У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 338

УДК 338.48

Горлачук В. В.

Кластерна модель розвитку туризму

У статті досліджено питання запровадження кластерної моделі розвитку туризму територіальними громадами міст України. Обґрунтовано теоретико- методологічні засади формування туристичних кластерів з метою активізації туризму, який визначає місце країни у високоінтегрованому світовому господарстві.

Ключові слова: кластерна модель, рекреаційний потенціал, місцеві бюджети, міста-партнери, конкуренція, туристичний продукт, якість життя, історичні міста, туристично-інформаційний центр, розвиток підприємництва.

В статье исследованы вопросы внедрения кластерной модели развития туризма территориальной общественностью городов Украины. Обоснованы теоретико-методологические аспекты формирования туристических кластеров с целью активизации туризма, который определяет место страны в высоко интегрированном мировом хозяйстве.

Ключевые слова: кластерная модель, рекреационный потенциал, местные бюджеты, города-партнёры, конкуренция, туристический продукт, качество жизни, исторические города, туристическо-информационный центр, развитие предпринимательства.

In the article the question of the cluster model of tourism developing provided by territorial Ukrainian cities communities is investigated. Theoretical and methodological aspects of tourist clusters forming with the purpose of activation of tourism which determines the place of the country in the highly integrated world economy are considered.

Key words: cluster model, recreational potential, local budgets, cities-partners, a competition, a tourist product, quality of a life, historical cities, it is tourist-information centre, business development.Постановка проблеми. Підвищення конкурентоспроможності економіки України свідчить про необхідність пошуку шляхів, орієнтованих на оптимізацію просторової структури та відносин між органами виконавчої влади, суб'єктами господарювання на землі, науково-дослідними установами, інвесторами, з метою створення умов для стабільного розвитку за рахунок ефективного використання внутрішніх і зовнішніх ресурсів.

Одним із механізмів розв'язання цього завдання є кластерна модель об'єднання суб'єктів підприємництва в межах певного регіону.

Аналіз останніх досліджень і публікацій. У економічній і спеціальній літературі поняття «кластер» має різні тлумачення, але головна ознака - об'єднання окремих елементів і компонентів в єдине ціле для виконання у взаємодії певної функції або реалізації поставленої мети. У перекладі з англійської мови кластер означає «пучок», «скупчення», «група» [7].

Методологічним основам кластеризації у сфері туризму присвячені праці Майкла Портера [5], який визначив чинники кластерної моделі, що створюють реальну можливість поліпшення загального рекреаційно-туристичного стану території. Наукові дослідження інших вчених [6] присвячені розвитку внутрішніх та зовнішніх функціональних структур кластерів, етапам їх створення та адаптації до нових умов розвитку продуктивних сил регіонів.

Значний внесок у методологію розвитку кластерів зробили інші вчені-економісти [1-3, 10], які розглядали можливість їх застосування в національній економіці України.

Щодо сфери туризму, який проголошено як пріоритетний напрям розвитку економіки України [4], то поки що не має методики організації кластерних структур, через що утворення кластерів на різних ієрархічних рівнях - регіональних, локальних - проводяться на основі узагальнених окремих публікацій зарубіжних авторів, представлених у спеціальній літературі, яка часто не досяжна широкому колу зацікавлених у цьому громадян України.

Власне, авторське наукове бачення розв'язання найбільш дискусійного питання щодо організації кластерних структур у туризмі і представляє актуальність цієї публікації.

Метою статті є узагальнення та поглиблення методологічних засад і розроблення практичних рекомендацій щодо запровадження кластерної моделі розвитку туризму територіальними громадами міст півдня України.

Автор поставив перед собою завдання дослідити ефективність кластера, його привабливість, здійснюючи науково-обірунтовану оцінку можливостей раціонального використання рекреаційного та історико- культурного потенціалів півдня України.

Виклад основного матеріалу. Перша спроба впровадження кластерних моделей в Україні знаходить своє відображення на Хмельниччині ще в 1998 році, у результаті чого в 2001 році створюється туристичний кластер «Кам'янець». У цілому, кластеризація нині впроваджується в Україні дуже повільно через відсутність наукової методології її створення, хоч деякі зрушення в цьому напрямі вже є. Прикладом цього є ідея створення регіонального туристичного кластера на півдні України в контексті проекту «Запровадження кластерної моделі в розвитку туризму територіальними громадами міст півдня України».

У цьому зв'язку заслуговує на увагу місто Вознесенськ, яке відрізняється унікальними природними багатствами, мальовничою природою, сприятливими кліматичними умовами для відпочинку та занять різними видами туризму. Тому розвиток туризму є одним із пріоритетних напрямів діяльності органів місцевого самоврядування цього міста. Для чого і прийнята «Програма розвитку туризму м. Вознесенська на 2003-2010 роки», стратегічною метою якої є створення туристичного продукту, здатного задовольнити туристичні потреби населення і забезпечення на цій основі комплексного розвитку міста. З метою збереження історико-культурної спадщини затверджено «Стратегічний план економічного розвитку м. Вознесенська «Вознесенськ-2010», який включає підпрограму «Розвиток фізичної культури та туризму в громаді».

Пошук шляхів реалізації цих Програм і Планів зініціював створення Вознесенської міської громадської організації «Туристичний кластер «Вознесенськ», метою якої є активне сприяння розвитку туризму в місті, створення умов щодо зацікавленості туристів, організації проведення спільних заходів та проектів розвитку туристичної індустрії. Зміст заходів на першому етапі передбачає:

створення в містах півдня України туристичного кластеру «Південне туристичне кільце»;

формування спільної програми розвитку туризму в містах-партнерах туристичного кластеру «Південне туристичне кільце»;

організація туристично-інформаційного центру в м. Вознесенську;

створення представництв туристично-інформаційного центру в містах-партнерах туристичного кластеру «Південне туристичне кільце»;

просування туристичного продукту. На наступному етапі передбачається:

створення єдиного туристичного маршруту по «Південному туристичному кільцю» містами-партнерами одноіменного туристичного кластеру «Південне туристичне кільце»;

просування туристичного продукту міст-партнерів туристичного кластеру;

організація проведення підсумкової роботи. Розглядаючи цей проект було враховано, що

Вознесенськ - перспективне місто для розвитку туризму. Воно відрізняється унікальними природними багатствами, сприятливими кліматичними умовами для відпочинку та занять різними


Сторінки: 1 2 3