У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 371

УДК 371.3:028.811.111

Василевич В.В., Миколаївський державний гуманітарний університет ім. Петра Могили

Текст як засіб формування іншомовної професійної компетентності майбутніх економістів

У статті досліджується текст як засіб формування іншомовної професійної компетентності (ІПК) майбутніх економістів. Автором розкрито ознаки тексту; визначено дії та операції, на основі яких відбувається формування ІПК студентів у процесі роботи з текстом.

The text as a medium of economic students' foreign professional competence (FPC) forming is investigated in the article. The features of the text, actions and operations promoting economic students' FPC forming while working with the text are determined. Нові умови й зміст ділової активності змінили вимоги до професійної підготовки майбутніх економістів у ВНЗ. Налагодження ділових зв'язків у полікультурному просторі вимагає сформованості іншомовної професійної компетентності (ІПК) студентів, навичок роботи з інформацією, активізації розумової діяльності. Враховуючи той факт, що певні дози інформації містяться у тексті [1, с. 260], виникає необхідність розглянути текст як засіб формування ІПК майбутніх економістів; визначити ознаки текстів, які використовуються у межах нашого дослідження; проаналізувати дії та операції, на основі яких відбувається формування ІПК студентів у процесі роботи з текстом.

З метою розуміння тексту як засобу формування ІПК майбутніх економістів та визначення його ознак звернемося до наукових джерел.

Аналіз психолого-педагогічної літератури [2, c. 242] свідчить, що під поняттям "текст" розуміють: 1) тематично взаємопов'язану послідовність висловлювань або одне висловлювання, які виражаються за допомогою певної системи знаків; 2) писемну фіксацію висловлювань.

Головним чином, тематично взаємопов'язану послідовність висловлювань ми можемо спостерігати в усному та писемному мовленні. Тому формування ІПК майбутніх економістів має відбуватися з урахуванням того, що тексти існують в різних джерелах інформації. До основних джерел інформації, які мають використовуватись у навчальному процесі, ми відносимо: підручники; відео- та аудіоматеріали; мультимедійні засоби [3], [4], [5], [6]. Ми не будемо докладно зупинятись на особливостях кожного із зазначених засобів, оскільки їх характеристика не входить до завдань нашого дослідження. Зупинимось лише на ознаках текстів, які є засобом формування ІПК майбутніх економістів. В рамках даного питання ми звернулись до видів навчального матеріалу, оскільки текст певним чином є тим матеріалом, на основі якого відбувається навчальний процес у вищих закладах освіти.

Згідно із науковими джерелами [1, с. 263- 264] навчальний матеріал залежно від функцій, які він виконує, належить до таких видів:

інформаційний: тексти, малюнки, креслення, схеми, таблиці, географічні карти, музичні твори, ноти, твори скульптури і живопису, моделі, установки, реальні об'єкти навколишньої дійсності тощо;

операційний: завдання, вправи, під час виконання яких виробляються вміння і навички;

актуалізуючий: тексти, завдання, які сприяють актуалізації опорних знань, умінь і навичок, необхідних для розуміння і засвоєння матеріалу;

контролюючий: завдання, що забезпечують внутрішній і зовнішній зворотний зв'язок;

стимулюючий: тексти, завдання, які викликають інтерес до нових знань або нових способів їх засвоєння;

діагностуючий: завдання, що дають змогу виявити прогалини в знаннях, причини неправильних дій учнів.

Враховуючи зазначене вище, до ознак тексту як засобу формування ІПК майбутніх економістів ми можемо віднести інформаційний, операційний, актуалізуючий, контролюючий, стимулюючий та діагностичний аспекти.

З огляду на це та додаткову [1], [2] інформацію, отриману з наукової літератури, серед ознак тексту як засобу формування ІПК майбутніх економістів визначаємо:

наявність теми та основної думки; зв'язок речень за змістом; певну послідовність речень; використання мовних засобів;

розподіл текстів на види: основні та додаткові; аналітичні або синтетичні;

наявність аспектів: інформаційного, операційного, актуалізуючого, контролюючого, стимулюючого та діагностичного;

побудову тексту, в основі якої лежить

дедуктивний або індуктивний методи.

Поряд з цим, визначаючи ознаки тексту як засобу формування ІПК майбутніх економістів, ми врахували, що питання й завдання за своєю сутністю є текстом [2, с. 260-261]. Враховуючи, що усі питання і завдання можна поділити на репро-дуктивні та продуктивні, у подальшому буде розглянуто відповідні до контексту нашого дослідження види текстів.

Репродуктивні тексти як засіб формування ІПК майбутніх економістів - це питання і завдання, які вимагають від студентів відтворення знань без істотних змін. Продуктивні тексти - передбачають трансформацію знань, істотні зміни в структурі їх засвоєння або пошук нових знань, що складає у змісті формування ІПК майбутніх економістів компетентність репродуктивно-продуктивного характеру.

Враховуючи, що робота з продуктивними текстами передбачає пізнавальну самостійність студентів, висловлювання власної думки, а також той факт, що певну кількість текстів, які виступають для майбутніх економістів засобом роботи, узято з наукових джерел, необхідно розглянути смислові відношення між частинами тексту [7, c. 69-73] та засоби організації зв'язного тексту [7, c. 80-82] (табл. 1, 2), розуміння й використання студентами- економістами яких впливає на зв'язність, логічність та послідовність висловлюваної думки як необхідного елементу формування їх ІПК.

Головним чином, смислові відношення між частинами тексту базуються на таких аспектах: 1) єдність та близькість суб'єкта дії, об'єкта та місця дії; 2) причинно-наслідкові та умовно- наслідкові відношення; 3) порядок викладення та часова співвідносність; 4) співставлення та протиставлення; 5) доповнення та уточнення;

посилання на попередні висловлювання;

введення нового формулювання; 8) ілюстрування сказаного, уточнення, виділення конкретного факту; 9) введення нової Таким чином, розглянуті вище смислові відношення між частинами тексту та засоби організації зв'язного тексту ми визначаємо необхідними аспектами формування ІПК майбутніх економістів.

Поряд з цим ми врахували той факт, що майбутнім спеціалістам необхідно володіти навичками роботи з інформацією та уміти розбивати проблему


Сторінки: 1 2 3 4