У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК [94:338,439

УДК [94:338,439.02] (477)

Мазур О.О., Черкаський національний університет

Причини загострення продовольчого питання в Уіфаїні в кінці 70-х - на початку 80-х років XX ст.

У статті аналізуються об 'єктивні та су б 'активні причини виникнення і загострення продовольчого питання в Україні в кінці 70-х - на початку 80-х років XX ст На основі статистичних даних висвітлюються глибинні процеси і тенденції в розвитку аграрного сектора України, які призвели до значного зниження економічної ефективності сільськогосподарського виробництва у вказаний період. Особлива увага зосереджується на недоліках у використанні капіталовкладень, основних фондів, зеАлельних угідь, а також на висвітленні диспропорцій як в галузевій структурі сільськогосподарського виробництва, так і у внутрішньогалузевій структурі зе^меробства та тваринництва.

In article the objective and subjective reasons of occurrence and an aggravation of a food question in Ukraine are analyzed at the end of 70 - in the beginning of 80th years ofXX centuries. On the basis of the statistical data global processes and tendencies in development of agrarian sector of Ukraine which have resulted in significant reduction ofi economic efficiency of an agricultural production in the specified period are covered. The especial attention is focused to lacks of use of capital investments, a fixed capital, ground resources, and also on illumination ofi disproportions both in branch structure of an agricultural production, and in internal structure of agriculture and animal industries.Як свідчить історичний досвід, в усі часи аграрне питання і пов'язані з ним продовольчі проблеми були і залишаються вузловими під час вирішення завдань успішного розвитку економіки будь-якої країни. Особливої актуальності продовольче питання в Україні набуло в сучасних умовах, оскільки у сполученні з фінансовою кризою, розвалом промисловості і ростом безробіття, незабезпеченість продуктами харчування може призвести до великих соціальних потрясінь, а також до втрати продовольчої безпеки країни. Тому глибоке вивчення причин загострення дефіциту продовольства в Україні в кінці 70-х - на поч. 80-х років заслуговує уваги не лише з історико-пізнавального боку, але й в плані використання набутого досвіду на власному терені.

Історична література кінця 70-х - поч. 80-х років ґрунтовно вивчала проблему оптимізації продовольчого комплексу країни. Ґрунтовністю і зваженістю вирізняються праці ППаскаря, М.М.Макеєнка [1], Ю.П.Лебединського [2],

Ь.Н.Крилатих [3J. Однак відверта обережність авторів у значній мірі позначилась на об'єктивності, а отже, і науковій цінності цих робіт. Більшість нагальних проблем АПК в них замовчується.

Прийняття Продовольчої програми 1982 р. привело до появи потужного пласту присвяченої їй літератури. В більшості праць з цієї тематики причини, які призвели до необхідності запровадження програми, аналізуються досить побіжно, стан сільського господарства в 70-х роках висвітлюється більше для контрасту з грандіозними планами програми. Серед таких робіт слід відмітити праці: А.І.Степанова [4], В.А.Тихонова [5], А.В.Погорілого [б].

Вже в нових політичних умовах розпочався новий етап дослідження широкого кола питань продовольчої проблеми. Низка праць про проблеми українського села 70-80-х років виходить з-під пера П.П.Панченка [7], М.І.Бушина [8], ПВ.Веденичева [9]. Цінними їх сторонами є актуальність, достовірність.

Значну і важливу роботу по дослідженню продовольчої кризи кінця 70-х - поч. 80-х років і спроби її розв'язання було пророблено Київським Науково-дослідним економічним інститутом. З цього приводу було видано ряд збірників наукових праць [10], головними характерними рисами яких є оперативність і ґрунтовність.

Широке коло цінних матеріалів з проблеми дослідження містять в собі статистичні щорічники по народному господарству Української РСР [11], статистичні збірники з питань сільського господарства Центрального статистичного управління Української РСР [12].

Кінець 70-х - поч. 80-х років був періодом нагромадження кризових явищ у сільському господарстві України. П'ятирічні завдання розвитку сільського господарства як в 1971-1975, так і в 1976-1980 роках зазнали провалу. В результаті темпи зростання сільськогосподарського виробництва в другій половині 70-х років знизилися вдвічі. Середньорічний приріст виробництва валової сільськогосподарської продукції в 1971-1975 роках в Україні становив 16%, а в 1976-1980 pp. - знизився до 8% [13]. Злочинна політика замовчування реального становища й прорахунки в аграрній політиці призвели до загострення продовольчої проблеми в Україні на початку 80-х років.

Калорійність щоденно спожитих продуктів харчування в УРСР була достатньою для забезпечення нормальної життєдіяльності людини (3443 ккал) [14J, а от за структурою раціон харчування був ще далекий від раціональних норм. Рівень споживання хлібопродуктів, цукру, картоплі, макаронних виробів був більшим, ніж в багатьох розвинених країнах світу. Однак м'ясними, молочними продуктами, овочами та фруктами населення не було забезпечене в асортименті і в достатній кількості - у відповідності з науково обґрунтованою нормою споживання.

Поліпшення харчування вимагало й зростання грошових прибутків населення. Якщо в 1965 р. середньомісячна заробітна плата робітників і службовців в народному господарстві УРСР складала 94 руб., то в 1982 році - 163 руб., у робітників колгоспів вона збільшилась з 50 до 113 руб. [15]. Зросли також розміри стипендій, пенсій (з 37,1 до 67 руб. у службовців, із 12,5 до 36,6 руб. - у колгоспників [16]). Всього грошові прибутки населення збільшились в 2,5 раза, а об'єм сільськогосподарської продукції - в 1,5 рази. За вказаний період середньорічний приріст населення склав біля 1%, збільшення об'ємів сільськогосподарської продукції в розрахунку на душу населення


Сторінки: 1 2 3 4





Наступні 7 робіт по вашій темі:

Слов'янофіли та їхні погляди в зарубіжній історіографії - Стаття - 8 Стр.
Українська історія другої половини XVII - початку XVIII ст. у концепції М.Кояловича - Стаття - 13 Стр.
Відносини Війська Запорозького з Московським царством у 1654-1656 рр. і процеси державотворення у козацькій Україні: до історіографії проблеми - Стаття - 11 Стр.
Половецький вплив на Північно-Західне Причорномор'я у ХІІ ст. - Стаття - 12 Стр.
ВИКОРИСТАННЯ В СУЧАСНИХ УМОВАХ ДОСВІДУ БУДІВНИЦТВА УКРАЇНСЬКОГО КОЗАЦЬКОГО ВІЙСЬКА У XVII СТ. ТА ЙОГО ВОЄННОГО МИСТЕЦТВА - Стаття - 13 Стр.
ПЕЧЕНІГИ ТА ПОЛОВЦІ В КАРПАТО-ПРИЧОРНОМОРСЬКИХ ЗЕМЛЯХ У ХІІ СТ. - Стаття - 16 Стр.
Актуальне дослідження з аграрної історії України (до виходу в світ книги С.О. Борисевича «Законодавче регулювання поземельних відносин у Правобережній Україні (1793-1886 роки) - Стаття - 7 Стр.