У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 331

УДК 331.103.243

О.М. Гребінчук, викл.

Кіровоградський інститут комерції

Інформаційне забезпечення системи оперативного управління потоковим виробництвом на машинобудівному підприємстві

У статті розглянуто особливості інформаційного забезпечення автоматизованої системи оперативного управління потоковим виробництвом, вимоги, що висуваються до процесу розробки та функціонування, зв'язок з базами даних про підготовку та перебіг виробництва на машинобудівному підприємстві

потокове виробництво, оперативне управління, автоматизація управління, інформаційне забезпечення системи оперативного управління

Постановка проблеми. Для ефективної роботи системи оперативного управління гнучким потоковим виробництвом на машинобудівному підприємстві необхідним є відповідне інформаційне забезпечення. Вимоги до нього визначаються змістом процесу управління в цілому і особливостями здійснення оперативного управління потоковим виробництвом. У зв'язку з цим перед дослідниками питання постає проблема розробки програмно-алгоритмічного забезпечення для розв'язання задач контура управління автоматизованої системи оперативного управління гнучкими потоковими лініями, обґрунтування складу та структури інформаційної бази даних, що забезпечує оптимальне функціонування розробленої системи.

Аналіз останніх досліджень і публікацій. Вивчення теоретичних та практичних аспектів інформаційного забезпечення оперативного управління потоковим виробництвом висвітлено у наукових працях таких вчених, як М.І. Іпатов, Л.П. Бикова, В.Н. Гончаров, Г.Я. Коженкін, Я.Д. Плоткін, Г.А. Семенов, Ф.І. Парамонов та ін. До перелічених вимог вони відносять: регулярність і своєчасність надходження інформації як від об'єкту управління, так і від зовнішнього середовища із забезпеченням сталих інформаційних зв'язків між ними; чітке дотримання інтервалів часу надходження даних для прийняття управлінських рішень; повноту і доцільність інформації про об'єкт управління [1-4, 7].

Виходячи з сутнісних характеристик сучасних систем управління базами даних, інформаційне забезпечення оперативного управління гнучким потоковим виробництвом (ГПВ) на машинобудівному підприємстві повинно:

- забезпечувати як логічну, так і фізичну незалежність даних;

- мінімізувати витрати на утримання бази даних, забезпечувати безпосередній доступ до даних у ході вирішення управлінських завдань;

- забезпечувати незалежність інформації від прикладних програм;

- забезпечувати можливість пошуку інформації за багатьма ключами та дозволяти реалізовувати будь-які запити користувача [11].

Мета статті. Метою є дослідження проблематики створення та організації функціонування інформаційної системи оперативного управління потоковим виробництвом на машинобудівному підприємстві.

Виклад основного матеріалу. У основу розробки інформаційної бази даних (ІБД) оперативного управління ГПВ на машинобудівному підприємстві покладається системний аналіз завдань контуру оперативного управління, джерел інформації, моделі інформаційної ув'язки завдань системи [5, 6, 8-12]. Зазвичай, такий аналіз проводиться у декілька етапів, при цьому, на окремих з них здійснюється:

- визначення комплексу завдань, що реалізовуються у процесі функціонування автоматизованої системи оперативного управління (АСОУ) ГПВ;

- визначення складу інформації на основі алгоритмічного аналізу завдань, що вирішуються у ході проектуванні і функціонуванні СОУ ГПВ;

- систематизація інформації і розробка форм організації інформації на магнітних

носіях;

- визначення об'єму інформаційних масивів і розробка форм документів вхідної і вихідної інформації по кожному з завдань СОУ ГПВ;

- розробка системи внесення змін до ІБД, що викликаються як зовнішніми, так і внутрішніми збурюючими впливами;

- розробка бібліотеки роботи програм запису, контролю і коректування ІБД на магнітних носіях.

Проведений у ході формування ІБД СОУ ГПВ алгоритмічний аналіз комплексу функціональних завдань системи управління, засвідчив - структура бази даних має гнучко враховувати та відображати збурення, що виникають у ході функціонування потокового виробництва.

З огляду на те, що групова обробка деталей вимагає ретельної технологічної підготовки, основу ІБД системи складає технологічна інформація (трудомісткість обробки деталей групи тощо). Оскільки технологічні зміни предметів праці є основним складовим елементом процесу виробничого, вони є найважливішими складовими елементами не лише розрахунку необхідної кількості устаткування, але і вирішення комплексу завдань щодо автоматизації управління.

З урахуванням сформульованих вимог до структури бази даних, визначено, що вона повинна містити у своєму складі інформацію: про всю множину керованих гнучких потокових ліній; нормативну довідкову; про окремі робочі місця гнучких потокових ліній; про окремі конструктивні групи деталей; про фактичне виконання розкладів робочими місцями ліній.

Окрім перерахованої інформації, що характеризує об'єкт управління, для створення і подальшого функціонування ІБД АСОУ ГПВ, виникає необхідність у спеціальній службовій інформації. Її склад залежить від принципів побудови і прийнятої структури ІБД, змісту інформації, що функціонує в ній, характеристики ЕОМ і операційної системи функціонування бази. Склад цієї інформації визначається розробниками інформаційної бази АСОУ ГПВ і має поставлятись з комплектом програм, що забезпечують функціонування ІБД.

Для функціонування системи управління базами даних у повному обсязі необхідно забезпечити доступ до будь-яких даних і логічну структуру, що найбільш наочно відображає структуру предметної області. Логічна структура бази даних відображає об'єкти системи і логічні взаємозв'язки між ними.

Фізична модель бази даних є способом організації даних на магнітних носіях і залежить від методу доступу, що використовується у відповідній системі управління даними.

Очевидно, що логічна модель даних є відображенням моделі концептуальної. Концептуальна модель - повне представлення інформаційного змісту даних, що відображають предметну область, має бути стабільною навіть за зміни логічної і фізичної структури БД системи. Головна складність при організації БД визначається необхідністю повного відображення всіх взаємозв'язків між інформаційними

об'єктами. Процес проектування БД визначається основними інформаційними елементами. Елементи, інформація про яких зберігається в інформаційній базі, називають об'єктами. Відповідно, концептуальна модель відображає інформаційні об'єкти і зв'язки між ними.

В умовах автоматизації СОУ саме конкретний документ є засобом обміну інформацією між людьми, а також між ними та обчислювальною машиною. Для оптимальної побудови документів в АСОУ необхідно провести формалізацію як форми,


Сторінки: 1 2 3 4