкладу вартість акцій виражається в гривнях.

Додатковий випуск акцій можливий, коли всі раніше випущені акції повністю сплачені. Забороняється випуск акцій для покриття збитків, пов'язаних з господарською діяльністю акціонерного товариства.

Після державної реєстрації банку сума статутного капіталу відображається в обліку:

Д-т рахунків: кореспондентський рахунок, поточний рахунок, каса – сплачена частина

Д-т 5001 Несплачений зареєстрований статутний капітал – несплачена частина

К-т 5000 Зареєстрований статутний капітал – сума зареєстрованого капіталу

К-т 5010 Емісійні різниці – на суму емісійних різниць

Статутний капітал після його реєстрації формується шляхом продажу акцій акціонерам за номінальною вартістю чи з емісійною різницею.

Приклад

Банк реалізує 100 власних акцій фізичним особам за готівку на суму 10 200 грн за номінальної вартості однієї акції 100 грн.

У синтетичному обліку операції відображаються:

Д-т 1001 - 10 200 грн

К-т 5001 – 10 000 грн

К-т 5010 – 200 грн

Особливістю обліку наступних емісій, призначених для збільшення статутного капіталу, є те, що внески акціонерів до реєстрації статутного капіталу накопичуються на пасивному рахунку 3630 "Внески за незареєстрованим статутним капіталом". Після реєстрації статутного капіталу проводяться облікові процедури:*

на суму сплаченої частини збільшення статутного капіталу:

Д-т 3630

К-т 5000*

на суму несплаченої частини:

Д-т 5001

К-т 5000

Банк повинен реєструвати кожного акціонера. Кожному акціонерові відкривається аналітичний рахунок за рахунком 5001.

Облік операцій з власними акціями при їх викупі та перепродажу

Банк може викупити власні акції у акціонера та перепродати їх іншому акціонеру. В разі викупу власних акцій без продажу іншим акціонерам зменшується статутний капітал банку. Це можливе тільки на підставі рішення загальних зборів акціонерів, а також у разі ліквідації комерційного банку.

Для обліку власних акцій, викуплених у акціонерів, застосовується рахунок 5002 "Власні акції банку (частки, паї), які викуплені в акціонерів (учасників)". За цим рахунком акції обліковуються за номіналом.

За дебетом рахунку проводяться суми вартості акцій, викуплених у власників, за кредитом – суми знову реалізованих акцій чи суми фактичного зменшення статутного капіталу.

Перепродаж акцій здійснюється за ринковою вартістю. Різниця між ринковою вартістю та номіналом має визнаватись як емісійний дохід або витрати і обліковується за рахунком 5010 "Емісійні різниці". Одночасно з продажем акцій здійснюється закриття та відкриття аналітичних рахунків акціонерів.

Анулювання викуплених у акціонерів акцій проводиться за номінальною вартістю і відображається в обліку:

Д-т 5000 Зареєстрований статутний капітал банку

К-т 5002 Власні акції банку, що викуплені в акціонерів.

Приклад

Банк "Старт" викупив у акціонерів 10 простих акцій номіналом 100 грн на суму 1000 грн за готівку, що відображається в обліку:

Д-т 5002

К-т 1001

Комерційний банк "Старт" реалізував за готівку 10 акцій номіналом 100 грн кожна, що були викуплені раніше, у тому числі 7 акцій за ціною 707 грн, З акції за ціною 294 грн, що відображається в обліку:*

реалізація 7 акцій:

Д-т 1001-707 грн

К-т 5002-700 грн

К-т 5010-7 грн*

реалізація 3 акцій:

Д-т 1001-294 грн

Д-т 5010–6 грн

К-т 5002-300 грн

Проаналізувавши операції з викупу та перепродажу акцій, можна зробити висновок, що результатом є збільшення капіталу банку на 1 грн за рахунок емісійної різниці.

Облік результатів поточного року та розподілу прибутку

Прибуток – це фінансовий результат діяльності банку за звітний період. Прибуток є складовою банківського капіталу і визначається як різниця між доходами та витратами:

Прибуток = Доходи - Витрати.

В останній робочий день звітного року рахунки 6-го класу "Доходи" та 7-го класу "Витрати" закриваються перерахуванням залишків за умови перевищення доходів над витратами на рахунок 5040 "Прибуток звітного року, щ0 очікує затвердження":

Д-т 6-й клас "Доходи" | Д-т 5040

К-т 6-й клас 5040 | К-т 7-й клас "Витрати"

За умови перевищення витрат над доходами залишки перераховуються на рахунок 5041.

Кредитовий залишок за рахунком 5040 свідчить про отриманий прибуток, дебетовий залишок за рахунком 5041 – про збиток.

Зароблений за звітний період прибуток (збиток) затверджується і розподіляється зборами акціонерів. За рахунок прибутку банки створюють резервний фонд, загальні резерви, фонди дивідендів, що відображається в обліку:

Д-т 5040 Прибуток чи збиток минулого року, що очікує затвердження

К-т 5020 Загальні резерви

К-т 5021 Резервний фонд К-т 5022 Інші фонди

К-т 5003 Дивіденди, які спрямовані на збільшення статутного капіталу

К-т 3631 Кредиторська заборгованість перед акціонерами банку за дивідендами

Залишок нерозподіленого прибутку обліковується банком за рахунком 5030 "Нерозподілені прибутки минулих років":

Д-т 5040

К-т 5030

В аналітичному обліку банк на власний розсуд може відкривати окремі рахунки для деталізації сум, врахованих за рахунком 5030 "Нерозподілені прибутки минулих років", наприклад, рахунки


Сторінки: 1 2 3