У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 37-055

УДК 37-055.2 (477.63) "18"

Баздирєва Е.М., Дніпродзержинська міська рада

Біля витоків жіночої освіти на Дніпропетровщині: сторінки життя і діяльності О.Я.Риндовської-Чернової

Стаття являє собою історичне дослідження. Історія створення жіночої середньої освіти на Катеринославщині (ІІ пол. ХІХ - поч. ХХ ст.) простежується на широкому історичному фоні із залученням значного кола архівних матеріалів.

The article is the historical investigation. The history of the creation of women's secondary education in Katerinoslavshchyna is traced on the historical background with the help of archival materials.На різних історичних етапах розвитку України жінки відігравали значну роль у науці, освіті, культурі та інших галузях. В історії України, в класичній літературі, поезії, усній творчості українського народу є всесвітньо відомі і мало відомі імена жінок, з життям і діяльністю яких пов'язана доля України, її історія, хід економічного, політичного і духовного розвитку. У зв'язку з цим необхідно відновити в пам'яті життя та діяльність видатних жінок минулого, розібратися в тому впливі, який вони мали на своїх сучасників і тим більше нащадків. Доля О.А.Риндов- ської - яскравий приклад широкої участі жінок в культурно-освітньому русі. Вона підкреслює, що завжди й усюди, на важких, нерідко драматичних, історичних перехрестях українські жінки, виступаючи діячками на просвітницькому колі, утверджували милосердя, любов, високі громадянські чесноти.

Жінки України завжди проявляли значний інтерес до загальноцивілізаційних цінностей, вони з захопленням сприймали західноєвропейські ідеї про рівноправність статей. Боротьба за допуск жінок до навчальних закладів, критика фальшу й лицемірства в сімейних стосунках - ці ідейні постулати загальноєвропейського фемінізму були співзвучні з проблемами українського суспільства. Ось чому твори французької письменниці Жорж Санд мали успіх в Україні [1]. Її соціальні та морально-філософські ідеї відповідали настроям суспільства, з особливим захопленням, подекуди навіть пристрасно, сприймала її думки українська жінка, настрої якої на той час відповідали її тяжким і бунтівним думам про нову жінку і нове для неї життя [2].

У другій половині 50-х рр. ХІХ ст. на хвилі великих сподівань, пов' язаних із майбутньою селянською реформою, актуальною стала проблема організації середньої освіти для дівчат [3]. Життєві потреби і вимоги громадськості змусили урядовців розпочати створення жіночих освітніх установ. До цієї справи активно приєдналося відомство імператриці Марії. 22 березня

р. було видано указ Ради навчальних закладів про заснування Маріїнських училищ [4], а 30 травня 1858 р. - "Положення про жіноче училище Міністерства народної освіти".

Відповідаючи на заклик міністра внутрішніх справ взяти участь у загальнокорисній справі заснування жіночих училищ, Катеринославське губернське дворянське зібрання 21 вересня

р. постановило внести кошти для влаштування такого училища у Катеринославі [5].

Проблема жіночої освіти знайшла своє відображення й на сторінках преси Катеринослава: "Екатеринославские губернские ведомости", "Вестник Екатеринославского земства", "Епархиальные губернские ведомости" та ін. У її становленні першорядну роль відіграли жіночі гімназії та прогімназії, які готували контингент народних учительок [6]. Восьмий клас жіночої гімназії - педагогічний. Дівчата з цього класу наглядали за молодшими, кожного дня проводили уроки, а закінчивши повний курс, одержували звання домашньої вчительки, вчительки народних шкіл, виховательки [7].

Першою начальницею першої жіночої Катеринославської Маріїнської гімназії стала Олександра Якимівна Риндовська-Чернова (18291905). З її ім'ям нерозривно пов'язана історія жіночої освіти Катеринослава. Вона стояла біля її витоків [8]. Риндовська зробила все можливе і неможливе для освіти дівчат всіх прошарків населення міста. Лише завдяки кипучій енергії, громадському інтересу до жіночої освіти і моральному становищу в місті й губернії Олександрі Якимівні вдалося організувати й відкрити слідом за гімназією "Товариство опіки про жіночу освіту". Це товариство в Катеринославі мало на меті сприяти розповсюдженню освіти серед жіночого населення [9]. У стінах Марійської жіночої гімназії народжувались і реалізовувались широкі задуми щодо розвитку жіночої освіти в межах усього Катеринослава. Риндовська вміло скористалася пануючим громадським піднесенням за емансипацію жінок і, подолавши явний скептицизм і прихований опір, через два роки, коли "Товариство" зміцніло, всюди зустрічаючи допомогу й підтримку, зуміла відкрити "Безкоштовну школу" для найбіднішого населення міста. Ця школа була відкрита "Товариством" 21 квітня 1874 р. відповідно до плану міського однокласного училища, за положенням 1872 року з шестилітнім курсом [10].

Домігшись стабільного матеріального становища свого дітища, Риндовська здійснює черговий пункт своєї програми. 26 серпня 1881 р. з її ініціативи в Катеринославі відкривається "Товариство допомоги нужденним ученицям Катеринославської Маріїнської жіночої гімназії". Завдання цього товариства - надавати допомогу бідним дівчатам в оплаті за навчання, формений одяг і взуття, підручники та посібники, на лікування тощо. Постійних джерел фінансування товариства - членських внесків і відсотків з основного капіталу - було, звичайно, недостатньо для надання допомоги нужденним дівчатам, тому правління було зайняте пошуками засобів, влаштовуючи різноманітні заходи: концерти, вечори танців, гуляння, лотереї [11]. Сама Олександра Якимівна завжди допомагала своїм ученицям, але не любила показної благодійності, її допомога часто залишалася таємницею навіть для самих адресатів. Все робилося надзвичайно делікатно, щоб не образити дівчину. І все це - на фоні власної матеріальної скрути, що дуже турбувало її щирих друзів і прихильників.

Ідейна, щира атмосфера оточувала Маріїнсь- ку жіночу гімназію з перших років її існування. Люди працювали із захватом. Для досягнення успіху нерідким явищем з боку викладачів було жертвування свого особистого


Сторінки: 1 2 3