У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 342

УДК 342.849.2

Яцунська О.О.

ПОЛІТИЧНА РЕКЛАМА «ЛІВИХ» НА ДОСТРОКОВИХ ПАРЛАМЕНТСЬКИХ ВИБОРАХ: АНАЛІЗ МАНІПУЛЯТИВНИХ

ТЕХНОЛОГІЙ

Сучасні виборчі кампанії будуються на маніпулятивних технологіях. Їх метою є вплив на людські емоції, і, перш за все, на основні з них - страх і надію. На прикладі телевізійної політичної реклами КПУ, СПУ та блоку Наталії Вітренко «Народна опозиція» розглядаються маніпулятивні технології, що застосовувалися цими політичними силами на дострокових парламентських виборах.

Ключові слова: маніпулятивні технології, емоції, телевізійна політична реклама, КПУ, СПУ, блок Наталії Вітренко «Народна опозиція», дострокові парламентські вибори.

Современные избирательные кампании строятся на манипулятивных технологиях. Их целью является влияние на человеческие эмоции, и, прежде всего, на основных из них - страх и надежду. На примере телевизионной политической рекламы КПУ, СПУ и блоку Наталии Витренко «Народная оппозиция» рассматриваются манипулятивные технологии, которые применялись этими политическими силами на досрочных парламентских выборах.

Ключевые слова: манипулятивные технологии, эмоции, телевизионная политическая реклама, КПУ, СПУ, блок Наталии Витренко, «Народная оппозиция», досрочные парламентские выборы.

Modern election campaigns are based on the manipulative techniques. Their purpose is to influence human emotions and especially on people's fear and hope. The case-study of the TV political advertising of Communist Party of Ukraine, Socialist Party of Ukraine and block of parties named by Natalia Vitrenko «People's opposition» is an example of manipulative techniques used by these political parties during pre-term Parliamentary elections in Ukraine.

Key words: manipulative techniques, emotions, TV political advertising, Communist Party of Ukraine, Socialist Party of Ukraine, block of parties named by Natalia Vitrenko «People's opposition», pre-term Parliamentary elections.

З кожним роком виборчі кампанії в Україні, на жаль, стають все більш цинічними: для досягнення своєї мети політичні сили не гребують ніякими засобами, привертаючи все більш витончені технології впливу на свідомість та поведінку виборців з метою примусити їх діяти (або не діяти) всупереч їх власним інтересам [1, с. 146].

Досліджуючи різні форми і методи сучасного маніпулювання, американський політолог Р. Гудін виокремлює дві головні моделі маніпулювання - психологічну і раціональну [2]. Суть психологічної моделі полягає у виборі найбільш відповідних стимулів для приведення в дію саме тих психологічних механізмів, які здатні викликати бажану для маніпулятора реакцію. За такого підходу людина розглядається як простий механізм, який діє за принципом стимул-реакції [2, c. 25-27]. Навпаки, у раціональній моделі маніпулювання здійснюється за допомогою обману і віроломства [2, c. 43].

Вивчаючи виборчі кампанії, західні дослідники Д. Вестен і Т. Брадер також дійшли висновку: сучасні технології впливу на свідомість та поведінку виборців, як правило, застосовуються в політичній рекламі та апелюють до таких людських емоцій, як «надія» і «страх» [3; 4].

Існує цілий арсенал засобів впливу на емоції. Так, говорячи про візуальний вплив, група американських вчених (П. Ленг, М. Бредлі, Б. Катберт) дійшли висновку: за допомогою тієї чи іншої «картинки», що використовується в політичній рекламі, можна досягти певного результату. Так, рух танків, «ядерний гриб», бійки людей, вищир собаки або вовка ніяк не можуть викликати позитивних емоцій у глядачів. Тоді як зображення сім'ї (мати з дитиною, батьки з дітьми, бабусі-дідусі з онуками), дітей, що граються, усміхнених людей активно використовується спін- докторами (в перекладі з англ. політтехнологами) в роликах, що апелюють до надії [5; 6].

Особливий вплив на виборців, на думку Т. Бра- дера, має колір: певні кольори можуть викликати певні емоції. Наприклад, чорно-біле відео в 10 разів більше викликає страх або роздратування, ніж захоплення чи гордість. Темрява (неясність зображення), сутінки або сірий колір викликають ті ж емоції, що і чорно-білий відеоряд [4, c. 25-28].

Досвід останніх виборчих кампаній також показав, що особливий вплив на виникнення емоцій робить музика. Причому вона впливає підсвідомо, саме тоді, коли ми розглядаємо «картинку» або слухаємо виступ кандидата чи його довірених осіб. Як правило, сентиментальна, патріотична музика впливає на появу таких емоцій, як натхнення або гордість. У свою чергу, політична реклама, що викликає негативні емоції, окрім музики і інформації, має звуки (крики людей, вигуки натовпу, звуки сирени, вибухів, стрілянини тощо) [4, c. 78].

На жаль, в Україні вивченню маніпулятивних технологій, і особливо їх впливу на емоції виборців приділяється недостатня увага, хоча фактичного матеріалу для аналізу більше ніж достатньо. Так, аналіз дострокових виборів до Верховної Ради в 2007 р. дозволяє нам дійти висновку: всі політичні сили намагалися маніпулювати свідомістю електорату та впливати на його поведінку. Причому ці технології використовувалися не тільки фаворитами виборчих

Отже, ми бачимо, що в основу цього політичного ролику була покладена технологія так званого порівняння, яке мається на увазі. Його особливою рисою, на думку американських дослідників К. Джонсон-Карті та Дж. Копленда, є те, що в роликах, які його використовують, не згадується перегонів, але й представниками «лівого» табору - КПУ, СПУ та блоком Наталії Вітренко «Народна опозиція».

Отже, розглянемо маніпулятивні технології більш детально на прикладі цих суб'єктів виборчого процесу, проаналізувавши їх телевізійну політичну рекламу.

Характеризуючи рекламну кампанію Комуністичної партії України на дострокових виборах у Верховну Раду, відзначимо: гасла КПУ мали більше політичне, ніж соціальне наповнення. Крім того, зусилля комуністів були спрямовані не лише на повернення симпатій свого «ядерного» електорату, але


Сторінки: 1 2 3 4