У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 329

УДК 329.05 (477) Полішкарова О.О.

Україна ХХІ століття у передвиборчих програмах політичних партій

Кінець ХХ століття, а отже, і другого тисячоліття від Різдва Христового насичений низкою важливих для українського народу подій. Головним чинником, який визначив долю України на межі тисячоліть, без сумніву, є здобуття незалежності у 1991 році. Це було не лиже здійсненням багатовікової мрії наших предків мати власну державу, самостійно господарювати на рідній землі, а й початком довгого і складного шляху до того, щоб ця мрія стала реальністю.

Трансформація українського суспільства в напрямку до реальної демократії у всіх сферах громадського життя - це складний і багатоетапний процес. Ми опинились перед необхідністю кардинально реформувати не тільки економічне та політичне життя, а й систему освіти, охорони здоров'я, правових відносин. Тобто, ми мали змінити свою країну, своє життя, своє ставлення до світу. Однак, цей процес виявився набагато складнішим, ніж ми собі уявляли. І найбільшою проблемою та перепоною на шляху реформ стала ментальність, яку ми отримали у спадок від імперських часів. А, як відомо, зміни у свідомості відбуваються більш повільно, ніж нам би того хотілося. Ми і досі боїмося брати відповідальність на себе, ми сподіваємось, що хтось вирішить наші проблеми, ми продовжуємо скрізь і у всьому дурити себе і інших.

А втім, ми чимало зробили за роки незалежності, особливо у політичній сфері. Було прийнято Конституцію, здобуто визнання на міжнародному рівні, реальністю в Україні стали плюралізм думок, поглядів, оцінок, що виявилось, зокрема, у створенні кількох десятків політичних партій. Лише у Миколаївській області за станом на 1 січня 1999 року зареєстровано 29 осередків всеукраїнських політичних партій [1].

Незаперечним успіхом демократії слід вважати той факт, що у 1994 та 1998 роках після проголошення незалежності в Україні проходили вільні демократичні вибори до вищого законодавчого органу, а влітку 1994 та у листопаді 1999 роках було всенародно обрано Президента. Зокрема, у березні 1998 року вибори до Парламенту відбулись за змішаною мажоритарно-пропорційною системою, а, отже, до участі у визначенні того, якою увійде Україна у третє тисячоліття, були допущені і молоді українські політичні партії.

Звернемо увагу на те, що ці вибори народних депутатів в Україні були останніми у XX столітті, тобто в наступне тисячоліття нас поведуть ті політичні партії, які перемогли на виборах навесні 1998 року. Тому аналіз їх передвиборчих програм є досить цікавим і важливим для розуміння того, що на нас чекає у наступні кілька років. Також це дає можливість зробити прогноз щодо змін у політичній, економічній, соціальній, духовній сферах життя суспільства. Співставлення різних позицій і підходів - це реальна спроба зазирнути у завтрашній день України. А якщо порівняти передвиборчі програми партій - переможниць з тими, що програли, то можна буде побачити, які варіанти позитивних перетворень ми втратили, а негативних нам вдалося уникнути. Цікавим видається порівняння того вибору майбутнього України, який виборці зробили весною 1998 року як в Україні в цілому, так і в нашому регіоні.

Як бачимо, ця тема є доволі багатогранною і представляє певний інтерес для дослідника. Парламентські вибори - то є дуже важлива подія, і вони завжди привертають велику увагу аналітиків і вчених. Однак, розгляд того аспекту, яким побачили майбутнє України вітчизняні політичні партії у своїх передвиборчих програмах є новим підходом у вивченні новітньої політичної історії в нашій державі.

Передвиборчі програми політичних партій торкаються безлічі важливих для кожного українця проблем, пропонують, різні шляхи їх розв'язання. Продивившись ці програми, можна помітити, що одні партії включили до них пряме посилання на те, якою вони хочуть бачити Україну у XX столітті, а інші, і їх більшість, просто запропонували своє бачення того, як треба вирішувати нагальні проблеми, що їх життя ставить перед нашою країною на рубежі тисячоліть. В той же час, на нашу думку, вони мали б також віддзеркалювати такий важливий момент, як перехід українського суспільства разом з усім людством у ХХІ століття і відповідати тим масштабним змінам, які чекають на нас у зв'язку з цією подією. Невдовзі ми всі станемо свідками і учасниками небуденної події. Отже, треба підбивати підсумки і накреслювати плани на майбутнє. Людство вже кілька років живе в очікуванні і готується гідно зустріти третє тисячоліття своєї історії. А що ж наші політичні партії? Якою вони побачили Україну на межі тисячоліть у своїх передвиборчих програмах? Яку перспективу запропонували своїм виборцям?

У цій статті ми зробимо спробу відповісти на поставлені запитання, аналізуючи передвиборчі програми політичних партій України. По-перше, розглянемо програми тих партій, які зробили пряме посилання щодо місця України у ХХІ столітті, і подивимось, на чому вони роблять акцент. По-друге, співставимо позиції щодо майбутнього України у програмах лівих, центристських і правих політичних партій і блоків. І, нарешті, по-третє, подивимось на підсумки виборів на Миколаївщині з точки зору того, якою хочуть бачити виборці нашого краю свою рідну країну у третьому тисячолітті.

Вивчаючи програми політичних партій, не важко помітити, що лише п'ять із тридцяти партій та виборчих блоків вважали за необхідне зробити пряме посилання на те, що Україна рухається у XXI століття. Решта партій


Сторінки: 1 2 3