У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 94 (529): 930 (73) Шевчук О

УДК 94 (529): 930 (73) Шевчук О.В.

Американська історіографія 19701980-х рр. про шляхи розв'язання тайванського питання

В американській історичній науці 1970-1980-ті роки характеризуються підвищеним інтересом до взаємовідносин КОТ з США, зокрема до пробле-ми Тайваню. Цей інтерес був пов'язаний, по-пер-ше, з початком нормалізації відносин між Пекіном та Вашингтоном, яка була викликана візитом президента США Р.Иіксона до Китаю в лютому 1972 p.; по-друге, з встановленням дипломатичних відносин між КИР та США з 1 січня 1979 p.

Необхідно зазначати, що проблема Тайваню, яка склалася після утворення КИР 1 жовтня 1949 року (1 березня 1950 p. Чан Кайші проголосив себе президентом Китайської республіки), залишається однією з найбільш складних та невирішених у стосунках між Вашингтоном та Пекіном.

На думку Дж.К.Фербенка, професора Гарвардського університету, збереження Тайваню в сфері впливу Сполучених Штатів було справою

Передвиборчі програм Політична сфера Економічна Сої

Ліві партії: КПУ, виборчий блок СПУ-С

Повноваження Рад * Захист вітчизняного * Збільшенн

Демократія виробника шгош

Соціально справедлива * Над^и^йний * Люадщи держава економічний стан по соціальї

Радянська соціалістична * Державний контролі, згірплап Україна * Регулювання цін * ПовеРненЕ

Націоналізація * Реф°рмува підприємств охорони зд

материнст

Зміна податкової політики

Підтримка

Державний монополізм

Керівництво підприємств -

Центристи: НДП, СДПУ(о), блок демократичних партій

Громадянське * Підтримка вітчизняного * Пенсійна р суспільство виробника * Скороченн

Соціальна демократична * Економічні реформи ліквідація : держала * Податкова реформа по зарплат

Квшток мюцев°го * рівні права всіх форм * Поверненн

самоврядування власності * Запровадж

Земельна реформа молоді™

Розвиток підприємництва * Реформа с

„ здоров'я

Сприятливий режим

Праві партії: УНА, виборч

Українська національна * Наведення порядку * Підвищені

держава * Підтримка вітчизняного пенсій

виробника і * Захист мат

підприємництва * Поверненв

Приватна власність на * Підтримка

землю

Реформа м

Податкова реформа

принципу. Зміст американо-китайського конфлікту навколо Тайваню полягав не стільки в створенні двох китайських держав, скільки в спробі створити "незалежний Тайвань, який з 1949 року залишався головним завоюванням нашої китайської політики" [1]. Крім цього, підкреслював Фербенк, Тайвань - "символ громадянської війни, в якій ми втратили все, крім Тайваню; ця проблема може роздмухати тліюче вугілля, ірредентизм щодо провінції, яка була відірвана від матері-батьківщини в результаті імперіалістичної агресії Японії, а потім - Америки. Тайвань - острівна база з 18-мільйонним населенням для захоплення країни мільярда китайців; це економічне диво, наш шостий великий торговий партнер, негинуча мовна школа, доступне сховище предметів мистецтва і архівів, вивезених з Пекіну; це останній договірний порт з великими можливостями; наш неагресивний, необхідний екс- союзник" [2]. США постійно надавали економічну, військову, політичну підтримку Тайваню. За 5 років, з 30 червня 1950 р. допомога уряду Чан Кайші тільки по лінії Управління міжнародного співробітництва (УМС) склала 652,8 млн. доларів, в тому числі 600 млн. доларів - "на підтримку оборони", 45 млн. доларів "допомога військовим силам" і 6,7 млн.

олітичних партій України

іьна Духовна Зовнішньо-

1У, ПСПУ, виборче об'єднання "Громада"

рплат і * Державний статус * Союз рівноправних

російської мови братніх народів

оргованості * Реформування системи * Розширення економічних і

виплатах і освіти політичних зв'язків з*

Заборона пропаганди Росією й Білоруссю

ющаджень насильства * Денонсування Хартії про

і системи * Патріотизм, висока мораль особливе паргаерсгво з

TT АТО

)в я, захист нато

дитинства лоді

НЕП, СЛОН, виборчий блок - Партія праці та Ліберальна

рма * Свобода слова, особистості * Росія - стратегічний

езробіття та * Сучасна система освіти партнер зргованості * Розвиток науки і культури * Стверіщя в рамках СНД

енсіях * Відродження духовності і * Зб™еннЯ з ЄвросоюзоМ ющаджень моралі я

рограм еми охорони

блок "Національний фронт"

арплат і * Реформа освіти, науки, * Інтеграція в Європу культури

і дитини * Пропаганда християнських

ющаджень щнностед

лоді

чної системи

доларів - "на технічне співробітництво" [3]. Для порівняння, Індія за цей же період по лінії УМС отримала всього 199,4 млн., Індонезія - 27 млн., Бірма - 19,5 млн. доларів [4]. За даними американського дослідника А.ДжП'єрі військові закупки Тайваню (в основному в США) в 1977-1980 pp. склали 737 млн. доларів [5]. У 1983 р. Сполучені Штати поставили Тайваню озброєння на сумму 800 млн., а в 1984 р. - на 780 млн. доларів [6].

Разом з тим, початок нормалізації стосунків між КНР та США, пов'язаний з візитом Р.Ніксона в Пекін, вимагав перегляду позицій Вашингтону з питань Тайваню.

В американській історіографії 1970-1980-х років варіанти вирішення проблеми Тайваню широко обговорювались і пропонувались різноманітні шляхи її врегулювання. Однак, потрібно відмітити, що в цілому ні на жодній із серйозних дискусій, ні у висловлюваннях американських політичних діячів, включаючи конгресменів, не ставилось питання про безумовний розрив США з Тайванем й передачу його КНР. Зміст більшості пропозицій зводиться до того, що у випадку врегулювання проблеми Тайваню острову повинна бути гарантована безпека, він мусив набути певної самостійність і що його статус в складі КНР мав визначатися шляхом мирних переговорів між Пекіном і Тайбеєм. Значна частина вчених, головним чином ліберали, вбачали рішення тайванської проблеми в прямих переговорах між КНР і Тайванем, в результаті яких повинно бути узгоджено статус острова, форми і галузі його співробітництва з КНР. Сенатор Х.Скотт в доповіді сенатської комісії по закордонних справах про результати своїх переговорів з китайськими керівниками в липні 1976 року стверджував, що Китай готовий вести переговори з представниками Тайваню в будь-який час


Сторінки: 1 2 3 4