У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 94 (477) «19/20»Сараєва О

УДК 94 (477) «19/20»Сараєва О.В.

ЗЕМСТВА ДОНБАСУ: ВІДНОСИНИ З ВЛАДНИМИ СТРУКТУРАМИ І СУСПІЛЬСТВОМ НАПРИКІНЦІ ХІХ - НА ПОЧАТКУ ХХ СТ.: ДЖЕРЕЛОЗНАВЧИЙ АСПЕКТ

У статті розглянуто джерела з історії земств Донбасу, представлені законодавчими пам'ятками, діловодною документацією, спогадами земських діячів і описовими матеріалами. Їх аналіз дозволяє визначити ступінь практичної реалізації основних концептуальних завдань органів місцевого самоврядування. Особливістю джерел є відображення в них відношення суспільства до земських заходів, яке простежується при аналізі опублікованих звернень населення до земського представництва.

Ключові слова: органи місцевого самоврядування, земство, суспільство, влада.

В статье рассмотрены источники по истории земств Донбасса, представленные законодательными памятками, делопроизводственной документацией, воспоминаниями земских деятелей и источниками описательного характера. Их анализ позволяет определить степень практической реализации основных концептуальных задач органов местного самоуправления. Особенностью источников является отображение в них отношения общества к земским мероприятиям, которое прослеживается при анализе опубликованных обращений населения к земскому представительству.

Ключевые слова: органы местного самоуправления, земство, общество, власть.

The article describes the sources in the history of Donbas Zemstvos represented by legislative memorials, record keeping documents, memories of zemstvos authorities and descriptive sources. Their analyses make it possible to determine the practical implementation of major conceptual problems of local self-government. One the peculiarities of the sources is to display is them public attitudes to local projects, which also can be traced in the analyses of published references of the population's appeals to zemstvo's representatives.

Key words: local self-government, district council, society, authority.Проблеми самоврядування активно обговорюються в наш час як на державному, так і на місцевому рівнях. Взаємовідносини місцевого самоврядування і держави в умовах зміцнення державної вертикалі влади супроводжуються процесами розробки нового механізму їх взаємодії. Земства є унікальним явищем вітчизняної історії як органи, що сприяли активізації громадської діяльності й акумулювали в своїй роботі суспільні інтереси. До того ж за часів їх існування сформувалась раціональна система розподілу обов'язків між державними і регіональними органами влади, яка може стати корисною при організації діяльності сучасних органів самоврядування.

Метою наукової розвідки є класифікація джерел з історії земств Донбасу (Маріупольського, Бахмутського і Слав'яносербського повітів Катеринославської губернії) наприкінці ХІХ - на початку ХХ ст. та визначення їх інформаційного потенціалу.

Джерельна база з історії земств Донбасу репрезентована документальними матеріалами п' яти груп джерел: законодавчі акти та документи урядових установ, матеріали діловодства, статистичні матеріали, періодична преса, мемуарна література. Більшість їх сконцентрована в ЦДІАК України, державних архівах Дніпропетровської, Луганської та Донецької областей.

Першу групу джерел становлять законодавчі акти та нормативні документи, які визначали процес створення та подальший розвиток земств, їх можна розподілити на підгрупи. До першої належать офіційні документи загальноросійського масштабу. Це законодавчі акти вищих органів державної влади Російської імперії, насамперед «Положення про губернські та повітові земські установи» 1864 та 1890 рр., а також циркуляри та розпорядження до них, що в комплексі сприяють з'ясуванню сутності діяльності, завдань та компетенції земств [1]. Їх аналіз дозволяє змоделювати структуру земського самоврядування і визначити ті проблеми, котрі стали предметом дискусій у суспільстві з питань земського реформування.

Значна кількість нормативних актів зосереджені у фондах Департаменту загальних справ МВС (ф. 1284) і Господарського департаменту Міністерства внутрішніх справ (ф. 1287) Російського державного історичного архіву [2]. Вони допомагають з' ясувати сутність завдань та компетенції земств, процес впровадження земств у Катеринославській губернії.

До другої підгрупи джерел належать документи, які надають інформацію про різні напрями діяльності земських установ. Так «Сборник постановлений по Министерству народного просвещения» у 12 томах, які було видано протягом 1855-1896 рр., містить урядові розпорядження, укази щодо розвитку земської освіти. Розвиток земської освіти на початку ХХ ст. регламентовано у законах про введення загального навчання від 3 травня 1908 р. і про шкільне будівництво від 22 червня 1909 р. Процес відкриття земствами початкових училищ та політику уряду щодо підготовки народних учителів можна дослідити за «Положением о начальных народных училищах 14 июля 1864 г.» та «Сводом главнейших законоположений и распоряжений о начальных народных училищах и учительских семинариях» [3].

Медичну діяльність земств висвітлюють положення Лікарського статуту 1857 р., Статуту медичної поліції 1857 р. та документи «Свода узаконений и распоряжений правительства по врачебной части в империи» [4].

Викликають інтерес матеріали, які відтворюють процес трансформації законодавчого врегулювання діяльності земських установ. Це, насамперед, «Материалы, собранные для высочайше учрежденной комиссии о преобразовании губернских и уездных учреждений», до якого увійшли пропозиції губернаторів, направлені до Міністерства внутрішніх справ у 60-70-ті роки XIX ст. щодо функцій губернатора, його компетенції, зокрема, стосунків з повітовими земськими установами [5].

Другу групу джерел складають матеріали діловодства. Корисними для аналізу різноманітних поглядів та думок, виявлення розбіжностей та суперечок з того чи іншого приводу між земськими діячами, гласними є журнали земських губернських та повітових зборів, протоколи, стенографічні звіти, доповіді комісій, клопотання, особисті міркування гласних, листування губернаторів та земських управ. Порівняльний аналіз кола питань, що розглядалися на засіданнях губернських зборів, дав можливість визначити найбільш актуальні проблеми, які турбували представників земств, та шляхи їх можливого вирішення.

У фондах ЦДІАК України зберігаються матеріали офіційного діловодства, які розкривають правові засади діяльності земських зборів і управ, визначають їх


Сторінки: 1 2 3 4