У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 22

УДК 22.01+37

Бронніков В.Д., Приймак О.В.

КОН'ЮНКТУРНІСТЬ У СОЦІАЛЬНО- ПОЛІТИЧНИХ НАУКАХ І ОСВІТІ

В статті проаналізовано теоретико-методологічні засади поняття кон'юнк- турності та розкрито механізми впливу політичної кон'юнктури на сучасну науку та освіту в Україні.

Ключові слова: кон'юнктура, політична кон'юнктура, суспільно-політична наука і освіта в Україні.

В статье проанализированы теоретико-методологические основы понятия конъюнктурности и раскрыты механизмы влияния политической конъюнктуры на современную науку и образование в Украине.

Ключевые слова: конъюнктура, политическая конъюнктура, общественно- политическая наука и образование в Украине.

The article analyzes the theoretical-methodological bases of the conjuncture and gives the mechanisms of the impact the political conjuncture of modern science and education in Ukraine.

Key words: conjuncture, the political conjuncture, socio-political science and education in Ukraine.

Постановка проблеми. Необхідність звільнення науки та освіти від кон'юнктурної домінанти обумовлює актуальність даної теми як для України, так і для інших держав світу. Освіта та наука, що динамічно розвиваються останнім часом потребує свободи від тих рамок та впливів, які на неї накладені кон'юнктурними впливами політики, економіки та міжнародної сфери. Гуманітарна освіта та наука в Україні проходить період переходу на нові ринкові умови та змушена підпорядковуватися вимогам ринку. Найчастіше, щоб вижити українській освіті та науці доводиться пристосовуватися під політичні зміни в країні, економіці та світі, а відтак, з'являється загроза збільшення їх кон'юнктурності.

Аналіз останніх досліджень. Дана тема не отримала свого дослідження в науковій літературі. Однак певні елементи теми присутні в працях дослідників з економіки, лінгвістики та права.

У працях таких відомих зарубіжних вчених - економістів у галузі кон'юнктурних досліджень, як Ф. Лассаля, В. Репке та В. Зомбарта, А. Шеффле і російських вчених-економістів Д. Опаріна, П. Левшина, Д. Костюхіна, І. Біляєвського, С. Первушина, М. Кондратьєва, В. Карпова, В. Кучеренко, Г. Ковалевського [1; 14; 15; 17; 19; 21; 23; 24; 27; 29; 31.] та ін. Наведено визначення кон'юнктури та розглянуті питання, пов'язані з проведенням кон'юнктурних досліджень в економічній теорії.

Тлумачення терміну кон'юнктура можна знайти в енциклопедичних, політичних та лінгвістичних словниках. Це такі словники як Великий економічний словник під редакцією А. Азрилияна [4], Великий енциклопедичний словник [5], Сучасний політичний словник В. Даниленка [10], Енциклопедія бізнесмена, економіста, менеджера за редакцією Р. Дяківа [11], тлумачному словнику російської мови Н. Єфремової [32], тлумачному словнику В. Ожегова [34], тлумачному словнику А. Ушакова [33], енциклопедичному словнику Ф. Брокгауза та І. Ефрона [37], однак вони зосереджуються на питаннях кон'юнктурності як поняття з економічної категорії.

Питання політичної кон'юнктури та теорії кон'юнктурності як категорії політичної науки, не є дослідженими. Вони є предметом публіцистичних статей і не розглядалися раніше з наукової точки зору. Окремі приклади прояву кон'юнктурності та елементи формування кон'юнктури можна знайти в деяких російських та іноземних джерелах, в періодичних виданнях та наукових працях. Це праці З. Бжезинського [2; 3], А. Бондар [6], А. Верещагіна [7], С. Герасимчука, Я. Матійчика [8], Е. Гильбо [9], Л. Коханець [22], А. Лисюк[25], О. Мамедова [26].

Приклади проявів кон' юнктурності в суспільно- політичних науках, зокрема в історії, описані у великому дослідженні шкільних підручників з історії, викладеному на сайті Харківської правозахисної групи, було здійснено ґрунтовний аналіз шкільного курсу історії з позиції професійних вчених-істориків, педагогів і вихователів, та виявлено низку суттєвих недоліків та неточностей, що були продиктовані

виключно політичною кон'юнктурою [12; 16; 30;

35; 36]

Однак в усіх цих працях висвітлено лише окремі моменти проблеми, тоді як вона потребує детального розгляду з точки зору теоретичної та практичної науки.

Метою статті є теоретико-методичний аналіз механізмів кон'юнктурних впливів в соціально- політичних науках та освіті та надання рекомендацій щодо убезпечення науки та освіти від негативного впливу політичної кон' юнктури.

З огляду на поставлену мету визначено такі дослідницькі завдання:

дослідити теоретичні засади поняття кон'юнк- турності, розкрити суть та зміст даного поняття в соціально-політичних науках;

визначити види, умови формування та прояви кон'юнктурності в різних сферах суспільного життя;

виявити вплив політичної кон'юнктури на характер освіти в Україні та напрямки вивчення в соціально-політичних науках.

Поняття кон'юнктурності в соціально-політичних науках досить нове. Найчастіше його використовують в негативному значенні для визначення процесів «підлашговування» під конкретну ситуацію в політиці чи економіці. Однак, наукового вивчення цього терміну ще немає.

Політична кон'юнктурність не була досліджена раніше, хоча це явище є предметом постійного зацікавлення. В результаті опрацювання наукової літератури ми виявили, що питання кон'юнктурності в науці та освіті не є дослідженим. Тому, можна зробити висновок про відсутність чіткого та однозначного визначення поняття кон' юнктура, чим обумовлюється актуальність дослідження процесу становлення поняття та тлумачення даної категорії в сучасному розумінні, особливо поняття кон'юнктури в політиці та соціально-політичних науках.

Поняття кон'юнктура виникло ще в Давньому Римі і означало «описувати ситуацію, поєднувати різноманітні речі». Термін походить від середньо- вічнолатинського «conjunctura» та від латинського «conjungo» - зв'язую, сполучаю.

На англійській мові слова «conjuncture», «juncture», «state of affairs» «state of the market» перекладаються на нашу мову як кон'юнктура, але мається на увазі лише кон'юнктура в економічній сфері [20].

Для позначення кон'юнктури в політиці використовується термін political situation [28, с. 95]. Дане тлумачення терміну в англійській мові не повністю розкриває суть поняття кон'юнктури, оскільки в термін політична ситуація не входить такий процес


Сторінки: 1 2 3 4 5