У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 327

УДК 327.39:321.1

Сухорукова А. Л., Миколаївська міська рада

Взаємодія органів державної влади з політичними об'єднаннями громадян на сучасному етапі розвитку України

У статті розглядаються питання взаємозв'язку органів державної влади з політичними об 'єднаннями громадян.

The inter connections between the government institutions and political organizations of people are shown in this article.

Зміни, що сьогодні відбуваються в соціокультурній динаміці України, позначені тенденцією переходу від радянського тоталітарного до природнього історичного стану і розвитку державно-організованого суспільства. За умов тоталітарного режиму посилювалася організаційно-структурна функція органів державної влади, сутність якої полягала у ліквідації паростків громадянського суспільства як системи соціальних відносин, що створювалися безпосередньо людьми в процесі їхньої життєдіяльності. В наш час існує впевненість людей в тому, що найбільшу політичну загрозу для людей несе в собі непідконтрольна влада. Це, в свою чергу, підштовхує до розуміння того, що в суспільстві повинна існувати певна сила, конкретний механізм регулювання владних відносин.

Державні функції в кожній країні здійснює розгалужена система органів. Серед них виділяються вищі - парламент, уряд і глава держави. Саме ці органи реалізують основні повноваження у сферах законодавчої та виконавчої влади, і їх діяльність має політичну значущість. До вищих органів також віднесені вищі судові інстанції загальної і спеціальної компетенції - Верховний Суд, конституційний суд, вищій адміністративний суд тощо. Проте судові органи формально відсторонені від реалізації державних функцій політичного

характеру (виняток становить лише діяльність конституційного суду, хоча і він вважається в цілому "неполітичним" органом). Тому тільки дослідивши роботу вищих органів законодавчої і виконавчої влади можна більш або менш точно визначити, в яких формах здійснюється політика, на яких засадах існує і діє державний механізм взаємодії органів державної влади з політичними об'єднаннями громадян.

Серед органів державної влади важливе місце посідають органи виконавчої влади, що здійснюють функції державного управління економічним, соціально-культурним та адміністративно-політичним будівництвом. Від результатів діяльності цих органів понад усе залежить соціально-економічний та політичний стан країни. Саме ці органи виступають основним суб' єктом адміністративного права.

Будучи частиною державного апарату, під органом виконавчої влади розуміють частину державного апарату (організацію), яка має власну структуру та штат службовців і в межах встановленої компетенції здійснює від імені і за дорученням держави функції державного управління в економічній, соціально-культурній, адміністративно-політичній сферах суспільного життя.

Органи виконавчої влади багато в чому відрізняються від органів законодавчої та судової влади - своїм цільовим призначенням, функціями, характером діяльності, порядком утворення окремих органів та взаємовідносинами між різними органами, складом службовців та порядком заміщення ними посад, формами та методами здійснення своїх юридично-владних повноважень.

Органи виконавчої влади є численними та різноманітними, що обумовлено безпосередньою спрямованістю виконавчо-розпорядчої діяльності. Їх класифікують за такими критеріями: територіальний масштаб діяльності (центральні, органи виконавчої влади Автономної Республіки Крим, міжтериторіальні, місцеві), обсяг і характер компетенції (органи загальної компетенції, органи галузевої компетенції, органи спеціальної (функціональної) компетенції, органи предметної компетенції), порядок вирішення підвідомчих питань, предмет спрямованості компетенції, становище та місце в системі органів.

Таким чином, призначення органів виконавчої влади це управління, що охоплює виконавчу діяльність - здійснення тих рішень, що прийня-ті органами законодавчої влади, та розпорядчу діяльність - здійснення управління шляхом видання підзаконних актів і виконання організаційних дій.

Таким чином, є всі підстави говорити про існування в Україні розгалужених і міцних органів державної влади, спроможних обслуговувати інтереси різних груп номенклатури за рахунок колективної експлуатації ресурсів країни.

Дослідження проблеми показує, що органи державної влади для реалізації своїх повноважень керуються підтримкою так званих політичних об'єднань громадян. Так, на думку Е. Вятра, політичні об'єднання громадян - це спільність людей, об' єднаних ідеологічно та організаційно з метою завоювання і утримання державної влади, для реалізації інтересів тих чи інших соціальних груп, верств, етнічних та інших спільностей.

Політичний енциклопедичний словник дає таке тлумачення політичним організаціям - добровільні, закріплені формальним членством об'єднання громадян, покликані сприяти розвитку політичної, соціальної, культурної активності й самодіяльності своїх членів, задоволенню і захисту їхніх інтересів і потреб. Так, поняття політичні організації включає в себе дві групи об' єднань, що функціонують як самостійні структурні елементи політичної системи: політичні партії та рухи й органи громадсько-політичної самодіяльності населення. Політичні організації відрізняються від усіх інших угрупувань прагненням вести боротьбу за здобуття та утримання політичної влади. Таким чином, поділ політичних організацій та рухів на політичні партії і самодіяльні об' єднання є чисто умовним, оскільки останні нерідко перетворюються на партії чи утворюють потенційну базу для виникнення на їхній основі нових політичних партій, або ж, виникнувши як політичне угрупування у боротьбі за вплив на спосіб здійснення державної політики, перетворюються на громадські організації.

Саме ці сили зумовлюють нормативно- регуляторну сферу в структурі політичної системи, а ті в свою чергу впливають на інші напрямки діяльності суспільства. Так, з встановленням демократії в Україні посилилася тенденція до зростання кількості та впливу різноманітних політичних об' єднань громадян. Усе більше стає помітний їхній внесок у вирішення загальнонаціональних і регіональних задач, пов'язаних з розвитком економіки, соціальним захистом населення та ін., бо, як відомо, політичні об' єднання громадян є важливим інструментом вираження волі не тільки окремих соціальних груп, а й всього народу. Політичні об'єднання громадян це інструмент, що забезпечує нормальне


Сторінки: 1 2 3 4