У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 612

УДК 612.4.062:612.19 

Коцан І.Я., Журавльов О.А. 

ОСОБЛИВОСТІ ДИНАМІКИ ПОКАЗНИКІВ МОЗКОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПРИ ВИКОНАННІ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИХ ЗАВДАНЬ ПІДВИЩЕНОЇ СКЛАДНОСТІ В ОСІБ, ЩО ПОСТРАЖДАЛИ ВНАСЛІДОК АВАРІЇ НА ЧАЕС

Результати досліджень свідчать про наявність певного рівня взаємо- узгодженості змін загального мозкового кровотоку та електрогенезу кори головного мозку. Найбільшою мірою взаємоузгодженими були зміни, що стосувалися неспецифічної активації кори головного мозку (альфа-системи), тоді як тета-система виявила незначний рівень кореляційних зв'язків зі змінами загального мозкового кровотоку. В осіб, що проживають на радіоактивно забруднених територіях, відмічаються ознаки вегето-судинної дисфункції та погіршення еласто-тонічних властивостей артеріальних судин головного мозку.

Ключові слова: мозкова активність, енергетична активність мозку, постраждалі внаслідок аварії на ЧАЕС.

Результаты исследований свидетельствуют о наявности определенного уровня взаимосогласованности изменений общего мозгового кровотока и электрогенеза коры головного мозга. В наибольшей мере взаимосогласованными были изменения, которые касались неспецифической активации коры головного мозга (альфа-системы), тогда как тета-система проявила незначительный уровень корреляционных связей с изменениями общего мозгового кровотока. У особ, которые проживают на радиоактивно загрязненных территориях, отмечаются признаки вегето-сосудистой дисфункции и ухудшения эласто-тонических свойств артериальных сосудов головного мозга.

Ключевые слова: мозговая активность, энергетическая активность мозга, пострадавшие вследствие аварии на ЧАЭС.

The results of researches testify the presence of some level of co-ordination of general cerebral blood flow changes and electro-genesis of cortex. In a most degree concerted were changes of the heterospecific activating level of cortex (alpha-system), while theta-system, found out the insignificant level of cross-correlation connections with the changes of general cerebral blood flow. At the persons living on radioactive polluted territories, attributes of vegeto-vascular dysfunction and deterioration of elasto-tonic properties of brain arterial vessels are marked.

Key words: brain activity, energetic brain activity, people who suffered as the results of Chornobyl catastrophe. Вступ

Однією з актуальних проблем сучасної психофізіології є встановлення зв'язків між параметрами нейрофізіологічних механізмів мозкової активності та показниками індивідуальних психічних функцій людини як у стані спокою, так і в умовах різноманітних впливів [1]. Важливим аспектом для вирішення питання взаємодії нервової системи, як базису вищих психічних процесів, та кро- возабезпечення структур головного мозку, як енергетичного субстрату, для такого роду діяльності є вивчення особливостей електричної активності кори головного мозку та системного мозкового кровотоку [2; 3].

Відповідно до сучасних уявлень, робота головного мозку забезпечується тісною взаємодією інформаційних та активаційних процесів. При цьому системи прийому, переробки сигналів та формування поведінкових програм, маючи в своєму розпорядженні результати оцінки наявної ситуації, створюють через систему регуляції «енергетичний фон», функціональний стан, оптимальний для діяльності організму в даних умовах, який, у свою чергу, розглядається як похідна від міри активованості ЦНС. Оптимальним у конкретній ситуації вважають такий рівень активації, який дозволяє досягнути мети діяльності при якомога менших енергетичних затратах.

Унаслідок аварії на Чорнобильській АЕС значна територія України зазнала радіаційного забруднення, яке спричинило певні зміни у функціонуванні як окремих органів і тканин, так і цілісного організму. Важливу роль у виникненні реакцій на рівні організму відіграє вплив іонізуючих випромінювань на інтегративні системи організму, які забезпечують цілісність його функціонування. Дане питання тривалий час було предметом полеміки науковців, частина з яких висували думки про відносно високу резистентність ЦНС до дії радіації [4; 5]. Однак варто відзначити, що поява морфологічних змін, яка досить часто визначалася як індикатор радіаційного впливу, є ознакою глибокої патології, тоді як функціональні розлади ЦНС спостерігаються вже при невеликих дозах [6; 7]. В сучасній науковій літературі практично не наводиться даних про особливості нейрофізіологічних механізмів функціонування кори головного мозку та особливостей вегетативного забезпечення коркової активності в осіб, що з моменту народження проживали в умовах хронічної дії малих доз радіації. Слід враховувати, що даний контингент є унікальним, оскільки протягом усього онтогенезу формування і дозрівання функціональних систем організму відбувалося за умов пролонгованого низькоінтенсивного опромінення. Саме тому дослідження особливостей електричної активності жителів радіаційно забруднених районів в поєднанні із вивченням стану загального мозкового кровотоку у відповідь на розумове навантаження є актуальним.

Матеріал і методи дослідження

У ході даного дослідження було проведено обстеження 120 осіб віком 17-18 років, здорових за даними психоневрологічного та соматичного обстеження. Відповідно до мети дослідження, було виділено 2 групи обстежуваних осіб: експериментальну (60 осіб, що проживають в умовах хронічного впливу малих доз радіації з моменту народження) та контрольну (60 осіб з відносно екологічно чистої зони). Особи, які склали експериментальну групу, проживали на території Волинської області із сумарною щільністю радіаційного забруднення 1-5 Кі/км2.

Проведене нами дослідження носило комплексний характер і включало в себе вивчення електричної активності головного мозку (електрон- цефалографія) та особливостей загального мозкового кровотоку (реоенцефалографія). Когнітивні завдання підбирались попередньо з числа тих, які використовуються практичними психологами, відповідно до особливостей кожної методики [8; 9].

Біоелектрична активність кори головного мозку досліджувалась за допомогою системи комп'ютерної електроенцефалографії «DX-5000» (Харків, 1999). Електроди розміщувалися за міжнародною системою 10/20 у шістнадцяти симетричних точках лівої і правої півкуль головного мозку. Реєстрація здійснювалась монополярно. Шляхом математичної обробки, на основі алгоритму швидкого перетворення Фур'є, розраховувалися такі кількісні параметри ЕЕГ, як інтенсивність електричної активності, що характеризує активацію кори головного мозку в зоні відведення, та величини кроскореляційної функції попарно взятих відведень, які


Сторінки: 1 2 3 4 5