У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 070:35:94(477)

УДК 070:35:94(477)

Губа ПЛ., Черкаський державний технологічний університет

Висвітлення в пресі розвитку ідеї державності в період української революції (1917-1918 pp.)

У статті розглядається періодична преса як джерело вивчення розвитку та здійснення ідеї державної самостійності України в 1917-1918pp.

The article is concerned with mass media as a source of analysis, study, development and implementation of an idea of independent Ukraine in 1917-1918.Вивчення матеріалів української преси 1917- 1918 pp., від загальноросійської до національної, численних губернських та повітових газет дає багато цінної інформації для дослідження тих змін, які відбувалися в політичному житті України в період відродження її державності.

Найголовнішою проблемою, навколо якої точилась боротьба різних ідейно-політичних сил в Україні в період національно-визвольної революції, було втілення ідеї незалежності України і побудова Української держави. Проте розуміння самої незалежності, способів її досягнення, форм української державності в українському національно-визвольному русі було різним. Газети відбивають не тільки розуміння цієї проблеми різними ідейно-політичними силами, але й наявність розбіжностей між національно- демократичною та національно-радикальною течіями у цьому русі.

Ідея незалежності України найбільш повно відбилася спочатку в програмі "національно- територіальної автономії", яка теж в процесі історичного розвитку набувала істотних змін. Зокрема, Центральна Рада на початковому етапі національно-визвольних змагань ставила за мету отримання національної державності у формі автономії України в рамках федерації народів колишньої Російської імперії. Ця ідея з березня 1917 р. відбита в пресі українських партій, що складали переважну силу в Центральній Раді. Так, Збори Центральної Ради, які відбулися в травні 1917 p., визнали необхідним: "звернутися до всього українського народу із закликом організуватися і приступити до закладання підвалин автономного ладу в Україні" [1].

Пропаганда ідеї незалежності України у формі автономії та федерації була постійною для переважної більшості української як партійної, так і безпартійної преси. Так, роботи видатного українського історика, голови Центральної Ради М.Грушевського, написані в 1917-1918 роках, які публікувала українська преса, стали програмними в розробці концепції української революції. Це, перш за все, статті "Хто такі українці і чого вони хочуть?", "На порозі нової України", "Якої автономії і федерації хочуть українці", "Українська самостійність і її історична необхідність" та ряд інших. Концепцію Української революції, незалежності України М.Гру- шевського розробляли і доповнювали українські політичні партії. Останнім часом проблема концепції Української революції розроблена, зокрема, в книзі В.Солдатенка [2].

Теоретичне обґрунтування ідеї автономії України відображалось у передових статтях, програмах та статутах партій, особливо в газетах національно-демократичного напряму. Прикладом можуть послужити такі передові статті газет: "Волею та правом народу українського" ("Робітнича газета", 30.03.1917 р.), "Про автономію та федерацію" ("Боротьба", 01.05.1917 p.), "Біля початків федерації" ("Нова Рада", 10.09.1917 р.) та інші.

Авторами вищеназваних та аналогічних статей були відомі політичні діячі - В.Винниченко, Д.Дорошенко, С. Єфремов, М.Шаповал, П.Христюк та інші, редактори газет, вчені, літератори, активні учасники національно- визвольної революції в Україні. Так, у статті "Робітничої газети" "Волею та правом народу українського" активний діяч УСДРП М.Тка- ченко писав: "Якщо це вдасться (утворити Російську Федеративну демократичну республіку), не будемо зараз створювати власної незалежної від Росії держави, тільки сполучимося з нею у Федеративну спілку. Це значить - в республіку, складену зі сполучених окремих держав, які віддають спільні справи веденню спільного уряду [3]. В іншій статті газети "Українське слово" під назвою "Організуймось" відомий український літератор І.Липа підкреслював, що "Україна, як і всі народи нашої держави, повинна бути не тільки вільна, а й автономна". Далі автор вказує: "Нехай наш народ від Карпат і по Кавказ об'єднується в одному бажанні - повна автономія України і союз її з усіма теж автономними націями, що складають Російську державу" [4].

Преса широко відтворювала на своїх сторінках повідомлення про міські та повітові збори, які виносили резолюції на користь автономії України. Так, газета "Нова Рада" повідомляла, що в липні 1917 р. в м. Черкасах відбулися збори соборного приходу, де було поставлено питання про автономію України. На зборах голова Ради Черкаської української громади Ботвинов- ський українською мовою докладно висвітлив питання про автономію [5]. Інші газети відбивали вимоги автономії України на селянських з'їздах в Житомирі, містечках Сквирі та Смілі (на Київщині), зборах селян в с. Мельниківці Гайсинського повіту, в с. Талаївці Уманського повіту та багатьох інших містах і селах України [б]. "

На шпальтах "Робітничої газети" багато місця займають матеріали про те, як центральна та місцеві організації УСДРП різними засобами пропагували ідею автономії України. Так, конференція УСДРП (4-5 квітня) в Києві підтвердила вимогу автономії України, поповнила її положенням про надання можливості для членів партії відстоювати принцип федеративного устрою Російської демократичної республіки. Резолюція конференції "Про автономію України", виходячи з того, що повний розвиток продуктивних сил потребує "самого широкого економічного і політичного самовизначення" України, а також враховуючи, що "федерація автономних обласних одиниць - краща гарантія демократичних прав нації й області", підтвердила вимогу партії

автономію України [7].

Газетні матеріали показують, що найбільш вагомо в масштабі України заявили про ідею автономії українські соціалісти-революціонери на Першому всеукраїнському селянському з'їзді, який відбувся в Києві (28 травня - 2 червня 1917 p.). Щоправда, вже на з'їзді виявилися серйозні розходження щодо державного устрою України, звучали


Сторінки: 1 2 3 4 5