У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 502

УДК 502.7.681: 613.632.4

Скобін О.Т., Східно-Український національний університет ім. Володимира Даля, м. Луганськ, Україна

ВПЛИВ ЕКОЛОГІЧНИХ ЧИННИКІВ НА ФОРМУВАННЯ ІМУННОГО СТАТУСУ В НАСЕЛЕННЯ АГРОПРОМИСЛОВОГО

РЕГІОНУ

Вивчено вплив екологічних факторів на формування імунного статусу в населення агропромислового регіону. Встановлено особливості стану імунної системи в населення в районах екологічного пресингу та екологічно благополучних регіонах.

Influence of ecological factors on forming of immune status at the population of agroindustrial region is studied. The features of the state of the immune system are set at the population in the districts of the ecological pressing and ecologically happy districts.

В наш час надзвичайно гостро стоїть проблема охорони здоров'я населення України, що пов'язано з високим рівнем захворюваності, тенденцією до зниження тривалості життя, негативним приростом населення, високою смертністю серед чоловіків працездатного віку, зростання числа хронічних захворювань, епідеміями СНІДу і наркоманії [12].

За останніми даними 13,4 % громадян України страждають серцево-судинними захворюваннями, 2,4 % - психічними розладами, 15,8 % - щорічно переносять інфекційне захворювання. Середня тривалість життя в Україні за останні 5 років скоротилася більш ніж на 3 роки і складає 67 років. Характерна також диспропорція між рівнем смертності чоловіків та жінок працездатного віку - рівень смертності працездатних чоловіків за останні роки в 4 рази перевищував цей показник у жінок. В Україні більш ніж 1,3 млн. інвалідів, біля 3 млн. постраждалих від Чорнобильської катастрофи, іде процес депопуляції і старіння населення.

Основною причиною смертності чоловіків працездатного віку в Україні є патологія серцево- судинної системи, органів дихання, отруєння, травми та інфекційні захворювання [12].

Цілком зрозуміло, що негативні відхилення стану здоров'я населення України обумовлені, у першу чергу, економічними причинами, соціальною напруженістю, недостатнім фінансуванням системи охорони здоров'я, наявністю значного прошарку населення, що знаходяться за межею бідності, особливо серед одиноких людей пенсійного віку. Значну частку в погіршенні загального стану здоров'я населення України вносить зростання кількості ВІЛ- інфікованих.

Слід зазначити, що справжнє число наркоманів, алкоголіків і інфікованих вірусом СНІДу суттєво більше офіційно зареєстрованих.

У той же час не можна ігнорувати такий могутній фактор, як екологічне забруднення навколишнього середовища. В Україні воно носить подвійний характер: з одного боку несприятлива радіоекологічна ситуація в ряді регіонів через радіоактивні опади після аварії на Чорнобильській АЕС, і з іншого боку багаторічне забруднення атмосферного повітря і ґрунтових вод викидами та відходами великих підприємств хімічної, металургійної, коксохімічної, вугільної промисловості. Слід враховувати й такий екологічно несприятливий фактор, як забруднення ґрунтів і поверхневих вод у сільській місцевості залишками пестицидів та отрутохімікатів, накопичення яких відбувається в навколишньому середовищі, зелених рослинах, організмах сільськогосподарських тварин. Всі ці фактори приводять до формування імунодепресивного ефекту.

В Україні, де добувається 5 % світового обсягу мінеральних ресурсів, у зв'язку з застарілими технологіями щорічно величина промислових забруднень на 1 см2 площі у 6,5 разу вища, ніж у СІЛА і в 3,2 - ніж у країнах Європейського економічного співтовариства. За останні роки у стічних водах промислових міст України у 10,8 разу збільшилася кількість свинцю, у 5,2 разу - міді, 4,8 - нікелю, 3,7 - цинку [9].

Найбільш гостро екологічні проблеми помітні у великих територіально-виробничих агломератах Донбасу і Придніпровського промислового регіонів, оскільки тут історично сформувалися умови, за яких найбільші металургійні і хімічні комбінати розташувалися в центрі міської забудови. Східні області України, які склали Донецько-придніпровський регіон, в екологічному плані найбільше забруднені, тому тут має місце максимальний екологічний пресинг на імунну систему людини. При обстеженні населення Донбасу і Придніпровського промислового регіону виявлені практично однакові зміни, порівняно з постраждалими від аварії на Чорнобильській АЕС [10].

Встановлено, що негативні ефекти у здоров'ї населення виникають при підвищенні ПДК або ПДР у 1,2-2,5 разу, коли реєструються достовірні зрушення імунологічних та біохімічних показників, які розцінюються як стан напруження захисних сил організму [13].

Несприятлива екологічна обстановка складається і в сільській місцевості у зв'язку з насиченістю зовнішнього середовища залишковою кількістю мінеральних і органічних добрив. Забруднення зовнішнього середовища хімічно шкідливими речовинами і радіонуклідами має імунодепресивний ефект. За даними літератури, високий рівень вторинних імунодефіцитних станів реєструється не тільки в урбанізованих регіонах, але й порівняно чистих зонах, наприклад, у Полтавській і Кіровоградській областях [2, 5, 6, 7, 8].

За даними спеціальних досліджень, в цей час вже більш ніж 50 % населення України, які формально відносяться до категорії "практично здорових" мають ті чи інші клінічні прояви, пов'язані з порушеннями з боку імунної системи.

Як показали проведені нами дослідження у Полтавській області, в агропромислових регіонах України також мали місце значні порушення імунного статусу в населення, обумовлені впливом екологічно несприятливих факторів навколишнього середовища [7].

Полтавська область розташована у Середньому Придніпров'ї Лівобережної України. Її територія - 28,8 тис. км2, що складає близько 5 % території України. За структурою народного господарства область на теперішній час є індустріально-аграрною. Все сільськогосподарське виробництво є однією з провідних галузей економіки області. За обсягом виробництва сільського господарства область посідає п'яте місце в Україні. На частку області припадає 3,6% промислових і 5,1% сільськогосподарських виробів України [8, 18]. Основними елементами територіальної структури промисловості області є Кременчуцький і Полтавський промислові вузли. Перший сформувався в межах індустріального Придніпров'я, другий


Сторінки: 1 2 3