У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 316

УДК 316.64-053.6(477):327

ЯРОШЕНКО В.М., Миколаївський державний гуманітарний університет ім. Петра Могили, м. Миколаїв, Україна

Вплив геополітичного простору на політичну свідомість української молоді

У статті визначається важлива роль геополітичного розташування України та її вплив на менталітет української нації, зокрема молодого покоління, що, в свою чергу, надає перевагу Україні реалізувати шанс самостійного успішного розвитку і сприяти розвитку геополітичної рівноваги в Європі.

In clause (article) the important role of geopolitical arrangement of Ukraine and its(her) influence on mentality of the nation, namely young generation that prefers Ukraine is defined(determined) to realize chance of independent successful development and promotes development of geopolitic balance in Europe.

У країна, здобувши незалежність, вступила в новий етап свого розвитку - сучасний, коли повільно відбувається

прискорення, а суспільство вписується в нові реалії політичного часу. На прискорення розвитку України значним чином впливає геополітична "межовість" між сходом (лінійністю) і заходом ( циклічністю).

З точки зору цивілізаційного аналізу політичні культури різних країн і народів відрізняються своєю часовою ритмічністю: є динамічні культури, які нестримно спрямовані у завтрашній день, але є і інші - де уповільнений ритм часу породжує сум за минулим. Тому в діалозі цивілізацій немає для всіх єдиного простору - часу, і це породжує один із драматичних парадоксів класичної хронополітики: чим більш повільну часову ритмічність має цивілізація, тим вища вірогідність того, що її традиційний політичний простір стане скорочуватись під впливом вторгнення більш динамічних культур. І вирішальне значення в подальшій незалежній долі нації матиме здатність молодого покоління засвоїти і зберегти духовні основи, формувати соціальну перспективу на конкретній національній основі та усвідомити своє місце в геополітичному просторі.

Те, що в майбутньому українська молодь здатна реалізувати шанс самостійного успішного розвитку держави, спробуємо довести. Для того проаналізуємо як позитивні, так і негативні фактори, які на це впливають.

Успіх демократичних перетворень в українському суспільстві залежить від запровадження системи ціннісних мотивів політичної соціалізації громадян, формування гео-політичної свідомості. Створення такої системи вимагає наукового вивчення як соціальних умов життя молоді, так і рівня її свідомості, духовних орієнтирів, менталітету.

Свідомість завжди зорієнтована на певну систему цінностей. Історичне майбутнє України значною мірою визначатиметься тим, який елемент переважатиме в цій системі: міфологічний чи науковий, тоталітарний чи гуманістичний. В умовах трансформаційного періоду дослідження соціально-політичних орієнтацій української молоді, вивчення динаміки і структури політичної свідомості та проблеми її формування в процесі державотворення мають практичне

прогнозуюче значення. Особливо із врахуванням наслідків виборчих технологій 2004 і 2006 років з використанням регіоналізму, розбурхуванням ворожнечі між мешканцями східних і західних областей. А результати парламентських виборів 2006 року остаточно вимагають геополітичних підходів як інструменту пошуку забезпечення

національних інтересів.

Звернення до молоді як до суб'єкта дослідження обумовлено тим, що молодь - це та частина суспільства, якій саме життя визначає провідну роль у подоланні кризи, здійсненні закладених у Конституції України програмних цілей, формуванні правового громадянського суспільства. Молодь як один з найбільш динамічних і чутливих індикаторів суспільної свідомості значною мірою відбиває у своїх поглядах всі протиріччя та конфлікти перехідного стану українського суспільства.

Для вивчення особливостей умов формування соціально-політичних орієнтацій української молоді в період транформації суспільства доцільно буде враховувати зміни як глобального характеру, які відбулися в світі в останні роки й істотно вплинули на стан та соціальне самопочуття молоді, так і особливості політичних змін в сучасній Україні.

В першу чергу, це процес переходу від індустріально-технологічних суспільств до інформаційних. Склалися абсолютно інші соціально-економічні умови соціалізації та інтеграції молоді у всіх сферах життя і діяльності.

По-друге, відбулися суттєві зміни у відносинах між різними країнами, особливо європейськими. Ідеологічне протистояння, образ ворога, "залізна завіса" - все це відійшло в минуле. Йде інтенсивний процес міжнародної інтеграції, в результаті якого молодь набуває більш широкої можливості для плідного опанування досягненнями людської культури, тим гуманістичним нащадком людства, без якого немислиме становлення соціально активної особи.

По-третє, людство, а значить і молодь, нині, як ніколи раніше, знаходиться під загрозою як регіональних, так і глобальних (екологічних, енергетичних, сировинних, продовольчих, демографічних, міжнародної безпеки) криз і катастроф, тобто під загрозою біологічного знищення. Саме ці глобальні зміни в світі змушують зараз радикально переглядати підходи і судження відносно молодого покоління в цілому.

Сьогоднішнє покоління молодих людей живе в надто складному, суперечливому світі.

Серед багатьох проблем виділяється головна: людська безпека сьогодні залежить не тільки від того, чи зможе держава протистояти відповідній загрозі ззовні, а від того, чи впорається вона зі своїми внутрішніми проблемами.

Не можна змінити на краще світ, не змінивши саму людину як найкраще і найскладніше його творіння.

Оптимізація політичної стратегії розбудови держави потребує наукового осмислення сучасних трансформаційних процесів у всьому їх розмаїтті. Зростаюча взаємозалежність світу робить глобальні проблеми актуальними для кожного окремого регіону, кожної держави і кожної людини.

Досвід ринкових відносин показав, що вони значно краще стимулюють молодь до ініціативи, творчості, діяльності. Цілком доведено, що праця в умовах становлення ринкових відносин також стає ефективнішою, резуль-тативнішою. Це забезпечує зростання матеріальних цінностей суспільства, окремої людини, що закономірно обумовлює приріст і їхніх духовних можливостей, спрямоване формування політичної самосвідомості молодого покоління.

Духовна сфера суспільного життя безпосередньо впливає на духовні орієнтації молоді. Формуючись під впливом соціально- економічних і політичних


Сторінки: 1 2 3 4