У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 378:658Драгомирова І

УДК 378:658Драгомирова І.Г., Казарєзов А.Я.

Фактори існування відокремлених структурних підрозділів вищих навчальних закладів

У роботі проаналізовано фактори, що впливають на можливість відкриття вищими навчальними закладами третього та четвертого рівнів акредитації структурних підрозділів в інших регіонах. Доведено, що головним фактором, який дозволяє вищим навчальним закладам відкривати структурні підрозділи, є рівень економічного розвитку регіону. Розгляд вартості освіти у вищих навчальних закладах міста Києва дозволяє зробити висновок, що вартість освіти, у першу чергу, залежить від рейтингу навчального закладу.

Ключові слова: вищий навчальний заклад, структурний підрозділ, вартість освіти.

В работе проанализированы факторы, которые влияют на возможность открытия высшими учебными заведениями третьего и четвертого уровней аккредитации структурных подразделений в других регионах. Показано, что основным фактором, который позволяет высшим учебным заведениям открывать структурные подразделения, является уровень экономического развития региона. Рассмотрение стоимости обучения в высших учебных заведениях города Киева позволило сделать вывод о том, что стоимость обучения, в первую очередь, зависит от рейтинга учебного заведения.

Ключевые слова: высшее учебное заведение, структурное подразделение, стоимость образования.

In the paper factors which influence on the possibility of opening by higher educational institutions of the third and fourth levels of accreditation the structural divisions in other regions are analyzed. It is shown, that by a major factor which allows higher educational institutions to open structural divisions, the level of economic development of region is. Consideration of cost of training in higher educational institutions of city of Kiev has allowed to draw a conclusion that cost of training first of all depends on a rating of an educational institution.

Key words: a higher educational institution, structural division, cost of education.Постановка проблеми. Одним з показників вдалого менеджменту вищого навчального закладу вважається здатність закладу створювати в інших регіонах власні відокремлені структурні підрозділи.

Ціль статті - на підставі статистичних даних з'ясувати умови існування у вищих навчальних закладах відокремлених структурних підрозділів та виявити найбільш впливові фактори, які визначають вартість освіти в навчальних закладах третього і четвертого рівнів акредитації.

Виклад основного матеріалу. Відокремлені структурні підрозділи, працюючи в інших регіонах, створюють конкурентне середовище для вищих навчальних закладів регіону, що потребує ефективної та агресивної політики у напрямку залучення студентів [1; 2; 3; 4]. Фактори, що впливають на залучення студентів до відокремлених структурних підрозділів вищих навчальних закладів, наведено в таблиці 1 [5; 6; 7].

Розглянемо взаємозв'язок окремих факторів.

Наявне населення регіону має помірний зв'язок із загальною кількістю студентів у регіоні та слабкий зв'язок з кількістю студентів, які навчаються у відокремлених структурних підрозділах, розташованих за межами регіону.

Помірний зв'язок кількості населення із загальною кількістю студентів у регіоні дозволяє стверджувати, що вищі навчальні заклади 3-4 рівнів акредитації не є наближеними до споживача їх послуг - населення, а розташовані по теренах крани за іншим принципом: історичним, економічним, географічним тощо.

Слабкий зв'язок населення регіону з кількістю студентів, які навчаються у відокремлених структурних підрозділах, дозволяє стверджувати, що кількість наявного населення в регіоні не впливає на здатність вищих навчальних закладів регіону здійснювати агресивну політику в напрямі залучення студентів інших регіонів до власних відокремлених структурних підрозділів.

Валовий регіональний продукт у розрахунку на одну особу має значно високий зв'язок з наявним прибутком населення регіону, що не потребує пояснень.

Значно високий зв'язок валового регіонального продукту із загальною кількістю студентів вказує на те, що відкриття та утримання вищих навчальних закладів 3-4 рівнів акредитації можуть дозволити собі економічно потужні регіони.

Високий зв'язок валового регіонального продукту з кількістю студентів, які навчаються у відокремлених структурних підрозділах, дозволяє стверджувати, що здатність вищих навчальних закладів регіону здійснювати агресивну політику в напрямі залучення студентів інших регіонів до власних відокремлених структурних підрозділів безпосередньо залежить від економічної потужності регіону, який створює відокремлені структурні підрозділи.

Високий зв'язок валового регіонального продукту з наявністю висококваліфікованих викладацьких кадрів пояснюється загальною кількістю вищих навчальних закладів у регіоні.

Помірний зв'язок валового регіонального продукту з вартістю освіти вказує на те, що ціна освіти визначається значною мірою іншими факторами.

Наявний дохід населення регіону в розрахунку на одну особу має значно високий зв'язок з валовим регіональним продуктом, пов'язаний з іншими факторами аналогічним чином, тому у подальшому дослідженні доцільно використовувати один з цих факторів, а вплив іншого слід вважати прямо пропорційним.

Загальна кількість студентів у даному регіоні має значно високий зв'язок з валовим регіональним продуктом, наявністю висококваліфікованих викладацьких кадрів та кількістю студентів, які навчаються у відокремлених структурних підрозділах.

Значно високий зв'язок загальної кількості студентів з валовим регіональним продуктом пояснено вище.

Значно високий зв'язок загальної кількості студентів з кількістю студентів, які навчаються у відокремлених структурних підрозділах, на відміну від високого зв'язку валового регіонального продукту з тою ж самою кількістю студентів, які навчаються у відокремлених структурних підрозділах, пояснюється впливом головного вищого навчального закладу на структурні підрозділи, які розташовані в інших регіонах.

Значно високий зв'язок загальної кількості студентів з наявністю висококваліфікованих викладацьких кадрів, на відміну від високого зв'язку валового регіонального продукту з тою ж самою загальною кількістю студентів, пояснюється додатковим впливом нормативних показників про співвідношення викладацьких кадрів та студентів.

Кількість студентів, які навчаються у відокремлених структурних підрозділах, має

слабкий зв'язок з наявним населенням, що ще раз підкреслює


Сторінки: 1 2 3