У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 504

УДК 504.4.062.2:628.171.033

Воскобойнікова Н.О., Крисінська Д.О.

ПЕРСПЕКТИВИ ВИРІШЕННЯ ПРОБЛЕМИ ПИТНОГО ВОДОПОСТАЧАННЯ В МІКРОРАЙОНІ МІСТА МИКОЛАЇВ ВЕЛИКА КОРЕНИХА

У даній статті порушено проблему питного водопостачання у мікрорайоні Велика Корениха. Підземні джерела питного водопостачання забруднені фільтратом, що утворюється на міському сміттєзвалищі, а кількість привізної води є недостатньою. Для вирішення даної проблеми запропоновано використовувати новітні установки зворотного осмосу.

Ключові слова: водопостачання, Велика Корениха, привізна вода, зворотній осмос, новітні установки.

В данной статье поднята проблема питьевого водоснабжения в микрорайоне Большая Корениха. Подземные источники питьевого водоснабжения загрязнения фильтратом, образующийся на городской свалке, а количество привозной недостаточно. Для решения данной проблемы предложено использовать новейшие установки обратного осмоса.

Ключевые слова: водоснабжение, Большая Корениха, привозная вода, обратный осмос, новейшие установки.

This article touched the issue of drinking water in the neighborhood of Velyka Koreniha. Underground source of drinking water are contaminated with filtrate that is formed at the city dump, and the amount of imported water is insufficient. To solve this problem prompted to install the latest reverse osmosis.

Key words: water supply, Velyka Koreniha, imported water, latest reverse osmosis.

Актуальність проблеми, якій присвячена стаття. Нестача питної води є однією з найактуальніших проблем сьогодення. Її вирішення є основною задачею на глобальному рівні. Цим займаються Всесвітня Організація Здоров'я, Організація Об'єднаних Націй і ще багато інших організацій на регіональному й локальному рівнях. Десятим завданням в рамках Цілі тисячоліття в галузі розвитку 7 є скорочення вдвічі до 2015 р. частки людей, які не мають постійного доступу до безпечної питної води та основних засобів санітарії [1]. Така ж ситуація з питним водопостачанням і у Великій Коренисі. У мікрорайоні не вистачає якісної питної води, що призводить до погіршення здоров' я місцевого населення.

Аналіз останніх досліджень та публікацій показав, що питне водопостачання як галузь комунального господарства потребує реформування в Миколаєві та області [2]. На сучасному етапі людство знаходиться в умовах нестачі якісної питної води [1]. Джерела питного водопостачання забруднюються внаслідок антропогенної діяльності, це призводить до їх деградації [3]. Пошук альтернатив для вирішення цієї проблеми - завдання сучасних науковців, які прагнуть забезпечити споживачів якісною питною водою [4; 5]. Сьогодні в Європі широкого застосування для очистки води набули установки зворотньоосмотичної фільтрації [6]. Провівши аналіз наявних інформаційних джерел, можна зробити висновок, що питання перспектив водозабезпечення Великої Коренихи вивчене недостатньо.

Основною метою даної роботи є аналіз можливих шляхів питного водозабезпечення в мікрорайоні міста Миколаїв Велика Корениха.

Велика Корениха - мікрорайон міста Миколаїв, складова частина Заводського району. Розташована на сході міста на лівому березі Південного Бугу. Даний мікрорайон не поєднаний з містом напряму, потрапити до туди можна лише через Варварівку. Поруч з Великою Коренихою розташовані села Мала Корениха та Радсад. Протягом тривалого часу Велика Корениха була окремим селищем, поки 1998-го року її не включили до складу міста Миколаєва. У мікрорайоні розвинута інфраструктура. За даними Відділу соціального розвитку мікрорайону

Велика Корениха тут проживає 4,5 тисячі жителів. Значна частина населення працює на промислових підприємствах міста Миколаєва. У мікрорайоні наявні початкова й середня школи, табір, Будинок Культури, бібліотека, декілька магазинів.

Жителі Великої Коренихи відчувають нестачу питної води. Сьогодні їхні потреби в питній воді забезпечено лише на 30-40 %. Водопостачання в мікрорайоні на сьогодні здійснюється декількома шляхами:

використання води зі свердловин;

використання води з встановленого бювету;

використання привізної води.

Останні дослідження Миколаївської обласної санепідемстанції показали, що вода не відповідає ДСТУ 2874-82 «Вода питна» [5]. Сьогодні проводиться експлуатація трьох свердловин з дванадцяти. Але навіть цю воду не бажано

Експлуатацію полігону здійснює комунальне підприємство КП «Миколаївкомунтранс». Тверді побутові відходи, які вивозяться на міський полігон, являють собою суміш відходів з житлових будинків - харчові відходи, кімнатне та дворове сміття, скло, шкіра, гума, папір, метал, відходи від ремонту квартир, зола і шлак, великі предмети домашнього вжитку, побутові відходи торговельних підприємств та установ культурно-побутового призначення, відходи підприємств загального харчування, відходи ринків, медичних установ, вуличне сміття, промислові та будівельні відходи. Щороку на полігон звозять все більшу кількість сміття, яке просто фізично не можливо захоронити за всіма вимогами правильно [4]. Ось чому фільтрат просочується у підземні води і забруднює воду, якої й так не багато в Коренисі. Жителі Великої Коренихи страждають від частих пожеж на полігоні, дихають уїдливим димом, ризикуючи своїм здоров'ям [4]. Особливої уваги потребує, в першу чергу, проблема питного водопостачання. Місцева влада намагається вирішити цю проблему. У 2004 році Міська Рада затвердила «Комплексну програму розвитку мікрорайону Велика Корениха на 2004-2010 рр.» [4].

Треба зазначити, що, починаючи з 2006 року, водозабезпечення Великої Коренихи передано на баланс ДКП «Миколаївводоканал». У 2006 році в використовувати для питних потреб. Причина деградації підземних джерел прісної води - близьке розміщення та експлуатація полігону твердих побутових відходів. Тверді побутові відходи (ТІ ІВ) з міста Миколаїв вивозяться та захороняються на міському полігоні площею 37,93 га. Він пристосований для довготривалого використання та складування 50 млн м3 ТІ ІВ [4]. За даними 2006 року заповнення карт полігону ТІ ІВ складає 35 млн м3 [4]. Фільтрат, який утворюється, регулярно відкачують і розсіюють на карти полігону. Захороняють ТІ ІВ на висоту до


Сторінки: 1 2