У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Одержано 29

Одержано 29.11.09

УДК 657.106 (047) І.В. Лісна, асп.

Полтавський університет споживчої кооперації України, м. Полтава

Облікова політика вищого навчального закладу та її вплив на ефективність прийняття управлінських рішень: організаційно-методологічний аспект

У статті висвітлено значення облікової політики, її вплив на ефективність прийняття управлінських рішень та запропоновано напрями розвитку облікової політики в організаційному і методологічному аспектах, здатні забезпечити заклад вищої освіти необхідною інформацією. облікова політика вищого навчального закладу, управлінське рішення, організаційно- методологічний аспект, інформація

Постановка проблеми. В останні роки зросло значення освіти як фактора формування нової якості економіки і суспільства в цілому. Прогрес у цій сфері у нашій країні залежить від вирішення значного комплексу завдань, одним із яких є удосконалення організації та методології обліку.

Незважаючи на значні успіхи у підвищенні рівня організації обліку у вищих навчальних закладах за останні роки, ціла низка теоретичних, методологічних та організаційних проблем потребує подальшого дослідження:

- система управління якістю освітньої діяльності повинна бути достатньо прозорою для забезпечення позитивного іміджу вищого навчального закладу;

- галузева специфіка вищих навчальних закладів вимагає специфічного підходу до обліку їхньої діяльності;

- існування великої кількості не узгоджених між собою програмних засобів, що призводить до надмірних матеріальних та трудових витрат;

- поєднання в одній установі бюджетної і комерційної діяльності та її відображення в єдиній системі обліку.

Впровадження нового господарського механізму у сферу вищої освіти, використання різних форм господарювання (орендна, індивідуальна трудова діяльність тощо) сприяли виникненню нових для даних установ понять: інтенсифікація виробництва, вартість підготовки спеціаліста, вартість послуг оренди тощо.

Все це зумовлює специфіку і новизну в методології та організації обліку і вимагає відповідного теоретичного обгрунтування, що необхідно для посилення контролю за використанням ресурсів та покращення якісних показників роботи закладів вищої освіти.

Аналіз останніх досліджень і публікацій дає змогу відстежити ідею, що започатковує вирішення визначених проблем.

Значна кількість науковців і практиків пов'язують їх вирішення з обліковою політикою. В обліковій політиці мають бути відображені всі принципові питання організації бухгалтерського обліку вищих навчальних закладів. Від облікових оцінок, вибраних установою, залежать об'єктивність і точність розкриття інформації у фінансовій звітності. Проте облікова політика стосується не стільки фінансової звітності, скільки процесу ведення та організації бухгалтерського обліку, кінцевим продуктом якого є звітність [ 3, С. 26 ].

Мета статті полягає у розробці самостійного напряму розвитку облікової політики в організаційному і методологічному аспектах, здатного забезпечити систему освіти необхідною управлінською інформацією.

Основний матеріал. На сьогодні існують наукові розробки Л. Пантелійчук, Т. Дроздової, П. Житнього та інших вітчизняних вчених щодо облікової політики, у них викладено історичні аспекти та загальнотеоретичні положення облікової політики. Формування основних методологічних положень облікової політики в нашій країні фактично завершилося у 2000 р., оскільки на той час більшість національних стандартів з обліку було затверджено і впроваджено.

Водночас досвід показує, що багато закладів вищої освіти не поспішають складати такий документ. Крім того, окремі установи складають його формально, елементи наказу про облікову політику не обгрунтовані й дублюють окремі пункти нормативних документів.

У періодичних виданнях з бухгалтерського обліку такими фахівцями, як О. Петрук, Т. Барановська, З. Канурна та іншими переконливо пропонується переглянути свої позиції щодо облікової політики, оскільки, по-перше, вона є необхідною умовою забезпечення ведення бухгалтерського обліку відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні». По-друге, деякі положення облікової політики повинні розкриватися у примітках до фінансової звітності згідно з п. 25.1 П(С)БО1«Загальні вимоги до фінансової звітності». По-третє, відсутність наказу про облікову політику може дати підставу відповідним органам визначити, що фінансова звітність складена з помилками [ 1, С. 34; 2, С. 41-42 ].

Незважаючи на значні науково-практичні напрацювання, доводиться констатувати, що існує певна кількість невирішених питань, які стосуються процедур - системи організаційних і методичних дій, що здійснюються вищими навчальними закладами під час формування облікової політики.

Проблема пов'язана з тим, що практика формування облікової політики зводиться лише до видання наказу про облікову політику на поточний рік. Однак слід зауважити, що «наказ» - це остання подія у формуванні облікової політики. Для її досягнення необхідно провести кропітку роботу з визначення процедур організації та ведення обліку, який має відповідати особливостям діяльності системи освіти. А це, в свою чергу, потребує вирішення значної кількості як організаційних, так і обліково-аналітичних завдань. Залишаються не вирішеними питання, пов'язані з визначенням посадових осіб і фахівців, відповідальних за всі етапи формування, оцінки і контролю виконання облікової політики, встановленням технологічної послідовності розробки базисного розпорядчого документа про облікову політику, порядку взаємодії між службами, рівнями управління і обліку тощо.

Ускладнення організаційної структури вищих навчальних закладів, різноманітність видів діяльності й можливість їхнього кооперування, віддаленість навчально- консультативних центрів та підрозділів від установи, необхідність постійного відстеження змін у зовнішньому середовищі й прагнення ректорату отримати досить об'єктивну і незалежну оцінку дій керівників усіх рівнів управління, прагнення підвищити ступінь довіри до закладу вищої освіти з боку держави, суспільства, забезпечення конкурентоспроможності на вітчизняному та європейському ринках освітніх послуг, підвищення ефективності та дієвості всієї облікової системи - це основні мотиви, що підтверджують необхідність створення в великомасштабних вищих навчальних закладах виконавчого органу - спеціалізованого підрозділу з формування облікової політики.

Основною функцією такого підрозділу мають бути розробка довгострокового


Сторінки: 1 2 3