У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 352:342

УДК 352:342.25(477)

Гладенко В.М., Миколаївський державний університет імені В.О. Сухомлинського

Проблеми розуміння сучасного тероризму

У статті автор подає хронологію терористичних атак 11 вересня 2001 року в Сполучених Штатах Америки. Торкається проблеми розуміння сучасного тероризму. Аналізує та описує подальший розвиток подій, зокрема антитерористичну кампанію в Афганістані та "іракську війну". Звертає увагу на ставлення України до терактів 11 вересня та її участь у діях антитерористичної коаліції.

In this article the author presents the chronology of terrorist attack of 11-th September 2001 in United States of America. He touches the problem of present-day terrorism understanding. He analyses and describes the further events evolution, particularly the anti-terrorist campaign in Afghanistan and "Iraqi war". He pays attention on attitude of Ukraine toward to terrorist acts of 11-th September and its part in anti-terrorist coalition actions.

Рано-вранці 11 вересня 2001 року дев'ятнадцять арабських

терористів-смертників, які були розбиті на чотири групи, синхронно з' явилися в трьох американських аеропортах. В кожній групі була, як мінімум, одна людина, котра вміла керувати літаком. Це був чудовий, теплий і безхмарний день.

Терористи зазвичай захоплювали літаки, що здійснювали міжнародні рейси, якими літають громадяни різних країн, - це відразу примножувало ефект. Внутрішні рейси терористів не цікавили, тому вважались більш безпечними. Тільки потім стане зрозуміло, чому терористи обрали авіалайнери, котрі направлялись із Східного узбережжя Америки через всю країну на Західне. Їм потрібні були літаки з повними баками пального, щоб вибухи були якомога потужнішими.

В 7:59 літак авіакомпанії "Америкен ерлайнс", рейс номер АА 11 з 81 пасажиром та 11 членами екіпажу на борту, вилетів з Бостона в Лос-Анджелес. У 8:20 зв'язок з літаком було втрачено. Коли літак опинився над Нью- Йорком, терористи вбили пілотів і самі направили літак на ціль. У 8:45 "Боїнг-767", що здійснював рейс номер 11, влучив у північну

башту Всесвітнього торгового центру.

Аналогічний сценарій розігрався на борту іншого "Боїнга-767" авіакомпанії "Юнайтед ерлайнс", що також летів з Бостона до Лос- Анджелеса. В 9:06 другий літак, що виконував рейс 175, врізався в південну башту Всесвітнього торгового центру.

В 9:40 "Боїнг-757", котрий виконував рейс номер 77, впав на західну частину Пентагона, де були розташовані кабінети офіцерів сухопутних сил. Через двадцять хвилин ця частина будівлі міністерства оборони рухнула.

Літак, що летів у Сан-Франциско, спочатку теж не викликав тривоги. І лише коли він раптово змінив курс, стало зрозуміло, що і цей лайнер теж захоплений. Скоріш за все терористи направлялися в сторону літньої резиденції американського президента в Кемп- Девіді, хоча самого Джорджа Буша там не було. В 10:06 літак упав на покинуту вугільну шахту поблизу міста Піттсбург [1].

Терористичні акти в Нью-Йорку і Вашингтоні 11 вересня 2001 року стали сенсацією на рубежі ХХ і ХХІ століть і були спрямовані на злам базових символів американської цивілізації: військовий - Пентагон, фінансовий - Всесвітній торговий центр. За різними підрахунками, число загиблих складає від 3 до 6 тисяч осіб, а матеріальні втрати оцінено в 50-100 млрд. доларів. Такої трагедії Сполучені Штати ще не знали. В одну мить "єдина світова наддержава" перетворилася просто в одну з "великих" [2].

11 вересня 2001 року стало початком нового періоду. Світ змінився, і це не голослівний вислів. Людство вступило в третє тисячоліття нової ери з гострим відчуттям нових тривог за свою безпеку. Не встигнувши до кінця звільнитися від страхів, котрі майже півстоліття нагнічувались гонкою озброєнь та загрозою ракетно-ядерної війни, світове співтовариство зіштовхнулося з новими викликами та загрозами для безпеки та самого свого існування. Одне з перших місць у переліку цих загроз сьогодні зайняв міжнародний тероризм. Сам по собі політичний тероризм - не новина. Але масштаби, направленість та форми, в яких тероризм заявляє про себе сьогодні, не залишають сумніву в тому, що визріли нові серйозні загрози для безпеки як окремих країн, так і світового співтовариства в цілому [3].

Після атаки терористів на Всесвітній торговий центр та Пентагон 11 вересня 2001 року світ пережив ще декілька жорстоких терористичних актів. Звичайно, різко зросла увага спільноти та спеціалістів до проблеми тероризму, його природи та причин. Раніше була поширена теза, нібито сплеск терору на межі тисячоліть народжений глобалізацією. Пряма залежність ілюзорна, хоча певні зв'язки, напевно, існують.

Часто з тероризмом розширено пов'язують будь-який прояв жорсткого або надмірного насилля. Точніше та ближче до істини буде, можливо, середній підхід, котрий передбачає трактування тероризму як нав'язування своєї волі шляхом незаконного застосування змушуваного насилля або підриву монополії сучасної держави на змушуване насилля - ключового компоненту суверенітету [4].

Безумовно, вересневі події 2001 року у Сполучених Штатах Америки мають глибокі соціальні, економічні, ідеологічні та геополітичні корені. Фахівцям ще належить дати обґрунтовані відповіді на надзвичайно складні запитання, в тому числі про сутність сучасного міжнародного тероризму.

У здійсненні терористичних актів 11 вересня 2001 року спецслужби США звинуватили терористичну організацію "Аль-Каїда", очолювану Усамою бен Ладеном. Джерела виникнення "Аль-Каїди" слід шукати у тривалій війні моджахедів проти окупації радянськими військами Афганістану [2].

Вищезазначені події стали важливим аргументом в радикальному перегляді Стратегії національної безпеки США в ХХІ столітті. Основні постулати нової стратегії були озвучені з достатньо


Сторінки: 1 2 3