У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК [378+070] (477

УДК [378+070] (477.7)

Баковецька О.О., Одеський національний університет ім. І.І. Мечникова

Проблеми розвитку вищої освіти у 90-х pp. XX ст. та їх відображення у періодичній пресі Півдня України

Стаття визначає головні напрямки розвитку вищої освіти Півдня України у 90-х pp. XX ст. При цьому автор використовує пресу цього періоду як важливий вид історичного джерела з даної проблеми, показує, як на її сторінках висвітлюється широкий аспект проблем, пов'язаних з реформуванням у зазначеній галузі.

This article defines the main trends in the development of higher education in the South of Ukraine. The author uses this period press as an important historical source of the problem and shows how a wide range of problems connected with reforms in education is illuminated.Розбудова Української держави на сучасному етапі зумовлює необхідність ґрунтовних досліджень різноманітних аспектів вітчизняної історії, зокрема питань, пов'язаних з реформуванням та розвитком освіти, зокрема вищої, як в цілому в Україні, так і в окремих її регіонах, та висвітленням їх на сторінках місцевої періодики Таким чином, дослідження процесів, що відбуваються в галузі вищої освіти, а також їх концентрація, нагромадження та віддзеркалення на сторінках періодичних видань має як науково-теорегичне, так і практичне значенони. Це пояснюється тим, що перші джерельні та концептуальні основи, які містяться у періодичних виданнях, є своєрідним показником при визначенні вірності обраного державного курсу в галузі освіти.

Хронологічні рамки статті охоплюють період 90-х pp. XX ст., який започаткував становлення суверенної Української держави і є доленосним етапом у розвитку вищої освіти. Незначний відрізок часу, що відокремлює тему статті від сьогодення, впливає на рівень вивчення вказаної проблеми, який не є достатнім. Існують лише обмежені матеріали із зазначеної теми, які увійшли у вигляді окремих розділів до історико- краєзнавчих видань або збірників наукових праць [1]. Виходячи із цього, а також з актуальності теми, мету і завдання статті можна визначити як спробу показати процес відображення основних проблем розвитку вищої освіти в південному регіоні України на сторінках періодичної преси.

Реформування вищої освіти 90-х років XX ст. викликало появу у періодиці значної кількості матеріалів з цієї теми, зокрема з питань акредитації вищих навчальних закладів, у результаті чого змінився їх статус. Так, в Херсоні на 1995 рік було акредитовано два вузи - індустріальний та педагогічний інститути. Вони набули статусу університетів [2].

Першим з вузів Миколаєва, який після акредитації отримав статус університету, був кораблебудівний інститут. В ряді статей [3] зверталась увага саме на перетворення в кораблебудівному інституті, пов'язані з наданням йому IV рівня акредитації.

В 1996 р. рішенням міжгалузевої акредитаційної комісії Міністерства освіти України Миколаївський державний педагогічний інститут було занесено до державного реєстру навчальних закладів, яким дозволено готувати спеціалістів. В цьому ж році до інституту було прийнято 640 студентів [4].

Серед низки нововведень у вузівському житті значне місце посідають питання, пов'язані з тестуванням і змінами в правилах прийому. Головна мета цього - якомога об'єктивніше визначати рівень знань абітурієнтів та студентів.

З цього приводу місцеві газети повідомляли про запровадження в окремих вузах тестування [5] та дії вузівської адміністрації з приводу цього. Так, в Одесі в 1993 р. була скликана рада ректорів вищих навчальних закладів, потім рада директорів освітніх установ І-ІЇ рівнів акредитації, де було обговорено нові правила прийому до вузів, а також проект положення про регіональний центр, в якому було запропоновано проводити тестування абітурієнтів із загальноосвітніх дисциплін [6]. Є також матеріали, які розповідають про наукові наради і "круглі столи", на яких учасники обговорювали питання, пов'язані зі зміною системи прийому студентів до вищих навчальних закладів. Прикладом може бути публікація В.Грабовського "Скільки треба мати грошей, аби стати студентом?", присвячена "круглому столу", який проводився силами місцевої адміністрації, освітян та науковців у Херсоні в 1995 р. Учасники цієї зустрічі визнали виправданими ті зміни в системі вищої освіти, які відбувалися протягом попередніх п'яти років. Тестування, там де воно застосовувалося, дало можливість звести до мінімуму суб'єктивізм в оцінюванні знань вступника, трохи перетасувати карти тим керівникам, які ще задовго до вступних іспитів уже знали, хто буде студентом їхніх вузів чи факультетів [7].

Необхідно зазначити, що розвиток вищої освіти протягом першої половини останнього десятиріччя XX ст. характеризується поступовим зменшенням кількості студентів, що було пов'язано з економічною кризою, безробіттям, неможливістю працевлаштуватися після отримання освіти. Поширилась так звана "кіоскові психологія": досить мати невеличкий власний кіоск, щоб бути задоволеним життям.

З початком другої половини 90-х pp. відкриваються нові навчальні заклади, факультети. Суспільство зрозуміло, що "нові цінності", які заповнили вакуум, залишений після знищення старих ідеалів, були фальшивими. Єдине, до чого вони могли привести, - це повна деградація, знищення інтелектуального потенціалу нації, моральних устоїв та принципів.

Місце вищої освіти в сучасному світі стає значно вагомішим. Це також стосується й України. Раніше вона була однозначною формою підготовки фахівців для державної економіки та інших сфер діяльності. Але сучасний досвід розвинутих країн засвідчує, що вища освіта стає все більш обов'язковою формою, засобом людського розвитку. Відкриття все нових і нових навчальних закладів в Україні є свідченням того, що суспільство зрозуміло, якими є вічні цінності. Василь


Сторінки: 1 2 3 4





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ОРГАНІЗАЦІЯ ВИХОВНОГО ПРОЦЕСУ ДІТЕЙ-СИРІТ ПІСЛЯВОЄННОГО ДОНБАСУ - Стаття - 15 Стр.
ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ПРАВОСЛАВНИЙ СОБОР УПАСЦ 1928 Р.: ПІДГОТОВКА, ПРОВЕДЕННЯ ТА РЕЗУЛЬТАТИ - Стаття - 13 Стр.
ЗАКОНОДАВЧЕ ОФОРМЛЕННЯ ПОДАТКОВОЇ ПОЛІТИКИ ЦЕНТРАЛЬНОЇ РАДИ ТА ГЕНЕРАЛЬНОГО СЕКРЕТАРІАТУ В УКРАЇНСЬКОМУ СЕЛІ (БЕРЕЗЕНЬ 1917 - КВІТЕНЬ 1918 РР.) - Стаття - 12 Стр.
ОСОБЛИВОСТІ БОРОТЬБИ ЗА ДЕМОКРАТИЗАЦІЮ НАРОДНОЇ ОСВІТИ УКРАЇНИ В КІНЦІ XIX - НА ПОЧАТКУ ХХ СТ. - Стаття - 15 Стр.
ПОВІТОВІ ЗЕМСТВА КАТЕРИНОСЛАВСЬКОЇ ГУБЕРНІЇ КІНЦЯ XIX - ПОЧАТКУ ХХ СТ.: СТРУКТУРА, СКЛАД, АНАЛІЗ ДІЯЛЬНОСТІ - Стаття - 12 Стр.
РОЗВИТОК МОРСЬКОГО ФЛОТУ ЧОРНОМОРСЬКО-АЗОВСЬКОГО БАСЕЙНУ У ДРУГІЙ ПОЛОВИНІ XIX - НА ПОЧАТКУ XX СТ. - Стаття - 12 Стр.
Системний підхід у вивченні процесу становлення періодичної преси південного степового регіону Росії (1820-1865) - Стаття - 12 Стр.