У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 339

УДК 339.922+327Гарагонич В.В.КОНЦЕПТУАЛЬНІ ЗАСАДИ ТРАНСКОРДОННОГО СПІВРОБІТНИЦТВА УКРАЇНИ

У статті проаналізовано концептуальні засади транскордонного співробітництва України, зроблено узагальнення теоретико-методологічного характеру. На основі системного підходу розглядається процес розвитку міжрегіонального транскордонного співробітництва в Карпатському єврорегіоні за останні два десятиліття та його роль у реалізації євроінтеграційної стратегії України. Робляться узагальнення концептуального характеру про те, що транскордонне співробітництво регіонів України є підсистемою міжнародних відносин на регіональному та міжрегіональному рівнях, а також про те, що це є безпосередньою формою участі громад, органів самоврядування прикордонних регіонів України у загальній системі європейської інтеграції.

Ключові слова: транскордонне співробітництво, євроінтеграція, Карпатський єврорегіон, Європейський Союз.

В статье проанализированы концептуальные принципы трансграничного сотрудничества Украины, сделаны обобщения теоретико-методологического характера. На основе системного подхода рассматривается процесс развития межрегионального трансграничного сотрудничества в Карпатском еврорегионе за последние два десятилетия и его роль в реализации евроинтеграционной стратегии Украины. Делаются обобщения концептуального характера о том, что трансграничное сотрудничество регионов Украины является подсистемой международных отношений на региональном и межрегиональном уровнях, а также о том, что это является непосредственной формой участия обществ, органов самоуправления приграничных регионов Украины, в общей системе европейской интеграции.

Ключевые слова: трансграничное сотрудничество, евроинтеграция, Карпатский еврорегион, Европейский Союз.

Conceptual principles of transfrontal collaboration of Ukraine are analyzed in the article, generalization is done theoretic-methodological to character. On the basis of approach of the systems the process of development of international transfrontal collaboration is examined in the European region of Carpathians for the last two decades and his role in realization of eurointegration strategy of Ukraine. Generalizations of conceptual character are done that a transfrontal collaboration of regions of Ukraine is the subsystem of international relations on regional and international levels, and also that it is the direct form of participation of societies, organs of self-government of boundary regions of Ukraine, in the general system of European integration.

Key words: transfrontal collaboration, eurointegration, European region of Carpathians, European Union.Виникнення спільного українсько-євросоюзівського кордону після «великого» розширення ЄС у 20042007 рр. об'єктивно зумовило сприятливу ситуацію для активізації зусиль у реалізації євроінтеграційної стратегії України, відкрило нові можливості для нашої країни на міжнародній арені.

Країни Центрально-Східної Європи - нові члени ЄС є одними із головних і найближчих стратегічних партнерів України на шляху європейської інтеграції. Вони постійно надають незалежній Україні предметну підтримку в реалізації її євроінтеграційних планів, часто виступають справжніми «адвокатами» українських інтересів у керівних загальноєвропейських структурах. На двосторонньому рівні ефективно здійснюється координація зовнішньополітичних кроків країн Центрально-Східної Європи та України на міжнародній арені. Упродовж 1990-2000-х років між окремими країнами Центрально - Східної Європи та Україною склалася ефективно діюча цілісна система міждержавного співробітництва. Вона охоплює різноманітні напрями, сфери, види і рівні співпраці. Головним на сучасному етапі є поглиблення взаємодії цих сусідніх держав на євроінтеграційному напрямі, зокрема вдосконалення існуючих й розвиток нових форм транскордонного співробітництва.

Становлення і розвиток системи транскордонного співробітництва України і країн Центрально- Східної Європи досить інтенсивно вивчається вченими України, Польщі, Словаччини, Угорщини, Румунії. Проте, основний масив опублікованих упродовж останніх двох десятиліть наукових праць присвячений інституйованій міждержавній взаємодії України та країн Центрально-Східної Європи на двосторонній і багатосторонній основі. Значно меншим чином у сучасній історіографії висвітлені питання дещо нижчого, але базового рівня - міжрегіонального співробітництва країн Карпатського регіону, яке є не менш масштабним та важливим і навіть, можливо, більш масовим, не заформалізованим і багатогранним, ніж співпраця центральних державних структур. Утім, слід підкреслити, що без ґрунтовного наукового аналізу процесів інтеграції на регіональному рівні неможливо об'єктивно розкрити і розвиток міждержавного співробітництва країн регіону загалом - як цілісної системи. Відповідно, не буде ґрунтовно охарактеризовано в цілому й сучасну історію взаємовідносин народів центрально-східноєвропейського регіону.

Тому в науковій роботі «Транскордонне співробітництво в євроінтеграційній стратегії України», складовою якої є дана стаття, вперше в українській історичній науці комплексно, на основі системного підходу розглядається процес розвитку міжрегіонального транскордонного співробітництва в Карпатському регіоні у 19912011 рр. та його роль у реалізації євроінтеграційної стратегії Української держави. У цьому контексті, міжрегіональна взаємодія з країнами Центрально-Східної Європи, по-перше, є важливим додатковим «містком» європейської інтеграції України, своєрідними «малою формою» євроінтегрування та «підготовчим класом» до реалізації стратегії «великої» інтеграції. По-друге, вагомим для української сторони каналом запозичення і впровадження багатого досвіду цих сусідніх держав 1990 - початку 2000-х років щодо «повернення» до об'єднаної Європи через налагодження інтенсивних міжнародних зв'язків із регіонами країн-членів ЄС. І, по-третє, реальним простором матеріалізації євроінтеграційних процесів, які, в дійсності, найбільшим чином практично проявляються саме на регіональному і локальному рівнях.

Разом із тим, у суспільному та конкретно історичному сенсі транскордонне співробітництво у Карпатському регіоні є проявом безпосередньої участі в міжнародних стосунках самоврядних територіальних спільнот і мільйонів громадян країн-сусідів. Активна перетворююча діяльність людського чинника і виступає головним предметом наукового історичного пізнання.

Роль транскордонного співробітництва на межі ХХ-ХХІ століть за умов поглиблення європейського інтеграційного процесу все в більшій мірі набуває стратегічного значення. Європейський Союз на початку ХХІ століття надає все більш вагому за фінансовим характером, предметну підтримку прикордонним регіонам, які знаходяться на прикордонних територіях вздовж нового східного кордону Європейського Союзу включно.


Сторінки: 1 2 3 4