У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 332(477

УДК 332(477.7)

Гаркуша О.М.,

Миколаївська обласна державна адміністрація

Гаркуша Олексій Миколайович - доктор економічних наук, голова Миколаївської обласної державної адміністрації. Наукові інтереси - соціально-економічні та політичні аспекти регіональної політики на Півдні України.

Проблеми та шляхи оптимізації розвитку економічних взаємовідносин у Причорноморському регіоні

Стаття присвячена аналізу економічної та політичної ситуації на Півдні України в сучасних умовах розвитку та їх впливу на екологічну ситуацію даного регіону. Автор пропонує можливі шляхи раціоналізації соціально-економічного процесу, який може стати твердою запорукою ефективного вирішення багатьох екологічних проблем регіону та України.

The article is dedicated to the analysis of an economical and political situation in the south of Ukraine in modern conditions of development and their influencing on an ecological situation of the given location. The writer tenders possible routes of streamlining of social and economic process, which one can become the firm basis of the effective solution of many ecological problems of location and Ukraine.

ДЛЯ ПОЧАТКУ - загальний огляд.

Миколаївська область була утворена 22 вересня 1937 року. Адміністративно вона поділена на 19 районів. В області налічується 5 міст обласного підпорядкування, 4 міста районного підпорядкування, 20 селищ міського типу та понад 919 сіл. В області проживає понад 1,32 млн. осіб. Більша частина населення (66%) мешкає в міських поселеннях. Майже 60% міського населення мешкає в Миколаєві - адміністративному, промисловому та культурному центрі області. За даними Всеукраїнського перепису населення 2001 року, на території області проживають представники більш ніж 133 національностей (у 1989 році - близько 100 національностей). Порівняно з переписом 1989 року, на 3,1% збільшилася кількість українців (1 млн. 034 тис. 400 осіб), які складають 81,9% від загальної чисельності населення області.

Чисельність слов'янського населення в цілому складає 97,2% від загальної кількості населення області. Представників національних меншин в області - 18,1% від загальної кількості населення.

Своєрідний склад населення області дає додаткові стимули і можливості для розвитку зв'язків, співробітництва, створення спільних підприємств з Росією, Болгарією, Молдовою, Грецією.

Площа території Миколаївської області складає 24,6 км. Це становить 4,1% від усієї території України і за цим показником посідає 14 місце у державі.

Межує з Одеською, Кіровоградською, Дніпропетровською і Херсонською областями. На півдні територія омивається водами Чорного моря, а всього по території області протікає 30 річок, найбільшими з яких є Південний Буг та Інгул.

За період незалежності Української держави в системі розвитку Миколаївської області сталося багато позитивних змін. Разом з тим існують окремі проблеми, на роз- в' язання яких спрямована діяльність установ і підприємств регіону.

Це, насамперед, проблеми, пов'язані з екологічною ситуацією в області, які визначені обласною програмою охорони довкілля та раціонального природокористування на 2000-2010 роки (далі - Програма).

До пріоритетних проблем віднесені:

1. Забруднення водойм

господарсько-побутовими

стоками

З метою запобігання забрудненню водойм господарсько-побутовими стоками в рамках реалізації програми за рахунок коштів обласного цільового фонду охорони навколишнього природного середовища впроваджено природоохоронні заходи, спрямовані на зменшення скиду господарсько- побутових стоків до поверхневих водойм до рівня, який би унеможливлював виникнення спалахів інфекційних захворювань.

Для розв'язання проблем в подальшому планується продовжити роботи на об'єктах водопровідно-каналізаційного господарства м. Миколаєва, м. Снігурівка, м. Вознесен- ськ, м. Баштанка, смт Березанка.

Слід зауважити, що окремі заходи по вирішенню проблеми забруднення водойм господарсько-побутовими стоками включені до Загальнодержавної програми охорони та відтворення довкілля Азовського і Чорного морів. Але їх фінансування з Державного бюджету здійснюється несвоєчасно і в обсягах, які значно менше від затверджених, що обумовлює затримку впровадження невідкладних природоохоронних заходів.

Для вирішення проблеми забруднення басейну р. Інгулець внаслідок щорічних скидів зворотних вод підприємствами Кривбасу Миколаївською облдержадміністрацією запропоновано включити до проекту Комплексної програми екологічного оздоровлення басейну річок Інгулець та Сакса- гань природоохоронні заходи.

Деградація річкових систем під впливом

трансформації ландшафтів

З метою припинення деградації річкових екосистем, в тому числі під впливом надмірної експлуатації та проявів водної та вітрової ерозії земель, виконані роботи по запобіганню виникненню руйнівних процесів у с. Троїцьке Новоодеського району.

Для розв'язання проблеми необхідно:

зменшити та оптимізувати існуючу за- регульованість гідрологічної мережі, привести її у відповідність до вимог Водного Кодексу України;

скоротити обсяги водоспоживання й водовідведення із впровадженням інтенсивного способу ведення водного господарства;

запобігати скиданню у водні об' єкти неочищених стоків з сільськогосподарських підприємств.

Забруднення навколишнього середовища господарсько- побутовими відходами

Для зменшення забруднення навколишнього середовища господарсько-побутовими відходами проводиться моніторинг стану санкціонованих сміттєзвалищ, виявлення і ліквідація несанкціонованих сміттєзвалищ, ведуться реєстри місць видалення відходів, об'єктів утворення, оброблення та утилізації відходів.

Програмою визначені такі шляхи вирішення проблеми:

введення в дію та реконструкція полігонів побутових відходів у містах області;

забезпечення утилізації відходів м. Миколаєва на сміттєпереробних підприємствах.

Забруднення та деградація природних комплексів Чорного моря, нераціональне використання рекреаційних ресурсів

Проблема забруднення та деградації природних комплексів Чорного моря, нераціонального використання рекреаційних ресурсів області вирішується регіональними ландшафтними парками "Гранітно- степове Побужжя", "Кінбурнська коса", "Тилігульський", діяльність яких забезпечується за рахунок коштів обласного цільового фонду охорони довкілля. В поточному році передбачено здійснити наукову оцінку функціонування рибохідних каналів на території регіонального ландшафтного парку "Кінбурнська коса".

У подальшому для вирішення проблеми доцільно впроваджувати такі заходи:

систематичний контроль за екологічно небезпечними об' єктами і процесами техногенного середовища для запобігання аваріям та надзвичайним ситуаціям, їх прогнозування та мінімізації наслідків;

роботи з медичного зонування курортно-рекреаційних територій,


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7