У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 614

УДК 614.777(477)

ГІГІЄНІЧНА ОЦІНКА ВОДНИХ РЕСУРСІВ ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Було проведено гігієнічну оцінку водних ресурсів Луганської області за мікробіологічними та санітарно-хімічними показниками. Встановлено, що абсолютна більшість водних об'єктів області характеризуються нестабільністю якості води.

For the purposes of our study we have performed the hygienic estimation of the water resources in Luhansk region basing on microbiological and sanitary-chemical data. As the result of the study performed we have found out that vast majority of water-supply objects in the region feature instable water quality.

На тлі загальних соціально-економічних проблем, характерних для області в цілому, несприятливі чинники навколишнього природного середовища мають важливе, а в екологічно неблагополучних містах провідне значення у формуванні здоров'я населення. При цьому забруднення питної води посідає провідне місце серед інших об'єктів середовища.

В останні роки встановлено, що несприятливий вплив на здоров'я населення обумовлено не тільки передозування окремих хімічних та біологічних компонентів, але і в значній мірі їх дефіцит у воді, особливо мікроелементів [1, 2, 3].

Екологічний дисбаланс стану

навколишнього середовища з його антропогенним навантаженням неминуче приводить до зміни стану водних об'єктів [4].

Головною метою даної роботи була гігієнічна оцінка водних ресурсів Луганської області.

Матеріали та методи дослідження. Для вирішення поставленої мети ми провели комплексне санітарно-хімічне дослідження водних об'єктів Луганської області. Вивчення санітарно-хімічного складу питної води здійснювали згідно з СанПіН 2.1.4.559-96.

Результати дослідження.

Всього на території області протікають 120 річок загальною довжиною 4566 км. Всі річки, крім Сіверського Дінця, належать до малих, вони невеликі за довжиною і маловодні. В області є близько 60 озер, а також великі водосховища: Ісаківське, Сватівське, Успінське, Лутугинське, Кам'янське, Дьомінське та ін. Загальна водна площа водосховищ області складає 5660 га.

У Луганській області впродовж останнього десятиріччя існувала стійка тенденція зниження обсягів використання і, відповідно забору свіжої води та відведення зворотних вод. Аналіз статистичної звітності підприємств і організацій області за 2005 рік свідчить, що обсяги забору води (600,73 млн. м3) в порівнянні з 2004 роком (629,0 млн. м3) зменшилися - на 28,27 млн. м3 або на 4,5 %, обсяги скиду зворотних вод у 2005 році (381,4 млн.м3) в порівнянні з 2004 роком (396,9 млн. м3) зменшилися на 15,5 млн. м3 або на 3,9 %.

Використання води склало 254,306 млн. м3; у 2004 році складало 268,0 млн. м3.

Із загального обсягу забраної води (600,73 млн. м3) на поверхневі джерела припадає 139, 35 млн. м3 (23,2 %), на підземні - 461,38 млн.м3 (76,8 %), в тому числі 232,1 млн. м3 шахтних.

Господарсько-побутове та виробниче водоспоживання формується на урбанізованій території області: в основному в міських поселеннях, які займають площу 1,6 тис. км2, що складає близько 6 % території області. На цій території використовується 83,8 % загального обсягу води області, у тому числі понад 89,0 % на господарсько-побутові і 76,3 % на виробничі потреби від загального обсягу, який використано областю на ці потреби.

За результатами лабораторних досліджень вода рік басейнів Сіверський Донець та Міус, а також самі ріки у створах контролю характеризуються підвищеним вмістом органічних речовин і з'єднань за БПК5, БПК2о, ХПК, сухим залишком, загальною жорсткістю та іншими забруднюючими речовинами.

Питома вага проб з відхиленнями від санітарно-гігієнічних нормативів за хімічними показниками в 2006 році склала 58,1 %.

Вміст у воді водойм цілого ряду металів (цинк, алюміній, марганець, хром VI, кобальт та ін.) не перевищують ГДК для водних об'єктів культурно-побутового та господарсько-питного користування, але має місце перевищення фонових показників та ГДК для водних об'єктів рибогосподарського призначення.

Мікробіологічне забруднення водних об'єктів, особливо в літній період, перевищує нормативні значення в десятки і сотні разів та є небезпечним для використання водотоків для купання.

В окремих випадках (в 1,1-1,2% проб) висівається патогенна мікрофлора, у результаті чого ріка Сіверський Донець та інші водотоки протягом останніх 15 років заборонені для купання.

Забруднення малих рік (в області 88 малих водотоків загальною довжиною 2158,2 км), довжина яких становить близько 70 % від загальної довжини всіх річок в області, набуло загрозливого стану.

В цілому питома вага проб річної води, що не відповідає санітарно-гігієнічним нормативам за санітарно-хімічними показниками в 2006 році дорівнює 58,1 % і в порівнянні з 2005 роком зросла на 1,9 %, а за мікробіологічними показниками - 45,6 %, що відповідає показнику 2005 року.

При цьому питома вага відхилень за санітарно-хімічними показниками на річці Сіверський Донець в 2006 році склала 52 %, за мікробіологічними - 55,0 %.

У порівнянні з 2005 роком дещо зросла (на 0,3 %) питома вага проб води, що не відповідає санітарно-гігієнічним показникам за індексом ЛПК (лактозокишковопозитивні кишкові палички) і склала в 2006 році - 39,9 %. В 29 пробах (1,2 %) річної води із 2469 відібраних проб виділені збудники інфекційних захворювань, що на 0,1 % вище показника 2005 року.

На річці Сіверський Донець у порівнянні з 2005 роком у 2006 році питома вага проб води в яких виявлена патогенна мікрофлора зросла на 1,39 % і становить 2,99 %.

Практично абсолютна більшість водних об'єктів області характеризуються

нестабільністю якості води і за мікробіологічними показниками не відповідають вимогам водотоків і водойм, які можуть використовуватись для купання населення.

До поверхневих водотоків, вода


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

Вивчення особливостей впливу радіаційного навантаження на онкозахворюваність населення Миколаївської області - Стаття - 7 Стр.
МЕТОДИ ЗБОРУ ВОДОРОСТЕЙ ДЛЯ ГІДРОБІОЛОГІЧНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ - Стаття - 9 Стр.
ВІЛЬНОРАДИКАЛЬНІ ПРОЦЕСИ В СЕРЦІ ЩУРІВ В УМОВАХ ХРОНІЧНОЇ ГІПОМЕЛАТОНІНЕМІЇ - Стаття - 6 Стр.
ВИВЧЕННЯ ПРОСТОРОВИХ ТА ГЕНЕТИЧНИХ АСПЕКТІВ ЗАБРУДНЕННЯ ГРУНТІВ МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ ВАЖКИМИ МЕТАЛАМИ (НА ПРИКЛАДІ ПІВНІЧНОСТЕПОВОЇ ПІДЗОНИ) - Стаття - 6 Стр.
Особливості накопичення і розподілу фітомаси за морфологічними частинами дерев в екологічних умовах Кінбурнської коси - Стаття - 7 Стр.
Про зміни топографічної обстановки дільниці річкового русла річки Південний Буг в районі с.Матвіївка - Стаття - 3 Стр.
Екологічна інформація та її біологічна складова: деякі властивості - Стаття - 5 Стр.