У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 35

УДК 35.078.11

М.М. РОМАНЯК

ПРИНЦИПИ ДОЗВІЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ У СФЕРІ ЕКОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ

Досліджено принципи дозвільної діяльності у сфері екологічної безпеки. Надано визначення принципів дозвільної діяльності у сфері екологічної безпеки, їх система, види та окреслено головні тенденції щодо їх реалізації.

The concept of principles is defined and their structure of system is investigated. New aspects of their classification are proposed. Features of principles of the organization of activity in sphere of ecological safety are considered.

Кінець ХХ ст. відзначився переходом до нового постіндустріального етапу науково-технічного прогресу. Набули швидкого розвитку новітні технології, що, у свою чергу, негативно вплинули на стан екологічної безпеки. У розвинених країнах світу ця проблема відноситься до пріоритетних напрямів діяльності держави. В усіх програмних документах стратегічного характеру, що приймаються останніми роками ООН, ЄС, урядами окремих країн, передбачені положення, які стосуються безпосередньо проблем дослідження стану екологічної безпеки та його практичного покращання. Отже, перед Україною та світовим співтовариством у цілому постає завдання створення цілісної системи правових гарантій забезпечення екологічної безпеки, при цьому важлива роль відводиться принципам такої діяльності. Оскільки вони утворюють певну гносеологічну систему, за допомогою якої постає можливість глибоко дослідити певне явище чи процес. Виражені в правових нормах принципи представляють собою загальні положення, на яких повинна базуватися дозвільна діяльність у сфері екологічної безпеки.

Метою роботи є дослідження принципів дозвільної діяльності у сфері екологічної безпеки, що полягає у визначені поняття, системи, видів та особливостей правового регулювання, окресленні головних проблем та тенденцій щодо їх врегулювання. На важливість дослідження принципів державного управління наголошують у свої працях такі провідні вчені України, як В. Авер'янов, О. Бандурка, А. Клюшниченко, Н. Нижник, В. Цвєтков та ін. Праці зазначених авторів є науковим фундаментом для дослідження принципів дозвільної діяльності у сфері екологічної безпеки.

З'ясування системи принципів дозвільної діяльності у сфері екологічної безпеки повинно здійснюватись із визначення її сталої, незмінної основи з урахуванням нових елементів (підходів), які поступово здобувають своє місце в системі.

Принцип (від лат. "ргіпсіріит" - першооснова, основа) як поняття теорії відображає в системі державного управління закономірності, відносини, взаємозв'язки між її елементами [3, с. 186]. Принципи синтезують і відбивають об'єктивність законів суспільного розвитку, характерні риси практики управління [6, с. 16]. На основі принципів організується процес управління, тобто науково обґрунтоване впровадження дій для здійснення управлінських функцій, вибору методів і прийомів управлінського впливу [1, с. 78]. Принципи забезпечують інтеграцію окремих видів управлінської діяльності в різних підрозділах системи управління, взаємну їх погодженість і загальне спрямування на реалізацію вироблених цілей. На основі принципів управління створюється єдиний комплекс управлінської діяльності [4, с. 16].

Принципи як найважливіша ланка механізму управління синтезують у собі соціальні закони і конкретні підходи до їхньої реалізації на практиці [1, с. 76]. Нормативне (у законодавстві) закріплення принципів державного управління вносить велику конкретність і стійкість в управлінські відносини, дозволяє об'єктивніше судити про те, хто і що конкретно повинен робити для реалізації даних принципів, гарантує суворе їх додержання [3, с. 188]. Принципи управління забезпечують інтеграцію окремих видів управлінської діяльності в різних підрозділах системи, взаємну погодженість і загальну спрямованість на реалізацію намічених цілей [5, с. 16].

Отже, якщо погоджуватись із тим, що принципи відбивають характер системи управління в цілому, об'єктивний зміст усіх явищ і реальних процесів управління, то слід визнати, що принципи управління відповідно детерміновані місцем даних явищ, їх роллю в системі дозвільної діяльності, що є підставою для їх систематизації.

Тому першою підставою систематизації принципів дозвільної діяльності є виділення загальносистемних принципів - загальних закономірностей, відносин і процесів, що властиві всій системі державного управління, створюють вихідні, типові закономірності відносин і взаємозв'язків різних груп її елементів (підсистем) [3, с. 188].

Наступна підстава систематизації пов'язана з аналізом і науковою характеристикою тих закономірностей, відносин і взаємозв'язків, що організовують групи елементів, які характеризують власне дозвільну діяльність у господарській сфері. Доцільно, на нашу думку, виділити третю складову систематизації - залежно від аспектів спеціалізованої господарської діяльності.

У цілому принципи дозвільної діяльності можна об'єднати в такі групи:

загальносистемні принципи державного управління (законності; пріоритету прав та свобод людини і громадянина; рівності громадян перед законом; демократизму нормотворчості й реалізації права; взаємної відповідальності держави і людини; гуманізму і справедливості у взаємовідносинах між державою і людиною [2, с. 82];

принципи дозвільної діяльності в господарській сфері;

принципи дозвільної діяльності у сфері екологічної безпеки.

Важлива роль загальносистемних принципів обумовлена тим, що вони є основними правилами (положеннями), загальними для всіх видів, сфер і галузей управління в нашій державі, є обов'язковими і для дозвільної діяльності. Розглянемо принципи дозвільної діяльності у сфері господарської діяльності.

5 січня 2006 р. набрав чинності Закон України "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності", основною метою якого було упорядкування процедур видачі документів дозвільного характеру. Цим Законом вперше на законодавчому рівні:

затверджено норму щодо встановлення виключно законами необхідності отримання того чи іншого документа дозвільного характеру, а також вимоги до порядку його отримання;

зафіксовано європейські принципи видачі документів дозвільного характеру, а саме: принцип організаційної єдності та принцип декларування;

установлено адміністративну відповідальність посадових осіб дозвільних органів за порушення процедур видачі дозвільних документів.

Ст. 3 Закону закріплює основні принципи державної політики з питань


Сторінки: 1 2 3