У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 930 (477

УДК 930 (477.7)

Латиш Ю.В., Київський національний університет ім. Тараса Шевченка

Дослідження декабристського руху в південному регіоні України

У статті аналізуються становлення та розвиток декабристознавства в південному регіоні Україні.

The article analyses the establishment and development of iof Decembrist' studies in the Southern region of Ukraine.У пострадянській історіографії рух декабристів залишається однією з найбільш актуальних і одночасно однією із найзагадковіших тем, навколо якої було зламано чимало списів. За понад 175-річне існування світового декабристознавства створено величезний пласт наукової та популярної літератури про "поборників святої волі", нагромаджено значний фактологічний матеріал. Проте сьогодні перед дослідниками знову постають все нові проблеми декабризму.

На наш погляд, для дослідження будь-якої історичної проблеми необхідно ознайомитися з доробком наших попередників. На початку ХХ ст. в Україні зародилася, а у 1920-1930-х роках розвинулася власна школа декабристо- знавства. Завданням цієї статті є аналіз досягнень декабристознавців південного регіону України. Окремі аспекти цієї проблеми висвітлювалися у працях Г. Д.Казьмирчука, Т.М.Соловйової, А.В.Сілкіна та ін. [1]

У регіоні діють три провідні центри з вивчення декабристського руху: Одеса, Кіровоград та Миколаїв. Меншою активністю відзначалися херсонські декабристознавці. Поза увагою автора залишилося вивчення декабризму в Криму, оскільки на момент формування української школи декабристознавства півострів не входив до складу України і не зазнав впливу концепції українського декабризму.

Провідним осередком декабристознавства на півдні України є Одеса. У дореволюційний час до окремих аспектів руху декабристів дотично зверталися І.Линниченко, С.Аваліані, О. Кочу - бинський. Проте наукове декабристознавство прийшло у Південну Пальміру лише після 1917 р. У 1920-1930-х роках Одеса, поряд з Києвом та Харковом, стає провідним центром дослідження декабристської проблематики.

Піднесення декабристознавчих студій відбулося у зв'язку із святкуванням 100-річчя повстання декабристів. До вивчення проблеми долучилася когорта фахівців, чий світогляд сформувався ще у дореволюційну епоху: О.І.Пок- ровський, В.В.Стратен, Є.П.Трифільєв. Поряд з ними плідно працювали молоді декабристознав- ці С.Я.Боровий, Ю.Г.Оксман, Т.М.Слабченко.

Одеські дослідники активно опрацьовували матеріали місцевих актосховищ, досліджували перебування декабристів на півдні України, аналізували зв'язки "провісників свободи" з літературними колами ХІХ ст. Зокрема, Л.П.Гроссман і Л. Г.Гофман започаткували вивчення проблеми "Декабристи і Ф.М.Достоєвський". Співробітник Одеського крайового історичного архіву О.О.Рябінін-Скляревський досліджував діяльність одеського Товариства незалежних грецьких конспіраційних організацій на півдні України, зв'язки декабристів з масонами [2].

Ряд рецензій на праці відомих радянських декабристознавців М.Покровського, К.Левіна та ін. в журналі "Наша школа", "Известиях" Одеського губкому, губвиконкому і губпрофради опублікував студент Одеського ІНО Є.Сказін. Опрацьована нами його особова справа, що зберігається в Державному архіві Одеської області, показує серйозну наукову працю молодого дослідника. На жаль, у 1923 р. під час чергової чистки він був виключений з інституту через те, що служив у денікінській армії, негативно ставився до реорганізації ІНО та був ненадійним для радянської школи [3]. Незважаючи на підтримку професорів І. А. Хмельницького та М. Є. Слабченка, продовжити навчання в Одесі Є.Сказіну не вдалося. Молодий вчений переїхав до Москви, де продовжив досліджувати рух декабристів, зокрема, тісно співпрацюючи з М.В.Нечкіною.

У цей же період з'являються перші публікації про декабристів у Миколаєві. Щоправда, це були не наукові дослідження, а публіцистичні нариси, котрі виходили на сторінках газет "Красный Николаев", "Червоний плугатар", "Южная правда". Слід відзначити статті Юхима Вікторова, котрі побачили світ до 100-річчя з дня виступу декабристів та до 100-річчя страти провідників повстання, а також публікацію документів про розшук декабристів І.І.Сухинова та В.К.Кюхельбекера [4].

У роки репресій українське декабристознавс- тво було фактично знищено. Талановиті вчені опинилися за колючим дротом із тавром "ворога народу". Деякі дослідники виїхали з України до Росії, поповнивши потенціал російського декаб- ристознавства. Так вчинили Є.В.Сказін, Л.П.Гроссман, Ю.Г.Оксман.

У 1950-1980-х роках декабристознавство на півдні України продовжувало розвиватися. До вивчення теми долучаються представники неіс- торичних дисциплін. Зокрема, викладач Одеського технологічного інституту О.В.Александров досліджував погляди декабристів на проблеми економіки. У 1963 р. він захистив дисертацію на здобуття вченого ступеня кандидата економічних наук на тему: "Економічні погляди декабристів Південного товариства".

Вагомий внесок у дослідження декабризму зробила З.В.Першина, котра вивчала діяльність "поборників святої волі" у контексті революційного руху на півдні України. З більш молодого покоління дослідників варто назвати Н.М.Куд- ринську, яка досліджує проблему "К.Ф.Рилєєв і Україна". З однойменною доповіддю вона виступала на четвертих "Декабристських читаннях", які проходили в Києві у вересні 1990 р. Для наступних читань, котрі не відбулися, дослідниця підготувала доповідь на тему: "Оцінка К.Ф.Рилєєвим діяльності І.Мазепи та його сподвижників у поемі "Войнаровський".

Потужний декабристознавчий осередок наприкінці 1980-х років сформувався у Кіровограді. На сторінках "Наукових записок з історії України", вихід у світ яких був ініційований відомим істориком О.О.Рафальським, періодично друкувалися декабристознавчі розвідки Г.Д.Казьмирчука, О.О.Рафальського, В.М.Нагір- ного, А.В.Сілкіна. Вони піднімали малодослі- джені питання декабристського руху, як-то: висвітлення епохи Богдана Хмельницького у творах декабристів, Товариство об' єднаних слов'ян в офіційній історіографії ХІХ ст. тощо.

Активно розробляли актуальні проблеми декабристського руху викладачі Кіровоградського педагогічного університету ім. В.К.Вин- ниченка. Так, О.О.Рафальський досліджував перебування на Кіровоградщині декабристів Є.П.Оболенського, І.І.Сухинова, В.М.Ліхарева,

О.С.Пестова. Т.М.Соловйова вивчає соціально- економічний розвиток Правобережної України у першій чверті ХІХ ст., використовуючи мемуари декабристів. Викладач Кіровоградського педуні- верситету Л.М.Філоретова підготувала статтю про ставлення декабристів до військових поселень. Доцент Т.І.Бабак у співавторстві


Сторінки: 1 2 3