У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК: 633

УДК: 633.11:633.18:631.532:631.51

Вожегова Р.А., Вожегов С.Г., Змієвська І.В.,

Вожегова Л.С.

ЕКОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ТА ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИРОЩУВАННЯ ОЗИМОЇ ПШЕНИЦІ В РИСОВІЙ СІВОЗМІНІ ПРИ РІЗНИХ СИСТЕМАХ ОСНОВНОГО ОБРОБІТКУ ҐРУНТУ

У статті наведено дані щодо екологічних особливостей вирощування озимої пшениці в рисових сівозмінах. Також досліджено та рекомендовано виробництву можливість заміни традиційної оранки на 20-22 см під озиму пшеницю в рисових сівозмінах на дворазове дискування на 10-12 см у якості основного обробітку ґрунту.

Ключові слова: озима пшениця, рисовий сівбооборот,, зрошення, удобрення, обробка ґрунту, дискування.

В статье приведены данные по поводу экологических особенностей выращивания озимой пшеницы в рисових севообороте. Также исследовано и рекомендовано производству возможность замены традиционной оранки на 20-22 см под озимую пшеницу в рисовых севооборотах на дворазовое дискование на 10-12 см в качестве основной обработки земли.

Ключевые слова: озимая пшеница, рисовый севооборот, орошение, удобрение, обработка почвы, дискование.

In article the data on ecological features of winter wheat cultivation in rice crop rotations are resulted. Also opportunity of replacement plowing on depth of 20-22 cm under a winter wheat in rice crop rotations on two-single disk tillage on depth of 12-14 cm is investigated and recommended to production as the tillage method.

Key words: winter wheat, rice crop rotation, irrigation, fertilizers, processing of ground, processing by disk.

Велика увага, яка в останній час приділяється в усьому світі екологічно чистим продуктам, спонукає виробників сільськогосподарської продукції до пошуку нових шляхів вирощування культур. Зокрема, до зменшення норм хімічних речовин, які застосовуються при проведенні робіт із захисту рослин від шкідників, хвороб та бур'янів або взагалі відмови від їх застосування, особливо при виробництві продукції для дитячого та дієтичного харчування, яке повинно відповідати світовим стандартам.

Крім цього, в умовах економічної кризи, яка охопила всі галузі народногосподарського комплексу України, постійно зростаючих цін на паливно- мастильні матеріали, розробка, наукове обґрунтування та впровадження у виробництво ресурсозберігаючих систем обробітку ґрунту як основи сучасних технологій вирощування сільськогосподарських культур має першочергове значення, особливо в умовах зрошення.

У зв'язку з тим, що згідно з науково-обгрунтованою системою рисівництва насиченість площ рисових сівозмін посівами рису не повинна перевищувати 50 %, перед рисівниками постало питання підбору економічно вигідних культур, які доцільно висівати на решті сівозмінної площі і які будуть добрими попередниками під рис [1, 2].

У теперішній час у вітчизняній науковій літературі недостатньо висвітлені питання мінімалізації технологічних операцій при вирощуванні озимої пшениці у рисових сівозмінах.

Основна мета проведених досліджень спрямована на вирішення проблеми отримання екологічно чистої продукції та розробки ресурсозберігаючих елементів технології вирощування озимої пшениці в рисових сівозмінах шляхом вивчення можливості застосування в якості основного обробітку ґрунту дискування у два сліди на глибину 10-12 см та зменшення внесення мінеральних добрив на 25 % - нормою N<50 Р30. Дослідження поводили відповідно до існуючих методик [3, 4].

Грунтовий покрив представлений лучно- каштановими залишковосолонцюватими поверхнє- глеюватими ґрунтами. За механічним складом ґрунти середньосуглинкові. Вміст гумусу становить 1,52,5 %; поживних речовин: доступних форм азоту - 4-5 мг/100 г ґрунту, рухомих сполук фосфору 34 мг/100 г ґрунту, обмінного калію - 20-40 мг/100 г ґрунту.

Схема досліду:

Фактор А - основний обробіток ґрунту;

Фактор В - норми внесення №К.

Повторність досліду п'ятиразова. Загальна площа ділянки - 64,4 м2 (14,0 х 4,6), облікова - 56 м2 (14,0 х 4,0).

Досліди проводилися у І рисовій сівозміні з наступним чергуванням культур: озима пшениця, рис, ярий ріпак, рис, соя, рис.

Варіанти основного обробітку ґрунту:

Контроль - оранка на глибину 20-22 см.

Дискування у 2 сліди на глибину 10-12 см.

Варіанти норм внесення мінеральних добрив

під озиму пшеницю:

Контроль - рекомендована норма внесення

(N80 Р40).

75 % внесення від рекомендованої норми

(N60 Р30).

У дослідах використовувався сорт озимої пшениці Росинка, зареєстрований в Україні для вирощування в рисових сівозмінах. Норма висіву - 5 млн схожого насіння на гектар.

Агротехніка вирощування загальноприйнята, за виключенням досліджуваних факторів, згідно з рекомендаціями [1, 5], але вона має ряд позитивних відмінностей. По-перше, немає потреби проводити вологозарядковий полив, тому що сходи пшениці отримують за рахунок запасів вологи в ґрунті після збирання рису. По-друге, проводиться лише один полив у фазу колосіння поливною нормою 1400-1600 м3/га, але необхідно мати на увазі, що його проводять напуском в чеки (за типом затоплення рису), що забезпечує мінімальні затрати праці та продуктивне використання зрошувальної води [6,

До збирання озимої пшениці щільність ґрунту за всіма досліджуваними варіантами досліду дещо збільшилася, причому співвідношення за її рівнем не змінилася. Так при загальному збільшенні 7]. При цьому необхідно дотримуватися наступної вимоги - період повного затоплення та всотування води повинен становити не більше ніж 24 години. По- третє, агротехніка не вимагає обробітку гербіцидами, тому що бур'яни, типові для рису, болотні і вологолюбиві, в посівах озимої пшениці не виявляються у зв'язку з відсутністю вологи в кількості, необхідній для їх розвитку, а суходольні - відсутні в агробіоценозі.

Одним з основних факторів, що визначають водно-фізичні властивості ґрунту, є його щільність. В умовах рисових сівозмін під впливом зрошувальної води та важкої сільськогосподарської техніки знижується її водопроникність та збільшується щільність, що, в свою чергу, може негативно впливати на умови вирощування культур та у кінцевому результаті - на рівень їх урожайності. Тому


Сторінки: 1 2