У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 321

УДК 321.1

Цокур Є. Г.

ЗОВНІШНІ ДЖЕРЕЛА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЛЕГІТИМНОСТІ ПОЛІТИЧНОЇ ВЛАДИ: СВІТОВИЙ ДОСВІД ТА УКРАЇНСЬКІ РЕАЛІЇ

Головну увагу в дослідженні присвячено аналізу українського досвіду забезпечення владної легітимності в контексті загальноєвропейських та світових тенденцій в практичній та теоретичній площинах, а також представленню авторського бачення шляхів та методів забезпечення легітимності українських владних інституцій на основі наявного міжнародного досвіду та світових тенденцій щодо взаємопов'язаності легітимаційних дій та процедур з проблематикою становлення дієвих та впливових інституцій громадянського суспільства.

Ключові слова: легітимність, влада, легітимація, громадянське суспільство, політичний режим, демократія, суспільство, владно-державні інституції.

Главное внимание в исследовании уделено анализу украинского опыта обеспечения властной легитимности в контексте общеевропейских и мировых тенденций в практической и теоретическое плоскостях, а также представлению авторского видения путей и методов обеспечения легитимности властных институций Украины на основе имеющегося международного опыта и мировых тенденций относительно взаимозависимости легитимационных действий и процедур с проблематикой становления действенных и влиятельных институций гражданского общества.

Ключевые слова: легитимность, власть, легитимация, гражданское общество, политический режим, демократия, общество, властно-государственные институции.

Above all attention in research is devoted to the analysis of Ukrainian experience of providing of power legitimacy in the context of the European and world tendencies in practical and theoretical planes, and also presentation of the author seeing of ways and methods of providing of legitimacy of Ukrainian power institutions on the basis of present international experience and world tendencies in relation to intercommunication of legitimating actions and procedures with problems of becoming of effective and influential institutions of civil society.

Key words: legitimacy, power, legitimation, civil society, political regime, democracy, society, national-state institutions.

Проблематика легітимності політичної влади, способів та методів її легітимації як ніяка інша відображає в собі всю складність і суперечливість сучасного політичного процесу. Від початку вона побудована на поєднанні елементів примусу і довіри з метою створення та підтримання ефективної моделі владарювання, управління державою і суспільством. Легітимаційна діяльність, як сукупність відповідних технологій, методів і дій, являє собою незриму межу між дозволеним та бажаним в політиці, забезпеченні життєдіяльності суспільства. Різні трактування термінів «легітимність» та «легітимація» якраз і відображають суб'єктивний погляд на можливість, доцільність, правомірність певних дій щодо керівництва суспільством та державою.

Суспільно-політичні зміни в Європі та Україні початку 90-х років ХХ ст. засвідчили актуальність та необхідність реалізації різноманітних інтеграційних моделей. Становлення євроатлантичних інституцій спонукало до пошуку ефективної моделі взаємодії з ними та набуття певного досвіду, в тому числі і в частині становлення дієвого та впливового громадянського суспільства в Україні. Будучи тривалий час відстороненою від світових суспільно- політичних процесів, українська політична система наслідувала моделі взаємодії держави та суспільства, що склалися ще в радянський період, і в яких ідея громадянського суспільства не знаходила дієвого відображення. Використання європейського досвіду становлення та розвитку громадянського суспільства в контексті легітимаційних процесів безперечно пожвавить та оптимізує як процес українського державотворення, так і євроінтеграційні процеси загалом.

За останні роки зазначена проблема знайшла своє відображення в багатьох наукових дослідженнях, які стосуються, в тому числі, і проблем євро- інеграційних процесів та місця в них України. Позитивним є те, що більшість дослідників об'єктивно та неупереджено підходять до аналізу проблематики легітимності політичної влади та ролі громадянського суспільства в українському державотворенні та легітимаційних процесах, відверто вказують на численні проблеми та негаразди в цій галузі. Серед вітчизняних дослідників проблематики легітимності політичної влади та громадянського суспільства можна назвати С. Рябова, Є. Бистрицького, Ф. Рудича, Г. Зеленько, І. Кресіну та ряд інших, які в своїх роботах розглядають певні аспекти досліджуваної автором проблеми.

Тому дослідження українського досвіду забезпечення владної легітимності в контексті загальноєвропейських та світових тенденцій має як практичне, так і теоретичне значення.

Метою роботи є розробка авторської концепції моделей та методів забезпечення легітимності українських владних інституцій на основі наявного міжнародного досвіду та світових тенденцій щодо взаємопов'язаності легітимаційних дій та процедур з проблематикою становлення дієвих і впливових інституцій громадянського суспільства.

Розвиток політичної думки засвідчує наявність низки проблем, однією з головних серед яких є відсутність загальновизнаної концепції громадянського суспільства. Сучасна політична наука, і українська і європейська, не дає єдиного визначення та тлумачення терміну «громадянське суспільство». Кожен із дослідників має можливість подати власне бачення сутності, функцій та місця ідеї громадянського суспільства у сучасному суспільно-політичному житті та політичній науці.

Термін легітимація дослівно перекладається як узаконення. Але в сучасній політичні науці розрізняються поняття узаконення та легітимація. Останнє є більш широким і стосується не стільки юридичної складової визнання влади, а в більшій мірі суспільного визнання виправданості зазіхань на владу певних особистостей та груп.

Легітимація пов'язана з ідеологією, політичною культурою, політичною свідомістю, традиціями, громадянським суспільством. Легітимація - це процедура суспільного визнання якої-небудь дії, діючої особи, факту, події.

Різниця між легітимністю та легітимацією - це різниця між результатом та процесом.

Проблематика досліджень процесу владної легітимації потребує неабиякої уваги з боку науковців, оскільки є однією з ключових щодо розуміння природи влади та моделей її прояву в політичному та державному управлінні.

У сучасній політичній теорії поняття легітимності означає наявність достатніх аргументів на користь вимог визнання певного політичного режиму справедливим та ефективним. Легітимний лад - це такий суспільно-політичний


Сторінки: 1 2 3 4