У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 35

УДК 35.08(477)

ФУРТАТОВ В.С., Миколаївський державний гуманітарний університет ім. Петра Могили, м. Миколаїв, Україна

Коло наукових інтересів - теоретичні та практичні аспекти кадрової політики в системі державної служби України.

Кадрова політика держави в системі державного управління

Стаття торкається проблем вдосконалення кадрової політики на основі сучасної законодавчо-нормативної бази функціонування державної служби України.

The article mentions problems of improvement ofpersonnel selection on the basis of modern legislatively-normative base of functioning of public service of Ukraine.

Зчасу, коли людство стало на шлях цивілізованого розвитку,

визначальна роль у вирішенні практичних завдань, що постають перед державою, належить підготовленому професійному складу працівників різних сфер і напрямів життєдіяльності суспільства. Чи не найважливіша роль належить тим, хто формує політику держави, управляє процесом її реалізації. В цій площині кадрова політика виступає як важлива складова політики держави, її головна лінія в сфері добору та підготовки кадрів.

Сьогодні стає очевидним, що Україні потрібна сучасна ефективна державна кадрова політика в системі державного управління, спрямована на залучення, закріплення й адекватне використання на державній службі висококваліфікованих фахівців, створених умов по реалізації ними свого професійного потенціалу для успішного виконання посадових обов'язків і забезпечення на цій основі ефективного функціонування органів державної влади. Таким чином, удосконалення кадрової політики в системі державного управління сприяє рішенню задач формування економічно і соціально стабільного суспільства.

Державна кадрова політика визначає місце і роль кадрів у суспільстві, мету, завдання, найважливіші напрями, принципи роботи державних структур з кадрами, головні критерії їх оцінки, шляхи вдосконалення підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації, раціональне використання кадрового потенціалу країни.

Таким чином, державна кадрова політика в системі державного управління охоплює всю систему перспективної і скоординованої роботи з кадрами державного управління. Адже державне управління - це одна з форм діяльності держави і спрямована на практичну реалізацію законів, указів, постанов, які забезпечують державні інтереси, та державної політики.

Процес роботи з кадрами державного управління має бути побудований так, щоб найкоротшим та ефективним шляхом прийти до запланованого результату. Тому у процесі формування кадрової політики, на наш погляд, повинна відбуватися узгодженість наступних напрямків:

розробка загальних принципів кадрової політики в системі державного управління, визначення пріоритетів стратегічних та практичних;

організаційно-штатна політика, яка передбачає в органах державного управління процес планування потреби в трудових ресурсах, формування структури і штату, призначення, створення системи резерву, ротації тощо;

інформаційна політика - створення і підтримка системи руху кадрової інформації;

фінансова політика - формування принципів розподілу засобів, забезпечення ефективної системи стимулювання праці;

політика розвитку кадрів - забезпечення програми розвитку, профорієнтація й адаптація співробітників, планування індивідуального просування, формування команд, професійна підготовка і підвищення кваліфікації;

оцінка результатів діяльності - аналіз відповідності кадрової політики і стратегії організації, виявлення проблем у кадровій роботі, оцінка кадрового персоналу. Головною метою державної кадрової

політики є формування такого кадрового потенціалу, який у професійних і ділових відносинах дозволяв би забезпечувати ефективне функціонування і розвиток державного апарату.

Станом на 01.01.2006 р. в Україні нараховується 257 112 державних службовців. До цієї кількості ввійшли державні службовці (9 988 осіб), які працюють в апаратах Міністерства оборони України, Міністерства внутрішніх справ України, Служби безпеки України та Адміністрації Державної прикордонної служби України і яким присвоюються ранги державних службовців, а не військові (спеціальні) звання.

Дещо зменшилась кількість державних службовців в органах судової влади і прокуратури (крім атестованих працівників), яка на 31 грудня 2005 року становить 27202 особи (на 1 січня 2005 року було 27276 осіб).

Зростання чисельності працюючих державних службовців зафіксовано в органах і установах, що забезпечують здійснення повноважень Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України, яка становить на 31 грудня 2005 року 2688 осіб (на 1 січня 2005 року було 2550 осіб).

Аналізуючи віковий склад державних службовців, можна констатувати зростання чисельності молоді, віком до 27 років включно, до 63180 осіб (на 1 січня 2005 року було 61785 осіб), хоча питома вага працюючих цієї групи залишилась без змін (на рівні 25,6%).

Зменшилась на 0,2% питома вага державних службовців, які досягли граничного віку, на 31 грудня 2005 року становить 1823 особи (на 1 січня 2005 року було 2079 осіб).

Спостерігається стійка тенденція збільшення кількості державних службовців, які мають стаж державної служби більше 3 років, на 31 грудня 2005 року ця кількість становить 183376 осіб, що на 1,6% більше ніж у 2004 році.

Кількісний та якісний склад керівників місцевих органів виконавчої влади

На посадах І-ІІІ категорій в місцевих держаних адміністраціях станом на 01.01.2006 р. працювало 655 осіб, з яких 26 - голів обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, 139 - їх заступників та 490 - голів районних державних адміністрацій.

За звітний період зросла кількість жінок, які обіймають посади керівників місцевих державних адміністрацій. Їх представництво сягає 6,3% від загальної численності працюючих на керівних посадах в місцевих державних адміністраціях, а саме: 3 - голови обласних держаних адміністрацій, 5 - заступники голів обласних та Севастопольської міської державних адміністрацій, 33 - голів районних державних адміністрацій.

Серед голів обласних, Київської та Севастопольської містких державних адміністрацій відповідний показник становить 57,7 %, їх заступників - 38,5 %, голів державних адміністрацій - 48,6%.

Частка керівників віком до 30 років складає 2%, тоді як заступників голів обласних, Київських та


Сторінки: 1 2