У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 338

УДК 338

Д.Д. Плинокос, асп.

Кіровоградський національний технічний університет

Тенденції розвитку діяльності з надання освітніх послуг іноземним громадянам у ВНЗ України

В роботі досліджено сучасний стан та тенденції розвитку ринку освітніх послуг для іноземних громадян. Визначено основні країни-постачальники студентів в Україну, перспективи розвитку співробітництва з деякими регіонами світу та окремими країнами. Розроблено науково-практичні рекомендації стосовно активізації діяльності держави та вітчизняних вищих навчальних закладів у сфері надання освітніх послуг іноземним громадянам.

освіта, іноземні студенти, освітні послуги, вищі навчальні заклади

Постановка проблеми. Розвиток сучасного світу вимагає визначення країн, що мають конкурентні переваги в світі. Одним з таких показників є розвиток системи освіти країни та зацікавленість в отриманні освітніх послуг іноземними студентами в тій чи іншій країні. Україна має всі передумови для залучення на навчання іноземних студентів з близького та дальнього зарубіжжя, при цілеспрямованій політиці держави в цьому напрямі.

Зазначене питання потребує подальшого вивчення та дослідження в зв'язку з недостатньою увагою з боку наукових кіл.

Проблематика розбудови системи вищої освіти, вивчення закордонного досвіду в цьому напрямі, а також питання фінансування освіти, надання освітніх послуг та підготовки конкурентоспроможних кадрів знайшли відображення у працях багатьох науковців, зокрема таких як: Грішнова О.А., Долішній М.І., Зінов'єв І.Ф., Кратт О.А., Лаврук О.С., Левченко О.М., Оболенська Т.Є., Слоква М.Г., Савельєв Є.В., Салига С.Я., Яременко О.О. та ін.

Мета статті полягає у наступному:

- проаналізувати сучасний стан ринку освітніх послуг в Україні;

- визначити основні країни-постачальники іноземних студентів в Україну;

- надані практичні рекомендації по активізації діяльності в сфері надання освітніх послуг іноземним громадянам.

Україна представлена на міжнародному ринку освітніх послуг вже досить давно та є відомим в світі постачальником освітніх послуг для іноземних громадян. Основними постачальниками студентів в Україну є країни Близького Сходу, Північної Африки, КНР, країни колишнього СРСР.

В 2008/09 році в Україні навчалося майже 44 тис. студентів з інших країн, а в 2009/10 році вже більше 44 тис. Переважно це були студенти з КНР (6258 осіб), Росії (3886 осіб), Туркменістану (3823 осіб), Індії (2852 осіб), Йорданії (2566 осіб), Сирії (2089 осіб), Ірану (2036 осіб), Марокко (1028 осіб) [1]. В Україні 204 вищі навчальні заклади здійснюють підготовку іноземних студентів [2].

За динамікою прийому і загальною чисельністю іноземних студентів Україна входить в десятку провідних країн світу [3]. Україна володіє майже 1% міжнародного ринку освітніх послуг, має перспективи розвитку цього напрямку та закріплення на світовому ринку з високоінтелектуальною послугою, яка здатна приносити непогані прибутки для країни. В Україні навчаються студенти з 127 країн світу [2].

В процесі залучення іноземних студентів на навчання на сучасному етапі спостерігається дві тенденції: по-перше, це збільшення студентів з країн колишнього СРСР та Африки; по-друге, це зменшення студентів з країн Близького сходу, втрата Україною традиційних ринків постачання освітніх послуг.

Якщо перша тенденція є позитивною для України та має перспективи до подальшого розвитку. Зокрема, це стосується країн Середньої Азії: Азербайджану (збільшення в 5 разів - з 193 студентів у 2004 році до 989 студентів у 2009 році), Туркменістану (збільшення більше, ніж у 3 рази - з 858 студентів у 2004/05 н.р до 2785 осіб у 2008/09 н.р.), Узбекистану (збільшення в 3 рази - з 167 чол. до 507 чол.). Спостерігається також збільшення студентів з Киргизстану, Таджикистану, Казахстану.

Стабільно високою є кількість студентів, що прибувають з близького зарубіжжя, - Росії (4613 студентів в 2009 році), Білорусі (389 студентів), Молдови (1248 студентів) [4].

Але на нашу думку, зазначена тенденція хоча і є позитивною, але має потенційну загрозу для розвитку з боку системи освіти України. Поступовий перехід на навчання виключно українською мовою у ВНЗ України може зменшити кількість студентів з країн близького зарубіжжя. Для багатьох іноземних студентів перехід на українську мову під час надання освітніх послуг у ВНЗ буде означати додатковий рік навчання на підготовчому відділенні та призведе до додаткових витрат, а це значно зменшить кількість бажаючих навчатися в Україні.

Зокрема, якщо проаналізувати зміни у кількості студентів з Росії, то незважаючи на значну кількість студентів, динаміка залучення студентів на навчання є негативною та має тенденцію до поступового зменшення протягом останніх років (2004-2009 роки). Показовим став 2009/10 навчальний рік, коли кількість студентів з Росії скоротилося до 3886 осіб, тобто більше, ніж на 500 студентів (рис. 1) [1].

Частка Росії становить майже 10% від загальної кількості іноземних студентів України, і зменшення кількості студентів з Росії є потенційною загрозою втрати одного зі стратегічних партнерів та постачальників студентів. При цьому активна політика Росії, спрямована на залучення студентів, може не тільки сприяти зменшенню студентів з Росії в українських ВНЗ, а призведе до відтоку українських студентів зі східних областей до Росії. Загалом же ситуація з залученням студентів на навчання з

країн колишнього СРСР є позитивною, в зв'язку з визнанням української вищої школи та її досягнень на теренах колишнього Радянського Союзу.

Але не дивлячись на успіхи в роботі з країнами колишнього СРСР, в Україні є серйозні проблеми із залученням студентів з країн Близького Сходу, зокрема з країн основних постачальників, таких як Сирія, Іран, Ліван.

Останні 5 років спостерігається негативна тенденція щодо залучення студентів


Сторінки: 1 2