У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Екологічне картографування

План

1. Топографічні карти. 

2. Тематичні карти.

3. Екологічні карти. 

4. Географічні інформаційні системи

5. Регіональні інформаційні системи

Екологічне картографування — одна зі складових інформаційної системи екологічного управління, що грунтується на використанні топографічної інформації та спеціальних екологічних карт. Більшість екологічних проблем має просторовий характер і потребує картографічного відображення. Оцінка стану навколишнього природного середовища і прогноз його розвитку завжди спираються на територіальний або ландшафтний підхід, оскільки ландшафти є тими територіальними системами, в умовах яких відбувається взаємодія людини і природи.

Забезпечення збалансованого, екологічно безпечного розвитку окремих територій держави можливе лише за умов розуміння, як функціонують природні та антропогенні комплекси, що перебувають у їх межах. Такий цілісний підхід до вивчення природних і техногенних об'єктів та використання отриманої на його основі екологічної інформації в процесі прийняття управлінських рішень визначають важливість і необхідність застосування сучасних географічних методологій. Підтвердженням актуальності екологічного картографування та посилення його ролі стало створення на базі Головного управління картографії, геодезії та кадастру Державної служби геодезії, картографії та кадастру (Укргеодезкартографія) і включення її до структури Міністерства екології та природних ресурсів України.

Еколого-географічне картографування зародилося в 70—80-х роках XX ст. у природоохоронній сфері. Ідея такого картографування полягала в отриманні і відображенні просторової інформації про реакцію природних систем на техногенний вплив. Основою для розвитку були топографічні і тематичні карти, які поряд з екологічними картами і тепер використовуються в екологічному управлінні.

Топографічні карти.

Більшість елементів топографічних карт є джерелом інформації, яка використовується під час оцінки природних умов і господарського освоєння територій, а також під час аналізу взаємозв'язків екосистем. Розглянемо такі окремі елементи топографічних карт, як рельєф, гідрографія, рослинність, ґрунти, соціально-економічні об'єкти, та інформацію, яку вони дають.

¦ Рельєф: ухил поверхні — про активність міграції речовин, у тому числі забруднювачів; штучні форми рельєфу (кар'єри, кургани, виїмки) — про техногенний вплив; природні форми рельєфу (зсуви, яри, обвали) — про прояву небезпечних процесів; лінії гребель і водорозділів — про площинний розподіл горизонтальних зв'язків в екосистемах тощо.

¦ Гідрографія: густина річкової та озерної мережі — про водозабезпеченість, ступінь дренажу; зарегульовані водойми (водосховища, ставки) — про накопичення забруднень; склад донних відкладів — про види забруднювачів на дні водойм тощо.

¦ Рослинність: типи природної рослинності — про обсяги фітомаси, продуктивність та стійкість фітоценозів до антропогенного впливу; штучні насадження (поля, сади, городи) — про антропогенні зміни природного сереловиша; співвідношення корінних і похідних фітоценозів — про вплив господарської діяльності на природне середовище тощо.

¦ Ґрунти: піщані поверхні — про передумови вітрової ерозії грунтів; глинисті поверхні — про активний поверхневий стік та захищеність підземних вод від забруднення; торфовища — про нестійкі торф'яні грунти тощо.

¦ Соціально-економічні об'єкти: населені пункти, дороги — про території площинної і Лінійної трансформації екосистем; заводи, порти, копальні, нафтогазові комплекси — про території потенційно сильного забруднення і порушення природного середовища тощо.

Тематичні карти.

Перелік тематичних карт, що використовуються для цілей екологічного управління, досить великий і різноманітний: карти ґрунтового покриву; карти рослинного, тваринного світу; геологічні, геоморфологічні, кліматичні, соціально-економічні карти та ін. Тематичні карти дають інформацію про природний потенціал території, її характеристики, здатність витримувати антропогенні навантаження. їхнє основне призначення — систематизація інформації про компоненти природного та антропогенного середовища, які є чинниками, що впливають на формування екологічної ситуації на відповідній території.

Екологічні карти.

Ці карти являють собою просторове відображення взаємодії живих організмів, людини і середовища. Екологічне картографування перебуває в стадії становлення. Щоб вирішити комплекс екологічних проблем України, слід розробити цілісну систему екологічного картографування, яка б містила покомпонентні, індикаційні, оцінні, прогнозні та інші види карт. Особлива увага має приділятися картам проблемних або кризових гсоекологічних ситуацій, які відбивають реальність обстановки і є дієвим інструментарієм для прийняття рішень. Найбільш загальний склад системи екологічних карт, призначеної для інформаційного забезпечення екологічного управління, повинен відображати такі питання:

¦ оцінку екологічного потенціалу територій;

¦ характеристику господарського впливу на геоекосистеми;*

дані про стійкість геоекосистем до техногенних впливів;*

характеристику здоров'я населення, зумовленого станом природного середовища і техносфери;*

прогноз екологічної ситуації.

Існують іще спеціалізовані екологічні карти, які поділяються на три групи:

1) аналітичні карти характеристик ситуації (стан окремих компонентів ландшафтів із набором геофізичних і геохімічних параметрів; сучасні природні, особливо відновлювані, ресурси; характер та інтенсивність антропогенного забруднення повітря, грунтів і води тощо);

2) синтетичні карти сумарного впливу діяльності людини, які відображають геоекологічні аспекти взаємодії суспільства і природи (ступінь зміни природних ландшафтів і основні чинники цих змін; екологічно зумовлені аспекти стану здоров'я населення; тенденції та прогноз змін стану навколишнього середовища та причини, що їх зумовлюють, тощо);

3) комплексні карти, які зорієнтовані на багатокомпонентні несинтезовані оцінки стану навколишнього середовища, дають конкретні рекомендації або призначені для перспективного планування і враховують як економічні, так і екологічні аспекти.

Перелічені екологічні карти можуть бути як статичними, так і динамічними, їх застосування дає змогу оцінити не тільки забруднення довкілля, а й відобразити різноманітні екологічні аспекти:*

природні чинники, що визначають ступінь забруднення і самоочищення ландшафтів або екосистем;*

характер та інтенсивність антропогенного впливу (джерела і полігони забруднення, асоціації забруднювачів та інші види впливів);*

виявлені та прогнозні реакції природних систем і населення на антропогенний вплив;*

заходи щодо мінімізації або ліквідації шкідливих впливів та щодо оптимізації природокористування.

Розвиток екологічного картографування в Україні тісно пов'язаний із проблемою створення інформаційних баз даних для систем екологічного управління. Гармонізація взаємодії між couio-, reo- та біотосферою потребує наявність інформаційних баз, що сприяють дослідженню всіх компонентів цих сфер. Масштаби екологічних карт залежать від рівня екологічного моніторингу, на якому проводиться збирання необхідної інформації. Методика екологічних досліджень природно-антропогенних геоекосистем для створення баз даних, яка розроблена професором О. М. Адаменком, визначає такий перелік екологічних карт у блоках інформаційної бази.

1. Геосфера

1.1. Літосфера*

Карта дочетвертинного геологічного середовища (геологія, тектоніка, літологія, корисні копалини) і його порушення шахтами, свердловинами, кар'єрами, провалами, зсувами та іншими антропогенними й природними чинниками.*

Карта розробки мінерально-сировинних ресурсів.*

Карта четвертинного геологічного середовища (генезис, вік, літологія відкладів з елементами геоморфології і неотектоніки, корисні копалини) і його порушення антропогенними й природними чинниками.

1.2. Геофізсфера*

Карти радіаційних, гравітаційних, магнітних, теплових, електричних, сейсмічних, гепатогенних та інших природних полів і їхнього впливу на здоров'я людей.

1.3. Геоморфосфера*

Геоморфологічна карта з порушеннями рельєфу сучасними та древніми геодинамічними процесами (сейсмолислокації, зсуви, площинна й лінійна ерозія, яри, обвали, осипання, карст, суфозія, провали тощо) та їх прогнозування.

1.4. Гідросфера*

Карта підземних вод та їх забруднення шкідливими речовинами.*

Карта фунтових вод та їх забруднення шкідливими речовинами.*

Карта поверхневих вод та їх забруднення шкідливими речовинами.*

Карта несприятливих гідрологічних явищ (повені, пересихання і промерзання русел, селеві потоки, лавини, замулювання, наноси на заплавах рік, ерозія берегів, заболочення та ін.).*

Карта водопостачання, водоспоживання та водовідведення.*

Карта санітарно-гігієнічного стану водних ресурсів та прогнозування водокористування в близькому і подальшому майбутньому.

1.5. Атмосфера*

Карта стану повітряного басейну і його забруднення окисами сірки, азоту, вуглецю, пилу та іншими шкідливими компонентами від стаціонарних джерел.*

Карта транскордонних переносів.*

Карта забруднення атмосферного повітря автотранспортом.*

Карта частки автотранспорту та стаціонарних джерел у загальному забрудненні атмосферного повітря району.*

Карта площинного розподілу ресурсів тепла і вологи залежно від рельєфу.*

Карта вітроенергетичних ресурсів.

2. Біотосфера

2.1. Педосфера*

Карта грунтів та їх забруднення шкідливими речовинами.*

Карта трансформації земельних угідь під впливом ерозії, зсувів, підтоплення та інших несприятливих процесів.*

Карта меліорації земель та її наслідків.*

Карта використання в сільському господарстві мінеральних добрив та отрутохімікаті в.їй*

Карта прогнозування динаміки використання земельних ресурсів у близькому і подальшому майбутньому.

2.2. Фітосфера*

Карта лісових ресурсів, лісостепової, степової і лучної рослинності, полезахисних лісосмуг, водоохоронних лісів, штучних агросистем.*

Карта забруднення рослинного покриву хімічними речовинами, радіонуклідами та іншими забруднювачами.*

Карта прогнозу змін забруднення рослинного покриву в близькому і подальшому майбутньому.

2.3. Зоосфера*

Карта токсикозу диких і свійських тварин.*

Карта екологічної ситуації в місцях розташування тваринницьких комплексів.

3. Соціосфера

3.1. Техносфера*

Карта джерел забруднення.*

Карта побутових і промислових відходів, їх розміщення, утилізації та переробки.*

Карта екологічної ситуації в місцях сміттєзвалищ.*

Карта радіаційного забруднення району.*

Карта шумового, електромагнітного, високочастотного та іншого забруднення.*

Карта автодоріг і впливу автотранспорту на стан забруднення навколишнього середовища (повітря, землі, рослин) уздовж автомагістралей.

3.2. Демосфера*

Карта медико-географічного районування.*

Карта ареалів основних захворювань за віковими категоріями населення.*

Карта ареалів відхилення від нормального фізичного і психічного розвитку дітей дошкільного та шкільного віку.*

Карти професійних захворювань на промислових підприємствах і в сільській місцевості.*

Карта прогнозу змін медико-біологічних і санітарно-гігієнічних умов у близькому і подальшому майбутньому.

Значну частину наведених видів карт доцільно розробляти за допомогою автоматизованих систем картографування. Екологічні карти, що характеризують різноманітні процеси і є результатом моделювання відповідних реакцій та застосування сценарних підходів до розвитку екологічних ситуацій, розробляються на комп'ютерній основі із застосуванням спеціалізованого програмного забезпечення. Найкращим кінцевим продуктом такого картографування є екологічні атласи територій, що містять аналітичні, синтетичні і комплексні карти. Нині сучасний підхід до створення екологічних карт — це застосування геоінформаційних систем, які поєднують у собі всі досягнення екологічної науки та інформаційно-комунікаційних технологій.

8.8 Географічні інформаційні


Сторінки: 1 2 3 4