У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





379

УДК 379.85 (477)

Нікітенко С.І., Черкаський державний технологічний університет

Розвиток молодіжного та дитячого туризму в незалежній Україні: проблеми та перспективи

У статті розглядається стан, проблеми та перспективи розвитку молодіжного та дитячого туризму в незалежній Україні.

This article highlights the state problems and prospects of tourism development for young people and children in independent Ukraine.У сучасних умовах переходу України до ринкової економіки в кожній галузі відбувається пошук нових шляхів і методів виробництва, здійснюється аналіз сучасного стану, окреслюються перспективи на майбутнє. Ці процеси характерні і для туристичної галузі, яка спрямована на отримання прибутку через задоволення туристичних потреб населення, надання йому різноманітних туристичних послуг. Розвиток молодіжного та дитячого туризму в Україні сьогодні особливо актуальний, оскільки саме цей вид туризму має патріотично - виховне значення, дає змогу в юному віці не тільки пізнати свою країну і весь світ, але й реалізувати конституційне право кожної дитини на відпочинок.

Історія туризму в Україні вивчена недостатньо. Предметом спеціального наукового дослідження вона стала нещодавно. За часів існування СРСР окремі відомості про туристську діяльність в Україні містилися у дослідженнях загальносоюзного значення. Вітчизняне "туриз- мознавство" почало формуватися після 1991 року. За роки незалежності з'явилися перші наукові публікації з цієї проблематики, в яких дослідники прагнуть з' ясувати, коли в Україні з' явилось таке суспільне явище, як туризм, висвітлити актуальні проблеми історії розвитку туризму. Розвитку українського туризму присвячені наукові праці В.К.Федорченка, Т.А.Дворової, В.В.Худо, В.І.Цибуха, М.П.Мальської [1] та ін. Саме ці автори вперше в Україні узагальнили та систематизували матеріал з окремих розділів історії вітчизняного туризму.

Детальний аналіз стану, проблем та перспектив розвитку молодіжного та дитячого туризму в нашій державі не проводився, тому інформація про цей вид туризму вищезазначеними авторами дається фрагментарно і тільки в загальному аспекті розвитку туризму в цілому. За останні роки не було прийнято жодного законодавчого документа, який би чітко визначив завдання і нові ідеї розвитку молодіжного та дитячого туризму в Україні.

Мета даної статті - довести роль молодіжно - го та дитячого туризму як важливого стратегічного завдання нашої держави в забезпеченні соціального захисту дітей та молоді і реалізації їх права на оздоровлення та відпочинок.

Майбутнє кожної держави - це її підростаюче покоління. Діти й підлітки становлять 22,6 %, або близько 11 млн. чол., загальної кількості населення України [2]. Упродовж останніх років в Україні зберігається тенденція до погіршення стану здоров'я молоді, яка зумовлена негативними факторами соціально-економічного, екологічного та психоемоціонального характеру. Конвенцією ООН про права дитини, ратифікованою Верховною Радою України, проголошено, що діти мають не тільки особливі потреби, а й громадські, політичні, соціальні, культурні та економічні права. Одним із найважливіших стратегічних завдань нашої держави в забезпеченні соціального захисту дитинства є реалізація їх права на оздоровлення та відпочинок [3].

Виходячи з цього, постає потреба вироблення системного підходу до проведення молодіжної політики сприяння духовному й фізичному розвитку підростаючого покоління, виховання у нього почуття громадської свідомості та патріотизму. Державна туристична адміністрація України, інші міністерства та відомства реалізують державну молодіжну політику в контексті виконання загальнодержавної програми "Молодь України". 20 березня 1998 р. були затверджені комплексні заходи Кабінету Міністрів України щодо реалізації державної молодіжної політики в Україні, які передбачали:

сприяти розвитку інфраструктури молодіжного туризму, створенню умов для широкого залучення молоді до опанування надбаннями національно-культурної спадщини України;

забезпечити підтримку краєзнавчого туризму;

організовувати та проводити туристсько- спортивні заходи (зльоти, олімпіади першості, чемпіонати, інші види змагань) на національному і регіональному рівнях для молоді та студентів;

забезпечувати організацію туристських поїздів для молоді, активізувати туристичні обміни молодіжними групами з метою навчання, стажування та ознайомлення з народними традиціями і культурою, обміном молодіжними спортивними командами [4].

Згідно з законом України "Про туризм" держава проголошує туризм одним з пріоритетних напрямів розвитку економіки та культури і створює умови для туристичної діяльності. Серед основних цілей державного регулювання в галузі туризму є забезпечення доступності туризму та екскурсійних відвідувань для дітей, молоді, людей похилого віку, інвалідів та малозабезпечених громадян шляхом запровадження пільг стосовно цих категорій [5].

Державою приділяється постійна і значна увага оздоровленню та відпочинку дітей та молоді. Так, упродовж 2000 р. в різних типах оздоровчих закладів усіх форм власності відпочивали понад 3 млн. дітей і підлітків, близько 40 тис. школярів і студентів здійснювали туристські подорожі за кордон. Крім того, екскурсійні послуги надано 3,5 млн. дітей та підлітків [6].

12 травня 2004 р. Кабінетом Міністрів України були затверджені Заходи щодо державної підтримки розвитку молодіжного та дитячого туризму, в яких зазначена необхідність:

утворення Міжвідомчої координаційної ради з питань сприяння молодіжному та дитячому туризму;

проведення інвентаризації об'єктів туристичної інфраструктури, які можуть бути

використані для потреб молодіжного та дитячого туризму;

розроблення та впровадження механізмів підтримки кращих інноваційних проектів громадських та інших організацій із створення та просування на ринку туристичного продукту для дітей та молоді;

здійснення заходів щодо створення мережі молодіжних готелів;

розроблення пілотного проекту молодіжного готелю;

підготовка пропозицій щодо виділення приміщень для молодіжного готелю або земельної ділянки для його спорудження в кожному обласному центрі;

розроблення та затвердження символіки молодіжного туризму;

підтримка проведення благодійної акції "Подаруй дитині літо";

проведення молодіжних туристичних фестивалів;

розроблення та проведення маркетингової кампанії молодіжних готелів, дитячих оздоровчих закладів на


Сторінки: 1 2 3 4