У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 338

УДК 338.246:620.9 (477)

Карабут Г.В., Територіальне управління Державної інспекції з енергозбереження по Миколаївській області

Забезпечення енергетичної безпеки України

У статті розглянуто поняття загрози енергетичній безпеці України, причини, що їх спричинили, проаналізовано нормативно-правову базу, стан вирішення цієї проблеми. Автором запропоновано напрямок забезпечення енергетичної безпеки нашої держави на основі інтеграційних процесів та зацікавленості в цьому питанні з боку Європи і Росії.

In the article the issue of the threat to the energy-security of Ukraine and the reasons which caused it are concerned; besides the law-base and the level of solving this problem is analyzed. The author has proposed the direction of providing the energy-security of our country on the base of the integrational processes and European and Russian interest towards this question.

Вже протягом 13 років існування незалежної України суспільство не перестає хвилювати стан енергетичної безпеки нашої держави. Пояснюється це тим, що ситуація в енергетиці впливає і на стан економіки країни, а, відповідно, і на добробут громадян. Отже, спробуємо в рамках запропонованої статті розібратися в причинах виникнення, змісті, можливих шляхах вирішення цього питання.

В перші ж роки незалежності становище в енергетиці потребувало офіційного визнання проблеми та прийняття нормативно-правової' бази щодо її вирішення. На сьогоднішній день енергетична безпека держави визначається як "своєчасне, повне і безперебійне забезпечення якісним паливом та енергією матеріального виробництва, невиробничої сфери, населення, комунально-побутових та інших споживачів, запобігання шкідливому впливові на довкілля транспортування, перетворення і споживання паливно-енергетичних ресурсів в умовах сучасних ринкових відносин, тенденцій та показників світового ринку енергоносіїв" [8]; додам до цього слушну, на мій погляд думку, що паливо та енергія повинні бути економічно доступними для споживачів [7]. У концептуальному офіційному документі щодо питань національної безпеки нашої держави -

Законі України "Про основи національної безпеки України" - визначені чинники, що становлять загрозу національним інтересам і національній безпеці в економічній сфері, зокрема, неефективність використання паливно- енергетичних ресурсів, недостатні темпи диверсифікації джерел їх постачання та відсутність активної політики енергозбереження; отже, енергетична безпека визнана як важлива складова національної безпеки держави. Саме виходячи з наведених визначень, розглянемо основні проблеми забезпечення енергетичної безпеки (далі будемо користуватися скороченням ЕНБ, що запропоновано в [6]).

Виходячи з реалій сьогодення, ми повинні констатувати, що стан забезпечення економічно доступними енергоресурсами (а, відповідно, і стан енергетичної безпеки), дуже часто навіть за нормальних умов є незадовільним, не кажучи вже про надзвичайні ситуації.

Основною з причин цього є те, що і економіка України в цілому, і ПЕК зокрема, формувались та тривалий час існували як складова частина економіки спочатку Російської імперії, а згодом - Радянського Союзу. Отже, станом на 1991 рік ПЕК України як такого фактично не було; це був уламок ТЕК СРСР. Підтверджують це цікаві висновки, які були зроблені на підставі розрахунків ще в 1993 році: у випадку повного розриву господарських зв'язків між колишніми республіками СРСР Росія здатна виробляти 66% кінцевого продукту, Казахстан - 27%, Білорусь - 16%, Україна - 15% [7]. З того часу пройшло вже 11 років, але стан справ в енергетиці і зараз залишається актуальним, оскільки ЕНБ країни має велике значення не тільки для економічної ситуації; вона (ЕНБ), без припущення, є одним з ключових елементів забезпечення незалежності України як держави.

Відзначимо взаємозалежність процесів в енергетиці та в економіці держави. Кризові явища в ПЕК негативно впливають на стан в багатьох галузях народного господарства, спричиняючи простої підприємств, зріст собівартості продукції. В той же час труднощі перехідного періоду економіки, ще не завжди дієві ринкові механізми призводять до неплатежів, неефективності управління підприємствами ПЕК. Ці фактори і змушують нас говорити про важливість забезпечення енергетичної незалежності країни.

В [8] визначені внутрішні і зовнішні фактори загрози ЕНБ України.

Характерною рисою енергетики України є енергодефіцитність нашої держави, тобто велика частка імпорту енергоносіїв в паливно- енергетичному балансі (далі - ПЕБ) країни. Як відзначено в офіційних документах, потреби країни за рахунок власних енергоносіїв можуть бути забезпечені лише на 50 відсотків [5].

При цьому імпорт природного газу в Україну складає 77%, імпорт нафти - 72%, імпорт ядерного палива - 100%. І імпортуються ці енергоносії переважно з однієї країни - Російської Федерації.

Ще одним важливим аспектом є те, що у структурі енергоспоживання близько 43% потреб в енергоресурсах припадає на природний газ. Це призвело до того, що на сьогодні в Україні склалась парадоксальна ситуація: обсяги споживання природного газу (переважно імпортованого енергоносія) в 1,7 раза перевищують обсяги споживання вугілля (енергоносія, якого у нас вистачить на сотні років) [7]. Жодна країна світу не будує свою економіку на використанні імпортованого палива; навпаки, перевага віддається власним його видам.

Щодо впливу енергетики на економіку, то не можна обійти таке поняття, як енергоємність ВВП. Цей показник характеризує, наскільки значне споживання ПЕР при виробництві продукції та наданні послуг в державі. Енергоємність ВВП в Україні занадто велика - у 4-5 разів вище середньосвітових показників. Спричинено це: по-перше, структурою економіки країни, в якій переважають енергоємні галузі - чорна металургія, електроенергетика, паливна галузь; по-друге, неефективністю використання

ПЕР, пов'язаного із значною зношеністю та моральною застарілістю обладнання та технологій.

Відзначимо, що зниження питомих витрат


Сторінки: 1 2 3 4