У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 323

УДК 323.15 (477)

Шипка Н.П.

УГОРСЬКА НАЦІОНАЛЬНА МЕНШИНА У ВИБОРЧИХ ПРОЦЕСАХ НЕЗАЛЕЖНОЇ УКРАЇНИ

Досліджується участь угорської національної меншини України у виборах 1994, 1998, 2002, 2006 рр. З'ясовано, що представлення політичних інтересів угорської національної меншини до органів державної влади та місцевого самоврядування здійснюється через прямий вплив на владу шляхом створення національних політичних партій меншини та їх участю у виборах. Проаналізовано особливості електоральної поведінки угорської національної меншини як суб'єкта виборчого процесу.

Ключові слова: національна меншина, виборці, процес, незалежність, держава, суспільство, політична влада, товариства, мандат.

Исследуется участие венгерского национального меньшинства Украины в выборах 1994, 1998, 2002, 2006 гг. Выяснено, что представление политических интересов венгерского национального меньшинства к органам государственной власти и местного самоуправления осуществляется через прямое влияние на власть путем создания национальных политических партий меньшинства и их участием в выборах. Проанализированы особенности электорального поведения венгерского национального меньшинства как субъекта избирательного процесса.

Ключевые слова: национальная меньшина, избиратели, процесс, государство, общество, политическая власть, общества, мандат.

The participation of hungarian national minoritiy in the elections in 1994, 1998, 2002, 2006 have been analyzed. Performance of political interest hungarian national minoritiy to organ of state and local power realize from direct influence to authority by means of formation national minority parties and its participation in the elections is definited. Electoral behavior feature of hungarian national minoritiy have been analyzed as subject of electoral process.

Key words: national minority, electorate, process, state, society, political power, societies, mandate.

Актуальність та постановка проблеми.

Важливим механізмом трансформації суспільних відносин в Україні на сучасному етапі є вибори. Вибори є основою демократичного суспільства, головною формою політичної участі населення. Становлення України як демократичної, правової держави сприяє тому, що національні меншини прагнуть заявити про себе як про суб'єкти політики. Схвалення чи протидія національних меншин політичній владі, рівень їх політичної свідомості, широкий спектр політичних інтересів і ціннісних орієнтацій може призвести до напруги та конфліктів у суспільстві. Саме з цієї причини важливим є дослідження електорального досвіду національних меншин. Суттєвого доповнення потребують політичні знання про особливості електоральної поведінки національних меншин України, зокрема, і угорської національної меншини України. Необхідність дослідження зумовлена реформуванням виборчого законодавства України, створенням та активізацією політичних партій угорських національних меншин в електоральному просторі. Вивчення виборчої поведінки представників угорської національної меншини активізується і потребою знань відповідним фахівцям, державним служ-бовцям для осмислення електорального досвіду і планування наступних виборчих кампаній. Актуальність дослідження очевидна також з погляду недостатнього вивчення проблематики нашого дослідження.

Стан опрацювання проблеми. Електоральні дослідження угорської національної меншини України ще не стали предметом окремих наукових розвідок. Науковці, аналізуючи виборчі процеси України, зазвичай, подають короткі дані про електоральну поведінку національних меншин. Закарпатський науковець П. Токар, проводячи соціолого-політологічний аналіз національного руху на Закарпатті початку 1990-х років, подає дані про представництво угорської національної меншини в органах місцевого самоврядування [11]. Деякі напрацювання щодо нашої проблематики знаходимо у наукових доробках закарпатських дослідників І. Миговича, І. Гранчака, Л. Поті [7; 8]. Вчені, аналізуючи специфіку діяльності угорської національної меншини у суспільно- політичному житті Закарпаття, зокрема характеризують участь у виборах до Верховної Ради України осередків політичних партій та національно-культурних товариств, які репрезентують інтереси меншини.

Слід відзначити монографію відомого харківського науковця Л. Лойко, яка досліджуючи феномен етнонаціональних громадських організацій нашої держави, аналізує вплив громадських організацій угорської національної меншини на результати виборів у регіоні компактного проживання меншини [6]. Закономірно, що в своїх працях вказані автори приділяють увагу угорській національній меншині як суб'єкту виборчого процесу, проте тільки в межах і контексті свого предмета дослідження. Статистичну інформацію про участь угорської національної меншини України у виборчих процесах знаходимо в архівних матеріалах та бюлетенях відділу в справах національностей та міграції Закарпатської обласної державної адміністрації, періодичній пресі [1; 2; 3; 9; 12]. Незважаючи на певні напрацюван- ня щодо предмету нашого дослідження, обрана тема все ж потребує наукової розробки.

Мета. Зважаючи на актуальність та недостатню вивченість проблеми, автор поставив за мету: 1) охарактеризувати угорську національну меншину України як суб'єкт виборчого процесу; 2) виявити форми та рівні участі угорської національної меншини у політичному процесі України.

Об'єктом дослідження є угорська національна меншина України, як важливий елемент громадянського суспільства та його політичної системи. Предметом дослідження є особливості участі представників угорської національної меншини та її політичних партій у парламентських виборах України.

Виклад основного матеріалу.

Власні політичні інтереси угорська національна меншина може реалізовувати шляхом участі у різноманітних формах політичного процесу. Найактивніші форми полягають у безпосередній участі у виборчому процесі і парламентській участі у владі. Сьогодні, практично єдиним механізмом такої участі є угорські політичні партії. Угорська національна меншина як суб'єкт політики прагне впливати на внутрішню та зовнішню політику держави до справедливого розподілу влади на усіх рівнях. Безперечно, вибори є головною формою політичної участі угорської національної меншини для досягнення власних політичних цілей. Важливим для аналізу результатів парламентських виборів є підсумки голосування, оскільки вони відображають вплив політичних партій, їх рейтинг на місцях.

Угорці, у березні 1990 р., брали участь у виборах до республіканських та місцевих рад народних депутатів, що проходили на хвилі національного відродження. За підсумками виборів, у Верховну Раду України


Сторінки: 1 2 3 4 5