У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 94(477

УДК 94(477.72)

Господаренко О.В., Миколаївський державний аграрний університет

Діяльність земельних комітетів Херсонської губернії

протягом 1917-1918 років

У статті розглядаються питання формування земельних комітетів в 1917 р. на території Херсонської губернії. Автор, вводячи до наукового обігу нові млатеріат, ставить своєю метою детально висвітлити практичну діяльність цих органів у Херсонській губернії протягом. 1917- 1918 рр.

The questions of forming of land committees in 1917 on the territory of Kherson province are researched. The author's aim is to describe the practical activity of these committees having included new materials to scientific subjects, in Kherson province in 1917-1918.Розв'язання земельного питання протягом 1917 -1920 pp. в Україні було одним з ключових в радянській історіографії. Складовою частиною аграрних перетворень в Україні в 1917-1918 pp. була діяльність земельних комітетів. Історію земельних комітетів радянські історики почали вивчати ще в 20-30-х роках. У 60-70-х pp. XX ст. цьому питанню присвятили свої праці П.М.Першин і В.І.Костиркін [1], які розглядали діяльність земельних комітетів у загальноросійському масштабі.

У загальному плані про земельні комітети в Україні йдеться також у фундаментальному дослідженні М.І.Супруненка, М.А.Рубача, С.М.Ко- ролівського та в окремих дослідженнях, присвячених боротьбі селянських мас за землю в 1917- р. [2].

Спеціального монографічного дослідження про організацію та діяльність земельних комітетів в Україні в 1917 р. в радянській історіографії не було. Цю прогалину певною мірою заповнюють статті М.А.Рубача і Ж.П.Тимченко [3], в яких вони висвітлюють історію створення земельних комітетів, коротко характеризують їх склад та діяльність, порушують питання про їх взаємовідносини з радами робітничих і селянських депутатів. Проте деякі положення статей вимагають уточнення і конкретизації.

Сучасна українська історична література, як і діаспорна, також не мають спеціального дослідження про діяльність земельних комітетів в Україні.

В даному повідомленні розглядаються питання формування земельних комітетів в 1917 р. на території Херсонської губернії. Автор статті, вводячи до наукового обігу нові матеріали, ставить своєю метою більш детально висвітлити практичну діяльність цих органів в Херсонській губернії протягом 1917-1918 pp.

У період національно-визвольних змагань 1917-1920 pp. в Україні в центрі уваги стояло земельне питання. Це було зумовлено соціальною структурою українського населення, переважну більшість якого становило безземельне і малоземельне селянство.

Херсонська губернія мала певні характерні риси землеволодіння і землевпорядкування, які й визначали напрямки вирішення земельного питання протягом 1917-1920 pp., а саме: наявність великих поміщицьких латифундій, колоністського землеволодіння, високий показник заможних селянських господарств, більш висока забезпеченість землею порівняно з центральними регіонами, нерівність розмірів селянських наділів в різних частинах губернії.

Загальноросійські правлячі кола і партії вважали, що аграрне питання можуть вирішити лише Всеросійські Установчі збори, на всеукраїнських і місцевих селянських з'їздах превалювала думка, що практична розробка й схвалення земельних законів належать Українським Установчим зборам [4].

До скликання Установчих зборів аграрними питаннями на місцях мали займатися земельні комітети, створені постановою Тимчасового уряду 21 квітня 1917 р., за якою в центрі формувався Головний земельний комітет, а на місцях - губернські та повітові. Волосні комітети могли утворюватися лише з ініціативи місцевого населення або повітових земельних комітетів. Вони мали право видавати постанови з сільськогосподарських питань; розв'язувати суперечки, які виникають у галузі земельних відносин; припиняти дії приватних осіб, які скеровані на знецінення маєтностей [5].

В Україні земельні комітети в основному почали формуватися наприкінці травня - у червні 1917 р. У переважній більшості організація їх розпочалась у волостях. Протягом квітня - серпня утворилось 9 губернських, 94 повітових, не менше 1169 волосних земельних комітетів.

У Херсонській губернії протягом травня - червня вони були засновані в усіх 6 повітах, 1 липня сформувався губернський земельний комітет, на 1 вересня 1917 р. існували 264 волосні земельні комітети [6], що свідчить про високу активність селянства в справі вирішення земельного питання. Після проголошення автономії України передбачалося створення Українського крайового земельного комітету [7].

Перші місяці своєї діяльності земельні комітети займались вирішенням організаційних питань, менше уваги приділяючи практичним. Представник Румчероду Айзман на засіданні Ананіївського повітового з'їзду селянських депутатів (14-15 серпня 1917 р.) звинуватив земельний комітету бездіяльності, у відповідь на цю критику його голова послався на відсутність інструкцій [8].

20 листопада 1917 р. Центральна Рада третім універсалом проголосила Українську Народну Республіку (УНР). У земельній справі універсал скасовував право приватної власності на землю, а також ухвалював організацію земельних комітетів, а Генеральний секретаріат доручав їм прийняти у своє відання конфісковані землі й маєтки. "Безземельні та малоземельні нехай звертаються до земельних комітетів, і ті візьмуть їх потреби до уваги" [9]. Отже, на місцях, до прийняття земельного закону, вирішення земельного питання залежало від діяльності саме цих комітетів.

8 листопада 1917 р. виконавчий комітет Херсонської губернської ради селянських депутатів запропонував повітовим і волосним радам взяти на облік все майно землевласників [10]. Херсонська повітова рада селянських депутатів 23 листопада постановила: всім волосним радам і земським управам сприяти земельним комітетам [11]. Того ж дня Новобузький волосний комітет взяв на облік живий і мертвий реманент землевласників волості [12]. Взяту на облік землю комітет розподілив між малоземельними і безземельними селянами. Зокрема, розподіленими виявились 200 з 530 дес. землі поміщика К.Ф.Шнейдера [13]. Єлисаветградська повітова земельна управа 30 листопада прийняла аналогічне рішення [14].

Влітку-восени 1917


Сторінки: 1 2 3 4